C-vitamin a bőrápoló kozmetikumokban

0 0 9 perc
C-vitamin a bőrápoló kozmetikumokban
Aktív összetevők
0 0 9 perc

Tartalomjegyzék

  C-vitamin – L-aszkorbinsav

  Mind a kozmetikai kémiában, mind a kozmetológiában nagyon erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a fiatalság vitaminjaként tartják számon. Az L-aszkorbinsavat az emberi szervezet nem állítja elő, ezért azt kívülről – élelmiszer formájában – kell biztosítani. A legtöbb C-vitamin olyan növényi alapú termékekben található, mint az acerola, a fekete ribizli és a csipkebogyó. Bár nagy mennyiségű C-vitamint fogyasztunk élelmiszerekkel, ennek a vitaminnak növekedése a bőrben meglehetősen mérsékelt. Ezenkívül ez a mennyiség csökken a környezetben található szabad gyökök hatása miatt. E folyamat ellensúlyozására az L-aszkorbinsavat helyileg kell alkalmazni, lehetőleg kozmetikai készítmény formájában.

  C-vitamin az egyik leggyakrabban használt vitamin a kozmetikai készítményekben jótékony tulajdonságai miatt::

  1. L-aszkorbinsav – INCI: Ascorbic Acid

  AA C-vitamin aktív formája, nagy instabilitást mutat. Ez egy nagyon kedvezőtlen jelenség, amely abból áll, hogy külső tényezők (hőmérséklet, levegő, fény, nem megfelelő pH) hatására az anyagok lebomlanak, ami a C-vitamin értékes tulajdonságainak elvesztését eredményezi. A stabilitás és a tulajdonságok elvesztését a nehézfém-ionok, elsősorban a réz és a vas jelenléte is befolyásolja, ami azt jelenti, hogy a kozmetikai cégek L-aszkorbinsav helyett ennek származékait használják termékekben. A kozmetikai készítményekben azonban az L-aszkorbinsavat liposzómális formában használják (lásd a lenti bekezdést). A C-vitamin tiszta formája zsíros, túlzott szeborrhoeás bőrre ajánlott. 3,5 vagy alacsonyabb pH-értéken stabil.

  AZ ELŐNYÖK

  HÁTRÁNYOK

  A C-vitamin tiszta formája megtalálható többek között az alábbi termékekben:

  A C-vitamin-származékok, például az aszkorbil-palmitát, az aszkorbil-glükozid, a nátrium-magnézium és a nátrium-foszfát, az aszkorbil-tetraizopalmitát, valamint a 3-0 etil-aszkorbinsav stabilabbak.

  2. Aszkorbil-palmitát – INCI: Ascorbyl Palmitate

  Az aszkorbinsav zsírban oldódó megfelelője. Amikor az epidermiszbe kerül, ez a molekula hidrolízisen megy keresztül, és aszkorbinsavvá és palmitinsavvá alakul át. Nagy stabilitása ellenére biológiai aktivitása csekély. A C-vitamin ebben a formában enyhíti az elszíneződéseket és serkenti a kollagén szintézist. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik azáltal, hogy gátolja a lipidperoxidációs folyamatot, és megvédi az érzékeny telítetlen zsírsavakat a hidrolipid gátban. Védő hatású az UVA és UVB sugárzással szemben, csökkenti a napozás utáni bőrpírt. A szérum alapösszetevői a C-vitamin kozmetikai termékekben általánosan használt permeációt elősegítő anyagok. Ide tartoznak az alacsony molekulatömegű alkoholok (beleértve a propilént és a butilén glikolt), amelyek a keratin hidratációjának megváltoztatásával fejtik ki hatásukat. A glikolok használata még 50%-os koncentrációban is biztonságos a kész készítményben. Azonban irritációt okozhatnak, de csak sérült és irritált bőrre alkalmazva. Ez egy fontos dolog a C-vitamin használata szempontjából napozáskor. Kiderült, hogy valószínűleg a túl sok behatolást elősegítő anyagot tartalmazó kozmetikai alap, és nem maga a C-vitamin felelős ezért.

  ELŐNYÖK

  HÁTRÁNYOK

  3. Ascorbyl Glucoside – INCI: Ascorbyl Glucoside

  A C-vitaminból és a keményítőből előállított, az aszkorbinsav egy glükóz molekulával stabilizált formája. Ez a kombináció lehetővé teszi annak fokozatos felszabadulását és felszívódását az epidermisz rétegeibe a bőrben jelenlévő enzim, az α-glükozidáz hatására. Kiegyenlíti a bőr tónusát, halványítja a foltokat és elszíneződéseket. Megőrzi az L-aszkorbinsav összes tulajdonságát, és sokkal mélyebb behatolást, kozmetikai stabilitást és ezáltal hatékonyságot mutat. Ez a C-vitamin formája 6,5-7,5 pH-értéken stabil.

  ELŐNYÖK

  HÁTRÁNYOK

  Az aszkorbil-glükozid megtalálható többek között az alábbi termékekben:

  4. Magnézium-aszkorbil-foszfát-só – INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)

  Az aszkorbil-foszfát magnézium-só a C-vitamin aktív formájához hasonlóan vízben oldódik, ami megnehezíti az epidermisz mélyebb rétegeibe való bejutását. Ez a só gyengébb antioxidáns hatással rendelkezik, mint az azonos koncentrációjú tiszta C-vitamin, ezért a termékekben magas – legalább 15%-os – MAP-ot kell használni. A MAP terhes és szoptató nőknek, valamint azoknak, akiknek a bőre rosszul tolerálja az irritáló anyagokat, ajánlott.

  Az aszkorbinsavnak ebből a formából az epidermiszbe történő felszabadulása a foszfatáz enzim hatására hidrolizálódik. Hatékony világosító és antioxidáns aktivitást mutat 10% feletti koncentrációban. Az L-aszkorbinsavhoz képest stabil vizes oldatokban és jobban ellenáll az oxidációnak. A magnézium-aszkorbil-foszfát formájában lévő C-vitamin értékes összetevő, amely támogatja a növényi kivonatok antioxidáns hatását a maszkok, testápolók és öregedésgátló krémek összetevőjében. 7,0-8,5 pH-értéken stabil.

  ELŐNYÖK

  HÁTRÁNYOK

  A MAP-ot az alábbi termékek tartalmazzák: Timeless – Skin Care – Hyaluronic Acid + Vitamin C Serum – Hyaluronsav és C-vitamin szérum Vianek – Ránctalanító Arcelixír.

  5. Nátrium-aszkorbil-foszfát-só – INCI: Sodium Ascorbyl Phospate (SAP)

  Az aszkorbil-foszfát-nátrium a MAP-hoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, azonban erős antibakteriális hatása is van, ezért aknés bőrre ajánlott. Terhes és szoptató nők is használhatják.

  További közvetett antibakteriális hatása van. Akne elleni készítményekben használják. A kozmetikumokban található C-vitamin antioxidáns tulajdonságai ellensúlyozzák a faggyúmirigyek közelében kiválasztódó faggyú avasodását. A közönséges aknéban a kísérő epidermisz hyperkeratosis, szűkíti a nyílásokat, és faggyús tömegek felhalmozódását okozza, ami hajlamos a bakteriális fertőzés felerősödésére. A C-vitamin ebben a formában megakadályozza a mitesszerek kialakulását, megakadályozza a faggyú zsíros összetevőinek oxidációját. Ezért a C-vitamin ilyen formáját tartalmazó kozmetikumok problémás bőrűek számára javasoltak.

  ELŐNYÖK

  HÁTRÁNYOK

  6. Tetraizopalmitynian askorbylu – INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate

  Az összes C-vitamin származék közül az aszkorbil-tetraizopalmitátot a leghatékonyabb hatás, valamint a legjobb biológiai hozzáférhetőség és behatoló képesség jellemzi. Olaj formájú, aminek köszönhetően jó affinitással rendelkezik a bőr lipidrétegéhez. A melanogenezis folyamat gátlása miatt nagyon jól eltávolítja az elszíneződéseket. Ezenkívül ez a származék az érzékeny bőrű emberek számára is használható.

  A C-vitamin hosszan tartó és stabil formája. Sárga olaj formájában fordul elő, behatol az epidermisz mélyebb rétegeibe. Különösen hatékony emulziókban 1-3%-os koncentrációban. A C-vitamin értékes, hatékony és az egyik legdrágább kozmetikai formája. Nem igényel nagy koncentrációt, ezért különösen emulziókban, krémekben és öregedésgátló maszkokban van jelen. Rendkívül jól és hatékonyan védi a bőrt, késlelteti az öregedés jeleinek megjelenését.

  ELŐNYÖK

  HÁTRÁNYOK

  A C-vitamin leghatékonyabb formája az alábbi termékben található:

  7. 3-O etil-aszkorbinsav – INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic Acid

  A 3-O etil-aszkorbinsav az L-aszkorbinsav legújabb származéka. Az aszkorbil-tetraizopalmitáthoz hasonlóan nagy stabilitás jellemzi. Fény- és hőmérsékletálló, mélyen behatol a bőrbe. Ezenkívül gátolja a baktériumok szaporodását és csökkenti a gyulladást. Ez a származék az egyetlen, amely zsírokban és vízben egyaránt oldódik, így könnyen hozzáadható minden kozmetikai készítményhez. A származék érzékeny bőrre alkalmas.

  A fent említett C-vitamin származékokhoz képest ez a forma hatékonyabban hat a bőrre, stabilabb és sokkal jobban emészthető. A mindennapi használatra szánt kozmetikumokban magas, 20%-os koncentrációban sem irritálja a bőrt. Savként érzékeny bőrűek is jól tolerálják. Véd a fényöregedés, a szabad gyökök ellen és támogatja a fényvédelmet. Támogatja a pigmentfoltok és az aknés elszíneződések elleni küzdelmet. A tesztek megerősítették, hogy sokkal hatékonyabban csökkenti az elszíneződéseket, mint az arbutin vagy más vízben oldódó C-vitamin származékok (aszkorbil-glükozid, magnézium vagy nátrium-aszkorbil-foszfát). Ezenkívül kimutatták, hogy a 3-0-etil-aszkorbinsav hatékony védelmet nyújt a kék fény ellen. Ez a forma a leghatékonyabb pH 3,0-5,0 között.

  ELŐNYÖK

  HÁTRÁNYOK

  Ezt a C-vitamin származékot a következők tartalmazzák:

  C-vitamin – hogyan kell alkalmazni? Az L-aszkorbinsav mely kombinációi előnyösek, és melyeket jobb elkerülni?

  Az alacsony C-vitamin koncentrációjú kozmetikumok reggel és este is használhatók. A nagyobb koncentrációjú készítményeket azonban csak este szabad használni, mert irritálhatják a bőrt. Ugyanakkor az ezzel a vitaminnal végzett kezelések során nem szabad megfeledkezni a fényvédők használatáról sem, mert a nagyobb dózisú C-vitaminnak köszönhetően a bőr érzékenyebbé válik a napfényre.A C-vitamin és az L-aszkorbinsav oxidációját megakadályozó rezveratrol (a flavonoidokhoz tartozó polifenol) kombinációja nagyon kívánatos a kozmetikai készítményekben. Ráadásul közös antioxidáns hatásuk sokkal hatékonyabb, mintha önmagukban használnák őket. A C-vitamin és a rutin duó (növényi eredetű flavonoid) szintén jótékony hatású. Ez a flavonoid antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, elősegítve a szabad gyökök elleni küzdelmet, amelyek károsítják az erek falát, felgyorsítva a bőr öregedési folyamatát. A rutin lelassítja a C-vitamin oxidációját is, egyúttal meghosszabbítja annak hatását.

  Ellentmondásos és nem ajánlott azonban a C-vitamin és a niacinamid (B3-vitamin) kombinációja a pH-különbség miatt, amiben ezek a vegyületek a leghatékonyabban működnek. Fennáll annak a veszélye is, hogy a két anyag semlegesítheti egymást, és akár káros hidrogén-peroxidot is termelhet a B3- és C-vitamin komplex képződése révén. Ezek az aggodalmak azonban csak a C-vitamin – L-aszkorbinsav tiszta, instabil formájára vonatkoznak, nem pedig származékaira, amelyek stabilabbak magasabb pH-értékeken. Ráadásul a niacinamid és a C-vitamin kombinációja nikotinsav termelődését eredményezi, bár ez csak akkor probléma, ha ezek a vegyületek nagyon magas hőmérsékletű környezetben hosszú ideig reagálnak. A gyártók azonban kerülik ezt a kombinációt, mert a nikotinsav bőrpírt, hőhullámokat és bizsergést okozhat az arc azon részén, ahol a készítményt felvitték, ami különösen érzékeny bőrre nem ajánlott. Ezeket a tüneteket azonban nem szabad összetéveszteni a savas kozmetikumok által okozott irritációval. A nikotinsav képződése otthoni körülményekben minimális, de e vegyület képződésének csökkentése érdekében a kozmetikumot alacsony hőmérsékleten kell tárolni, vagy az adott vitaminokat tartalmazó kozmetikumokat egyenként kell használni. Azt is hozzá kell tenni, hogy a tiszta, instabil, C-vitamint manapság ritkán használják a kozmetikában, mert a liposzómális formával váltották fel.

  Összefoglalva, a C-vitamin jótékony tulajdonságainak köszönhetően rendkívül népszerű a kozmetikai termékekhez hozzáadott összetevők között. A fent leírtak közül a C-vitamin leghatékonyabb származéka az aszkorbil-tetraizopalmitát – a magasabb ára ellenére számos előnnyel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik a többi származéktól (pl. nagy stabilitás, antibakteriális hatás és hatékonyabb behatolás a bőrbe). A C-vitamin különböző formáinak létezésének köszönhetően azonban minden felhasználó megtalálja a számára legmegfelelőbb formát.

  Tekintsétek át az áruházunkban a C-vitamint tartalmazó kozmetikumokat.

  Segítségre van szükséged a kozmetikumok kiválasztásában és a bőrápolási rutin kialakításában? Fordulj hozzánk és a kozmetikusunk kielemezi a kozmetikumaidnak összetevőit, és személyre szabott, a bőröd igényeihez igazodó ápolást készít. Keress minket facebookon instagramon vagy hívd a +36 80 088 597-es telefonszámot.

  Tetszett ez a cikk?

  Subscribe
  Powiadom o
  guest
  0 komentarzy
  Inline Feedbacks
  View all comments