Hogyan lehet minél gyorsabban eltávolítani az aktív gyulladást? A legjobb gyógymódok a pattanások ellen

0 0 5 perc
Hogyan lehet minél gyorsabban eltávolítani az aktív gyulladást? A legjobb gyógymódok a pattanások ellen
Arcápolás
0 0 5 perc

Tartalomjegyzék

    Valószínűleg mindenki legalább egyszer az életében olyan helyzetben volt, hogy közvetlenül egy fontos esemény előtt, legyen szó esküvőről, randevúról vagy egyetemi vizsgáról, egy nem kívánt meglepetés jelent meg az arc központi, látható pontján. Sokan „pattanásnak” nevezik.

    Talán először elmondom, honnan származik ez a szó. A „pattanás” egy nagyon régi magyar szó, amely a „pattog” igéből származik. A magyar nyelv szótárában jelenleg a „pörsenés” szó köznyelvi kifejezéséként ismerik fel. Bár nem hangzik kellemesen (nem csoda), de sok-sok éve létezik a nyelvben.

    Továbblépve maga az aktív gyulladás problémájára – mint köztudott, akkor jelenik meg, amikor a legkevésbé számítunk rá, és igazi bajt okozhat. Mi viszont mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban, de (sajnos) eredménytelenül eltűnjön. A gyulladás általában az arcon, a dekoltázson, a háton és a karokon jelentkezik, mert ott van a legtöbb faggyúmirigyünk, amely faggyút választ ki. Fontos események előtt jelennek meg, és csökkenthetik az önbizalmunkat.

    A pattanások megjelenése okai

    Amikor az úgy nevezett pattanás megjelenik, nehéz eltávolítani rövid időn belül. Ezért érdemes megismerni a bőrön jelentkező nem kívánt meglepetések okait – szerencsére, ezek egy része kiküszöbölhető, így minimálisra csökkenthetjük a pattanások kialakulását.

    Milyenek a gyulladás okai?

    Purito
    • Kezeletlen hormonális betegségek.
    • Krónikus stressz, álmatlanság, rosszabb időszak az életben.
    • Klímaváltozások vagy magas légszennyezettség.
    • Nem megfelelő étrend, gazdag magasan feldolgozott termékekben, édességekben, sós, egészségtelen nassolnivalókban és fast-foodokban.
    • Neuropathiás akne, amely esetében baktériumokat terjesztünk a bőrön a gyulladás elváltozásokat karcolva.
    • Helytelen tisztítás – pontatlan bőrtisztítás, rendszeres peeling hiánya, pontatlan sminkeltávolítás vagy sminkkel való alvás.
    • A menstruáció előtti időszak – ilyenkor megjelennek a pattanások. Ez a progeszteron növekedésének az eredménye, ami fokozza a faggyúkiválasztást.
    • A sérdülőkor – az úgy nevezett fiatalkori aknét a hormonális változások okozzák.
    • Nem megfelelően válogatott kozmetikumok használata, amelyek potenciálisan komedogén hatásúak lehetnek.

    Mit tenni, ha a pattanás megjelenik?

    gyulladást okozó számos tényező megszüntetése ellenére nincs garancia arra, hogy nem fognak megjelenni. A hormonális zavarokat nem tudjuk teljesen megállítani minden menstruáció előtt, vagy egy ujjmozdulattal eltávolítani a stresszt az életünkből. Az alábbiakban felsorolunk néhány szabályt, amelyeket be kell tartani. Minden bizonnyal felgyorsítják a gyulladás gyógyulási folyamatát és megakadályozzák a gyulladás utáni pigmentfoltokat.

    Házi módszerek pattanásokra

    Valószínűleg sok házi gyógymódról hallottál már a pattanásoktól való megszabadulásra. Citromlé, gerezd fokhagyma, fogkrém… A gyulladások kezelésére sokféle módszer létezik, de ha biztos akarsz lenni abban, hogy a tetteid biztonságosak, akkor kész, jól tesztelt kozmetikai termékeket ajánlok. A korábban említett módszerek hatékonynak bizonyulhatnak, de olyan mellékhatásaik lehetnek mint súlyos bőrirritáció és egyéb. Ne feledd el, hogy a fogkrém akne elleni hatékonyságát nem tesztelték… 🙂 Az alábbiakban több módszert is bemutatok a pattanás gyors eltávolítására, ezek jó minőségű termékek, kedvező áron. 🙂

    Akne tapaszkák

    Azok a tapaszkák a legjobb megoldás azoknak, akik neuropátiás aknéval küzdenek. Az ilyen emberek öntudatlanul karcolják a sebeket és nyomkodják a pattanásokat. Az alábbiakban két legnépszerűbb terméket találod, azaz akné tapaszokákat. Ezek a MUST HAVE-m lettek az első használatból!

    Purito - All Care Recovery Cica-Aid - Cica Tapaszok bőr tökéletlenségekre

    Purito – All Care Recovery Cica-Aid – Cica Tapaszkák tökéletlenségekre

    Az első tapaszok a koreai Purito márkától származnak. A csomagolásban (amely egyébként matt és csodálatos tapintású, de mindjárt mesélek róla) 51 szeletet találsz 4000 forintért, ebből 36 darab 10 mm-es átmérőjű és 15 darab 12 mm-es átmérőjű. A doboz 3 kis csomagot tartalmaz, szorosan lezárva. Ezen kívül van benne is egy szórólap gyakran ismételt kérdésekkel és használati tippekkel. Most maga a csomagolásról! A szórólapon az szerepel, hogy a csomagolás 100%-ban biológiailag lebomló cukornád bagaszból van készítve – szerintem ez nagyszerű információ azoknak, akik törődnek az ökológiával. Ráadásul magukat a tapaszkákat nem tesztelték állatokon, és ez az információ a csomagoláson is található.

    Ami a tapaszok hatását illeti – hidrokolloidból készülnek, és az ázsiai gázló hatóanyagait tartalmazzák – Ázsia-szerte nagyra értékelt asiaticosidot, valamint madecassic- és asiatic savakat. Ezek antibakteriális, nyugtató és gyulladáscsökkentő összetevők. Ezenkívül nagyra értékelik a sebgyógyulás felgyorsításáért. Megteszteltem, csak ajánlani tudom, nem fogsz csalódni.

    Cosrx – Acne Pimple Master Patch – Gyógyító Akne Tapaszok

    Cosrx – Acne Pimple Master Patch – Gyógyító Akne Tapaszkák

    Ez a Cosibella bestseller terméke. Egy újabb koreai tapasz, ezúttal a COSRX-től. A csomag 24 tapaszt tartalmaz 2000 forintért, 3 különböző méretben – 7, 10 és 12 mm-es. Belsejében egy szorosan lezárt csomagolás található az összes méretű tapaszokkal. A tapaszkák ADF hidrokoloidból készülnek, amely felszívja a faggyút és a tapasz alatti szennyeződéseket. Az öntetek ugyanúgy működnek, mint a Puritoé, mégis nem tartalmazzák az ázsiai gázló összetevőit. 🙂

    Helyi akné elleni szérumok

    Ha nem tetszenek Neked a tapaszkák, vagy nem szereted az ilyen típusú akne elleni szereket, van egy másik javaslatom. A helyi alkalmazásra szánt kozmetikumok ugyanolyan hatékony termékek és gyorsan segítenek megszabadulni a bőrön lévő nem kívánt pattanásoktól.

    Sylveco – Pontszerű Akne Gél

    Sylveco – Helyi Akne Elleni Gél

    A lengyel Sylveco márka natúr gélt kínál helyi alkalmazásra. A készítmény 5%-os teafaolaj erős antibakteriális hatásán alapul. Jól ismert összetevő, amely segíti a pattanások gyógyulását, megelőzi a felülfertőződéseket és faggyúszabályozó hatású. Ezen kívül a gél nyugtató, enyhítő és regeneráló összetevőket is tartalmaz – allantoint, aloe vera kivonatot, panthenolt, amiknek köszönhetően a kozmetikum nem irritálja a bőrt. Ahogy azt sejteni lehet, a gél teafa illatú és gyorsan felszívódik. Kis kiszerelés ellenére nagyon sokáig elég – könnyen berakható egy táskába, és mindig nálad lehet „minden esetre”. 😉

    Aromatica - Tea Tree 53 Blemish Spot Set - Pontszerű Szérum Teafa Kivonattal

    Aromatica – Tea Tree 53 Blemish Spot Set – Helyi Szérum Teafa Kivonattal

    Az akne elleni küzdelem Szent Grálja, azaz helyi alkalmazásra szánt teafaolaj. A koreai Aromatica szérumja úgy működik, mint egy olaj, de sok más összetevőt is tartalmaz. A teafa kivonat regeneráló és baktériumölő hatású, a citromfű levél kivonat antibakteriális hatása mellett nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik, a lipohidroxisav pedig hámlasztja a felhámréteget. A szérum nagyon kiadós, mert csak egy cseppet kell venni a készlethez csatolt pálcikára.

    Helyi akne elleni krémek

    Léteznek is helyi akne elleni krémek a piacon. A hatásuk számos antibakteriális összetevőn alapul, de néha tápanyagokkal és többek között cink-oxiddal gazdagítják, amely gyulladáscsökkentő és sebgyógyulás segítő összetevő. Az ilyen típusú termékek különösen érzékeny bőr esetén működnek, ahol a tiszta teafaolaj irritációt okoz.

    Cosrx - AC Collection Ultimate Spot Cream - Pontszerű Krém Gyulladásokra

    Cosrx – AC Collection Ultimate Spot Cream – Helyi Gyulladás Elleni Krém

    Ez a koreai krém sok olyan összetevőt tartalmaz, amelyeket az előző termékekben említettem. A formulája nyugtató hatású aloe vera vízen alapul, gyulladáscsökkentő cink-oxidot és hidratáló hatású anyagokat tartalmaz. Ezenkívül a krém gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású kalamint tartalmaz, amely cink-oxid és vas-oxid keveréke. A termék aknéellenes hatású csillagánizs és bajkáli csucsóka gyökér kivonatot, teafaolajat valamint ázsiai gázló hatóanyagait, azaz asiatikozidot, valamint madecassic- és asiatic-savat is tartalmaz. Ez nagyon kiadós termék – könnyen körülbelül egy évre elég. 🙂

    Gyulladás elleni szérumok

    Szeretném bemutatni Neked azokat a termékeket, amelyek gyulladások elleni helyi szérumként is használhatók. Sikeresen használhatók arcszérumként és akné elleni szérumként is.

    Bioup - Squalane Blue Tansy - Gyulladáscsökkentő Olaj

    Bioup – Squalane Blue Tansy – Gyulladáscsökkentő Olaj

    A Blue Tansy Squalane egy érdekes és egyedi termék, amely gyorsan a kozmetikusok kedvencévé vált (nem csoda). Nagyon könnyű hemi-szkvalánt és szkvalánt tartalmazó olaj, amely regenerálja a bőrt és fokozza a hatóanyagok bejutását. A szérum kék színe és gyógynövényes illata a legfontosabb összetevőjének a kék varádics (Blue Tansy) olajnak köszönhető. Ez egy egyedülálló összetevő, erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással. A szérum gyorsan felszívódik és nagyon gyorsan regenerálja a gyulladást. Sikeresen használható az egész arcon és helyileg is.

    Cosrx - Centella Blemish Cream - Nyugtató krém problémás bőrre

    Cosrx – Centella Blemish Cream – Nyugtató krém problémás bőrre

    A COSRX krém máris rengeteg rajongót szerzett magának. És nem csoda! Az ázsiai gázló vizet tartalmaz, amely csökkenti a gyulladást, nyugtatja és regenerálja a bőrt. A cink-oxid segít csökkenteni a pattanások mennyiségét és összehúzó hatású. Van még benne teafaolaj és bajkáli csucsóka kivonat. Mindezek az összetevők kombinációja hatékonyan és gyorsan csökkenti a pattanásokat.

    A tippem: ha váratlanul kipattogok, azonnal cselekszem – a tiszta és szárított bőrre a Purito tapaszkát ragasztom (az összes tartalmat felszívja). Ha azonban már túl késő, mentem magam a Sylveco Helyi Akne Elleni Géllel. Természetesen állandóan ápolom a bőrömet Bioup Squalane Blue Tansy-val, aminek köszönhetően egyre ritkábban fordul elő ilyen vészhelyzet. 🙂

    Remélem, hogy valamelyik termék felkeltette az érdeklődésedet. Tudod, hogy nehéz teljesen megszabadulni az ilyen meglepetésektől, de néhány pont betartásával jelentősen csökkenthető a pattanások és pigmentfoltok kockázata. Ennek ellenére érdemes olyan terméket tartani a kozmetikai táskában, amely segít felgyorsítani a gyógyulást.

    Segítségre van szükséged a kozmetikumok kiválasztásában és a bőrápolási rutin kialakításában? Fordulj hozzánk és a kozmetikusunk kielemezi a kozmetikumaidnak összetevőit, és személyre szabott, a bőröd igényeihez igazodó ápolást készít. Keress minket facebookon instagramon vagy hívd a +36 80 088 597 -es telefonszámot.

    Tetszett ez a cikk?

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments