Niacinamid a bőrápolásban – használat és hatások

0 0 5 perc
Niacinamid a bőrápolásban – használat és hatások
Aktív összetevők
0 0 5 perc

Tartalomjegyzék

    A fiatalságot és ragyogást ígérő anyagokkal teli kozmetikumok világában a niacinamid szuperhős a bőrápoló összetevők között. Előnyök széles skáláját kínálja Neked – az intenzív hidratálástól a gyulladások enyhítésén és a ráncok elleni küzdelmen át a bőrtónus egységesítéséig. Nem számít, hogy segíteni akarsz a tökéletlenségeken vagy megőrizni a fiatalos megjelenést – a niacinamid alkalmazkodik bőröd igényeihez. Igazi multitasker a kozmetikumok között! Szeretnéd jobban megismerni? Akkor ne késlekedj, csak olvass tovább.

    Mi az a niacinamid?

    A niacinamid (INCI: Niacinamide) egy B3- vagy PP-vitaminként is ismert hatóanyag. Ez egy vegán, gyakori kozmetikai összetevő, fehér por formájában. Széles hatásspektrummal rendelkezik, így minden bőrtípusra tökéletes. Könnyen felszívódik a bőrön keresztül és jól oldódik vízben. Tudtad, hogy ennek az összetevőnek a hatásai már alacsonyabb koncentrációknál is láthatóak, például 2%-nál?

    Niacinamid hatása a bőrre

    A B3-vitamin sokoldalú, így biztosan találsz magadnak valamit, bőrtípusodtól függetlenül. A niacinamid fő hatásai a következők:

    A niacinamid hatásmechanizmusa – mire használjuk?

    Elszíneződések csökkentése és világosítása

    A PP-vitamin megakadályozza a pigment lerakódását az epidermiszben azáltal, hogy gátolja a melanoszómák transzportját a melanocitákból a keratinocitákba. Leegyszerűsítve, egyenletesen oszlatja el a felesleges pigmentet az epidermiszben, és nem hagy sötétebb foltokat, amelyeket el szeretnél kerülni.

    A niacinamid hat a:

    Öregedésgátló hatás

    A B3-vitamin a NADP és NADPH koenzimek előanyaga, amelyek részt vesznek a sejtenergia-anyagcserében és a bőr működéséhez fontos építőelemek a szintézisében. Vagyis ez az első dominó, amely a feszes és egészséges bőrért felelős, mert tovább hajtja a reakciókat és az azt létrehozó fontos elemek termelését. Emellett serkenti a ceramidok termelődését, melyek mennyisége az életkorral csökken. Támogatják a bőr hidrolipid gátját, és építőkockákként töltik ki a réseit.

    Emellett fokozza a kollagén szintézisét, aminek köszönhetően képes csökkenteni a finom ráncokat és ezáltal kiegyenlíteni a bőrfelületet.

    Bőrhidratálás

    Javítja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát azáltal, hogy csökkenti az epidermisz vízveszteségét. Emellett fokozza a megfelelő hidratálásért felelős anyagok termelődését, ami jobb feszültséget és hidratáltságot eredményez. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a niacinamidot tartalmazó kozmetikumok a száraz bőr ápolására is alkalmasak.

    Szabályozott faggyúkiválasztás és tökéletlenség elleni hatás – ideális a pattanásos bőrre

    A niacinamid szabályozza a faggyúmirigyek működését, csökkenti a faggyúkiválasztást és láthatóan csökkenti a gyulladásos foltok és az aknés elszíneződések számát. Gátolja a tökéletlenségek kialakulásáért felelős Propionibacterium acnes baktériumok szaporodását, nem teszi őket ellenállóvá a hatásával szemben.

    Niacinamid – bőr- és hajápoláshoz

    Tudtad, hogy a niacinamid nem csak a bőrre, hanem a hajra is jótékony hatással van? Növeli rugalmasságát, fényt ad neki és javítja szerkezetét. Ha túlzottan zsíros fejbőrrel vagy korpásodással küszködsz, ez tökéletes hozzávaló számodra! Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és szabályozza a faggyúmirigyek működését, ami megakadályozza a túlzott zsírosodást és serkenti a hajnövekedést.

    A niacinamid hatása a hajra:

    Milyen bőrtípusnak van dedikálva a niacinamid?

    Különböző bőrtípusokra ajánlott, többek között:

    Hogyan vezessük be a niacinamidot a bőrápolásba?

    A retinollal ellentétben nem kell toleranciát kialakítani a niacinamiddal szemben. Érdemes azonban alacsonyabb koncentrációkkal kezdeni, hogy megfigyeljük, hogyan reagál a bőr. Ha nagy koncentrációjú niacinamidot használsz a kaland elején, irritáló hatásokat okozhat.

    A niacinamidot tartalmazó kozmetikumokat nyugodtan használhatod reggel és este is, mert nem érzékenyíti a bőrt a napsütésre. Ne feledd azt se, hogy maga a B3-vitamin átfogó hatása ellenére nem mindig old meg minden problémát, amellyel küzdesz. Ezért érdemes más hatóanyagokkal kombinálni, amelyek kiegészítik a hatását. Lentebb kitérek rájuk.

    Mivel érdemes kombinálni a niacinamodot?

    Niacinamid + C-vitamin származékok

    Használhatod kombinálva is, feltéve, hogy a C-vitamin stabil formáját választod. Keresd a következő összetevőket: nátrium-aszkorbil-foszfát, magnézium-aszkorbil-foszfát vagy aszkorbil-glükozid. Az első niacinamiddal kombinált származék például a Mary&May fényesítő maszkokban található meg.

    Niacinamid + szalicilsav

    Tökéletes kombináció problémás bőrre. Együtt fokozzák az öregedésgátló és akne elleni hatást. Ha ilyen terméket keresel, választhatod a Nacomi mitesszer elleni maszkját.

    Niacinamid + retinol

    Ha kipróbáltad az első retinol terméked, már tudod, hogy a retinol kezdetben irritálhatja és kiszáríthatja a bőrt, károsítja a védőréteget, és növeli a transzepidermális vízvesztést (TEWL). A niacinamid képes ellensúlyozni a retinol dehidratáló hatását, és javítja a bőr toleranciáját. Ezenkívül mind a niacinamid, mind a retinol képes fokozni a kollagéntermelést, ami azt jelenti, hogy ez a kiegészítő kombináció megvédheti a bőrt az irritációtól, és serkentheti a bőr megújulását. Ezt a két összetevőt kombináló termék például a Some By Mi ránctalanító szemkrémje.

    Niacinamid + N-acetil-glükozamin (NAG)

    Az N-acetil-glükozamin (NAG) egy aminocukor és a hialuronsav prekurzora, azonban önmagában alkalmazva instabil lehet. A NAG és a niacinamid a pigmentációt két különböző módon célozzák meg. A NAG gátolja a melanin termelődését (psszt! ez a felelős a pigment túltermelésért, ami a bőrön olyan sötét foltokat eredményez, amelyeket szeretnénk elkerülni), a niacinamid pedig egyenletes eloszlást biztosít a bőrön. Ezt a kombinációt alkalmazó termék például a Medik8 peptid szérum.

    Mivel ne kombináld a niacinamidot?

    Niacinamid + AHA/BHA savak

    A niacinamid pH-ja 6/7, ezért az erős savak teljesen blokkolják azt. Reggel niacinamidot, este savakat használj.

    Niacinamid + aszkorbinsav (C-vitamin)

    A niacinamidot nem javasolt tiszta formában (aszkorbinsav) együtt használni a C-vitaminnal, mert eltérő pH-értéken működnek. Kombinációjuk semlegesíti egymás hatását, és nikotinsav is keletkezhet, ami irritálja a bőrt.

    Niacinamid Q&A

    A niacinamid kiütést vagy irritációt okoz?

    Ez egyfajta szeretet-gyűlölet kapcsolat. Sokan rögtön a magasabb koncentrációjú termékekhez nyúlnak és kezdik a kalandot a niacinamiddal, valamint minden reggel és este elkezdik használni. Néhány nap múlva tökéletlenségeket és sérült hidrolipid gátat lehet tapasztalni. Természetesen, mint minden hatóanyagnál, nem mindenkinél válik be. Lehet, hogy a bőrünknek egyszerűen nem tetszik. Érdemes azonban alacsonyabb koncentrációjú niacinamiddal kezdeni a bőrtípusunkhoz igazodó termékben, vagy gyulladás esetén spot-on használni. A niacinamidot az elején érdemes egyetlen termékben bevezetni a gondozásunkba, és nem mindegyikbe egyszerre – a több nem mindig jobb.

    Használható a niacinamid nyáron?

    Igen! A niacinamidnak nincs fényérzékenyítő hatása.

    Biztonságos-e a niacinamid várandóság alatt?

    Igen! Valójában terhes nőknek ajánlott, mert csökkenti a hormonális elszíneződés kockázatát.

    A legjobb niacinamidos termékek – TOP 5

    The Ordinary – Niacinamide 10% + Zinc 1% – Szérum B3-vitaminnal és Cinkkel

    Ezt a niacinamid szérumot nem kell kétszer bemutatni! Ez a The Ordinary márka bestsellerje. Valószínűleg a niacinamidot ennek a terméknek köszönhetően ismered. Kiválóan működik a zsíros és pattanásos bőr ápolásában, mert cinkkel kombinálva csillapítja a gyulladásokat és szabályozza a faggyú túltermelését. Ezzel azonban még nem érnek véget az előnyei. Pontszerűen használva ugyanolyan jól működik azok számára, akiknek nem kell az egész arcra felvinniük, és csak alkalmanként használják.

    Purito – Galacto Niacin 97 Power Essence – Tápláló Esszencia Niacinamiddal és Élesztő Szűrlettel

    Ez egy könnyű, vizes esszencia, ami a kedvencem a listáról. Faggyúszabályozó hatású, és gyönyörű, egészséges ragyogást hagy maga után. Ezt követően a bőr puhává válik és a gyulladások csillapodnak a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag Galactomyces élesztőszűrletnek köszönhetően. Normál bőrre, fényesedésre hajlamos kombinált és zsíros bőrűek számára alkalmas.

    SkinTra – Let Your Skin Drink Up – Prebiotikus Hidratáló Krém

    Ez a krém megváltoztathatja a mindennapi ápolásod – természetesen jobbra. Rengeteg olyan összetevőt találsz benne, amelyek tápláló és regeneráló hatásúak. Formulája segít újjáépíteni a mikrobiomot és a lipidréteget, és enyhíti a gyulladást. Könnyű állagú és minden bőrtípusra alkalmas, különösen normál, kombinált és zsíros bőrre.

    Beauty of Joseon – Revive Eye Serum – Ginseng + Retinal – Ránctalanító Szemszérum

    Egy hatékony szemszérum, amely segít eltüntetni az öregedés jeleit? Ez az! Nemcsak ránctalanító tulajdonságokkal rendelkezik, hanem intenzíven regenerálja a szemkörnyéki bőrt is. A niacinamid és a retinol kombinációját tartalmazza, amely gyorsabban és hatékonyabban működik, mint a retinol. Kellemes állaga van, nem hagy zsíros réteget és nagyon gyorsan felszívódik. Ha nem szereted az illatanyagokat tartalmazó kozmetikumokat, ez a termék biztosan tetszeni fog.

    Medik8 – Daily Refresh Balancing Toner – Hidratáló Tonik Niacinamiddal

    Multifunkcionalitása miatt szeretem – hidratál, kiegyenlíti a pH-t, kitisztítja a pórusokat, emellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Nagyon gyengéd, így érzékeny bőr esetén is működik. A niacinamidon kívül számos nyugtató összetevőt is tartalmaz, amelyek tökéletesen megnyugtatják a bőrt és felkészítik az ápolási rutin következő szakaszaira.

    Niacinamid – a bőr és a haj javára

    Mint látható, a niacinamid valóban többirányú hatást fejt ki. Ennek köszönhetően a terméket egyéni igényeidhez igazíthatod. Remélem, hogy bejegyzésem eloszlatta a niacinamiddal kapcsolatos kétségeid, és segít megtalálni kedvenc B3-vitaminod 🙂

    Ha kétségei vannak, vedd fel velünk a kapcsolatot a weboldalunkon elérhető chaten keresztül. Írhatsz nekünk Facebookon, Instagramon vagy hívd a 06 80 088 597-es telefonszámot.

    Tetszett ez a cikk?

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments