Vegán és állatokon nem tesztelt kozmetikumok

0 0 4 perc
Vegán és állatokon nem tesztelt kozmetikumok
Kozmetikumok
0 0 4 perc

Tartalomjegyzék

    Azt hiszem, már most is nagyon kevés olyan ember van, akinek az állatok jóléte nem jelent értéket. Igyekszünk védeni őket, és nem tűrjük, hogy bántalmazzák. Egyre jobb a helyzet, ha a kozmetikumokkal és a bennük lévő hatóanyag-tartalommal kapcsolatos tudatosságról van szó. Sok címkén az áll, hogy „vegán” vagy „állatkísérlet mentes” Mit jelent ez a gyakorlatban? Mi a különbség köztük? Mit kell tudni róluk?

    Vegán kozmetikumok – mit jelent?

    Ezek a termékek nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat, például tejet és származékait (pl. tejfehérjéket), keratint, mézet, viaszt és méhpempőt, lanolint, csiganyálkát, vöröskármint, kármint, állati zsírokat, selymet és kollagént.

    Mit tartalmaznak a vegán kozmetikumok?

    A vegán kozmetikumok növényi kivonatokon és sok más aktív összetevőn alapulnak. Ezek közé tartozhat például sheavaj, zöldtealevél-kivonat, damaszkuszi rózsakivonat és más növényi kivonatok. A magyar piacon rengeteg vegán beauty termék kapható. A webshopunkban olyan vegán márkákat kínálunk, mint a Sensum Mare, az Alkmie, az Annabelle Minerals, a Fitomed vagy a BasicLab.

    Hogyan lehet könnyen felismerni a vegán kozmetikumokat?

    Ha olyan terméket szeretnél bevezetni a rutinodba, amely nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, keress a csomagoláson az olyan tanúsító címkéket, mint a V-Label, Vegan Society, Viva!, valamint más védett címkéket vagy a „vegánok számára alkalmas” feliratot. Ez biztosítékot ad arra, hogy a termék vegánbarát.

    Milyen állati eredetű összetevőket használnak a smink és ápoló kozmetikumokban?

    A lanolinT és származékait juhgyapjúból nyerik:Lanolin, Isopropyl Lanolate,Lanolin Cera/ Lanolin Oil/ Lanolin Wax/ Cera Lanae/ Lanae Cera,Lanolin Alcohol, Hydrogenated Lanolin Alcohol,Lanolin Linoleate, Lanolin Acid, Sodium Laneth Sulfate, Laneth-10 és mások, amelyeknek a nevükben „lanolin”, „lana”, „laneth” i „lanolate” szerepel.

    Koleszterin leggyakrabban lanolinból állítják elő

    Méz és méhészeti termékek:Beeswax, Cera Alba, Cera Flava,Mel, Miel, Honey Extract.

    Színezékek:Carmine (CI 75470)kármin, Cochineal(viszont a kosenivörös vegán).

    Fehérjék és proteinok:Keratin, Hydrolyzed Keratin keratin (a vegán megfelelője a fitokeratin).

    Elastin, Hydrolyzed Elastinelasztin.

    Silk, Hydrolyzed Silk – selyem
    Serica, Serica Powder, Silk Powderselyempor (púderekben, ásványi alapozókban).

    Collagen, Hydrolyzed Collagenkollagén
    Atelocollagen (tengeri kollagén)
    Sodium chondroitin sulfate

    Tej és tejtermékek:
    Milk Extract, Milk Protein, PEG-2 Milk Solids, Lac, Lac Powder, Lactis Lipida, Milk Lipids, Lactis Proteinum, Lactobionic Acid, Lactoglobulin
    Sine Adipe Lactejpor
    Sodium C8-16 Isoalkylsuccinyl Lactoglobulin Sulfonate
    (És egyéb lac, lacto, lactisy)

    Megjegyzés: A tejsavLactic Acid – Lactic Acid ((és származékai, azaz egyéb laktátok) vegán!

    Hydrolyzed Caseinkazein
    Yogurt, Yogurt Powderjoghurt
    Colostrum – tehéntejből készült kivonat, amelyet a szülés utáni első öt napon belül gyűjtöttek össze.

    Tojás:
    Hydrolyzed Egg Protein, Hydrolyzed Egg Shell Membrane, Ovum, Ovum Powder, Ovum Oil (Egg Powder, Egg Oil), Dreid Egg Yolk, Egg Yolk Extract

    Egyéb:
    Sodium Tallowate, Tallow– szappan
    Chitosan– kitinből (ízeltlábúak külső vázából) készült

    Egy termék kiválasztásakor a tanúsítványok és a csomagoláson található jelölések vezérelhetnek. Fontos megjegyezni, hogy a vegetáriánus címkével ellátott beauty termékek nem azonosak a vegán kozmetikumokkal. Ezért, ha vegán krémeket vagy tonikokat keresel, feltétlenül olvasd el figyelmesen a csomagoláson található jelöléseket és az összetevőket.

    Natúr kozmetikumok – mit jelent ez?

    A legegyszerűbben fogalmazva, a natúrkozmetikumok azok, amelyek legalább 95%-ban természetes összetevőkből állnak. Van azonban különbség a natúr összetevők és a természetes eredetű összetevők között. Az előbbiek kizárólag növényekből, állatokból, ásványi anyagokból vagy mikroorganizmusokból származnak fizikai folyamatok, erjesztés és egyéb hagyományos módszerek révén. Itt szó sincs kémiai módosításokról. Az utóbbiaknak viszont több mint 50 százalékban természetes eredetűnek kell lenniük, beleértve többek között a molekulatömeget is.

    Natúr és vegán kozmetikumok – lehetséges?

    Természetesen! Ha például egy arckrém 95 százalékban természetes eredetű összetevőkből áll, ugyanakkor nem tartalmaz állati összetevőket, akkor az egyszerre minősül vegánnak és natúrkozmetikumnak.

    Ökológia – hol kezdjük?

    Senki sem vonja kétségbe, hogy a környezetvédelem fontos téma, de sokan nem tudják pontosan, mit is takar. Tisztában vagyunk azzal, hogy tetteinkkel ártunk a bolygónak, és ezt szeretnénk megelőzni. Hogyan? Megosztok Veled néhány változtatást, amit a Cosibellánál már megtettünk, valamint kiemelem azokat a márkákat, amelyek zöldek és kevesebb/nulla hulladékkal elv szerint üzemelnek. Ne feledjétek, hogy még a kis változtatások is fontosak, és jobb egyel kezdeni, mint egyáltalán nem kezdeni.

    Egy környezetbarát cég

    A Cosibellánál csomagolás és szállítás során lemondtunk a műanyag használatától. A műanyag szalagot papírszalaggal helyettesítettük, a csomagjainkat pedig biológiailag lebomló töltőanyaggal töltjük, amely védi a kozmetikumaidat, és egyszerűen varázslatosan eltűnik, ha vízbe dobod 🙂 Szintén említésre méltó, hogy a csomagokat, amelyekben a kozmetikumok a raktárba érkeznek, újra felhasználjuk, így semmi sem megy kárba!

    Létrehoztunk egy ECOsi irodát is! Van egy vízszűrő kancsó az irodánkban, és szelektáljuk a szemetet. Környezetbarát papírlapokat, tollakat és jegyzetfüzeteket is használunk. Kijelöltünk egy gyűjtőhelyet az elektromos hulladéknak, valamint a műanyag kupakoknak is.

    Ökológiai csomagolások

    Minden kozmetikumnak fontos eleme a csomagolása, amelynek a célja nem csak a szép megjelenés, hanem az is, hogy biztosítsa a kozmetikum mikrobiológiai tisztaságát, azaz megakadályozza a mikroorganizmusok elszaporodását, hogy a termék a lehető legjobb eltarthatósági időt tudja megőrizni. Rengeteg csomagolás műanyagból készül, ezek egy része újrahasznosítható, de sajnos nagyon sok nem jut el az újrafelhasználásig, így hatással van a bolygón felhalmozódó műanyag mennyiségére 🙁 Bemutatom Neked, mit tesznek a gyártók ennek megelőzése érdekében, illetve milyen alternatív csomagolásokat vagy címkéket használnak a műanyag felhasználásának minimalizálása érdekében.

    Hogyan használjuk a kozmetikumokat öko módon?

    A kozmetikai hulladékok szétválogatása

    Ne feledkezzünk meg a kozmetikai csomagolások szétválogatásáról sem. A kozmetikumok műanyag vagy fém részei a sárga kukába, az összes üvegrész a zöld kukába, a papírcsomagolások, címkék vagy szórólapok pedig a kék kukába kerüljenek.

    SkinTra – Öko kozmetikai márka

    Mint talán tudod, saját kozmetikai márkánk van. A SkinTra összes csomagolása üvegből készül, a címkék pedig papírból, így a minimálisra csökkentettük a műanyag használatát. A kozmetikumok esetében is lemondtunk a plusz kartondobozokról, így csökkentettük a hulladék mennyiségét. Nem feledkezhetünk meg az Erdő Örökre Alapítvánnyal való partnerségünkről sem. Ez azt jelenti, hogy minden megvásárolt kozmetikum 0,5 m² erdő telepítését garantálja.

    Kevesebb hulladék kozmetikumok – mik azok?

    Ezek olyan termékek, amelyeket a less waste filozófia szerint hoznak létre, vagyis a hulladék keletkezésének minimalizálása érdekében. Mind az összetevőknek, mind a csomagolásnak a lehető legkevesebb hulladékot kell termelnie, lehetőleg egyáltalán nem 🙂 Ez nem olyan egyszerű, de ha még apró lépéseket, apró változtatásokat is teszünk a működésben, az már tiszteletadás a bolygónknak 🙂

    A kevesebb hulladék az életmód is. A kozmetikumok esetében a kevesebb hulladék szemlélet a csomagolás újrafelhasználásában nyilvánulhat meg. Egy példa: egy üres üveg krémtégelyt tárolóedényként vagy gyertyatartóként lehet használni.

    Állatkísérlet mentes termékek – szabad-e tesztelni az eu-ban?

    Az állatkísérlet mentes kozmetikumok “cruelty-free” jelöléssel vannak ellátva, ami szó szerint – a kegyetlenségtől mentes-t jelenti. Ezeket a termékeket a gyártás minden szakaszában „cruelty free” módon állítják elő. Ebben az esetben a készterméket nem tesztelték állatokon, és még a nyersanyagszállítók nem használhatják ki a harmadik fél által végzett állatkísérleteket.

    2013. március 11-ei törvény alapján az Európai Unió teljesen letiltotta az állatkísérleteket és ilyen módon előállított kozmetikumok és az összetevőik forgalmazását. Minden az Európai Unióban forgalomba hozott termék szigorú biztonsági értékelésen esik át – ez elsősorban az összetevők nagyon részletes toxikológiai elemzése. Enélkül jelenleg lehetetlen legálisan és biztonságosan forgalomba hozni egy kozmetikumot az EU piacán.

    Az európai jog szempontjából az „állatkísérlet mentes” vagy a “cruelty free” jelölés félrevezetőnek tekinthető. Mivel az Európai Unióban tilosak az állatkísérletek, a „cruelty free” kijelölés minden európai gyártóra vonatkozik. Egy ilyen üzenet segítségével a cég igyekszik megkülönböztetni magát valamivel, amit mindenkinek követnie kell. A 655/2013/EK rendelet előírásai szerint ilyen nyilatkozatok nem használhatók. Ennek megfelelően az Európai Unióban gyártott kozmetikai termékek vásárlásakor a fogyasztó biztos lehet abban, hogy a termékek állatkísérlet mentesek.

    Az Európai Unió úttörő szerepet tölt be az állatkísérlet mentes kész kozmetikumok és összetevők terén. Ezt a tilalmat egymás után más országok is bevezetik. Jelenleg mintegy 40 országban van érvényben, beleértve a Norvégiában, Törökországban, Indiában, Izraelben, Új-Zélandon és Tajvanon, és természetesen az Európai Unió összes országában. Vannak azonban olyan régiók, ahol még mindig végeznek kísérleteket állatokon mind a kozmetikumok, mind az összetevők tekintetében annak érdekében, hogy egy adott termék forgalomba kerülhessen. Így történik Kínában.

    Kínába szállított márkák

    Sajnos, Kína esetében kötelező, hogy a teszteket kormányzati laboratóriumok végezzék és mind a kész formulákat, mind az egyes összetevőket elemezzék. A kozmetikumok állatokon történő tesztelésének követelménye ebben az országban abból származik, hogy az ottani hatóságok nem fogadták el a jóváhagyott alternatív módszereket. Hangsúlyozni kell, hogy Kína lassan változtatni kezd szemléletmódon, és fokozatosan kezd elfogadni más módszereket is. Egy adott termék biztonsági értékelése az hatóanyagok részletes és szigorú toxikológiai elemzésén alapul – ami indokolatlanná teszi a további állatkísérleteket.

    Azok a cégek, amelyek a termékeiket külföldről az ázsiai piacra szállítják, eltérő stratégiákat követnek. Némelyikük speciális formulákat fejlesztenek ezekre a piacokra, amelyek eltérnek az európai piacra szántaktól, és ezeket a termékeket az ottani hatóságok állatokon tesztelik. Egyes cégek olyan kozmetikumokat gyártanak, amelyek megfelelnek az európai törvényeknek, és amelyeket Európában nem tesztelnek állatokon, majd Kínában további teszteken esnek át, hogy a kínai piacra kerüljenek. Ezért fontos, hogy vásárolj kisebb, magyar vagy európai márkák termékeit. Így biztos lehetsz abban, hogy ezek a termékek állatkísérlet mentesek.

    Lent megtalálsz egy listát, amelyen azok a márkák szerepelnek, amelyek nem tesztelnek állatokon.

    Sok vásárlónk számára két dolog fontos: nemcsak az, hogy egy márka termékei állatkísérlet mentesek legyenek, és hogy a cég bio/organic összetevőket használjon. Egyre többen számára már nem elég, hogy a márka portfóliójában egy-két vegán terméket vagy egy terméksorozatot találnak. Egyre többen kérik, hogy olyan márkákat ajánljunk, amelyek termékeik 100%-ban vegánok, azaz olyanokat, amelyeknek egyetlen olyan terméke sincs, melyik állati eredetű hatóanyagokat felhasznál. Ezért az alábbi listában zölddel kiemelve találod az összes ilyen márkát.

    Remélem, a poszt elolvasása és a tejsavval való ismerkedés után felfigyeltek rá, és kedvet kaptok, hogy alávetitek magatokat csodálatos hatásának 🙂 Ha azonban kétségeitek vannak, fordulhattok a kozmetológusunkhoz online is. Írhattok nekünk facebookon instagramon vagy hívhattok a +36 80 088 597 telefonszámon.

    Tetszett ez a cikk?

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments