Milyen sorrendben felvinni a krémet, szérumot, tonikot vagy savat?

1 0 4 perc
Milyen sorrendben felvinni a krémet, szérumot, tonikot vagy savat?
Arcápolás
1 0 4 perc

Tartalomjegyzék

    Az elején szeretnék röviden kitérni a kozmetikumok alapvető fizikai formáira:


    Természetesen, a kozmetikumoknak sokkal több fizikai formája létezik, például a szuszpenziók, mint mechanikus peelingek. Mégis főleg arra összpontosítottam, hogy a vízrendszereket az emulzióktól tudjuk elválasztani.

    Kezdjük tehát az elejétől. Az első dolog, amit meg kell tennünk az ápolás megkezdése előtt, hogy alaposan megtisztítjuk a bőrt. Ha van sminkünk, azt hidrofil olajjal/balzsammal távolítjuk el:

    A szemet és a szájat újratisztítjuk micellás folyadékkal:

    Végül mossuk meg az arcot finom vízbázisú termékkel, például D’Alchemy – Purifying Facial Cleanser habbal vagy géllel.

    Ha nincs sminkünk, kihagyhatjük a sminkeltávolítást.

    Ha egy adott napon szeretnétek peelinget használni, akkor itt a pillanat. A formája kevésbé fontos, akár mechanikus peelingről van szó (pl. Iossi – Szén – Arctisztító Paszta, vagy D’Alchemy – Natural Micro-Dermabrasion Peel) akár enzimes (pl. Asoa – Ananász-áfonya enzimes peeling, vagy Sensum Mare – ALGOPURE Finom enzimes peeling). Vigyétek fel a csomagoláson található utasítás szerint, majd öblítsétek le vízzel.
    Ezen a ponton, ha arcmaszkot terveztetek használni, megtehettek. Ez lesz például a Nature Queen agyag – Zöld Agyag vagy egy maszk emulzió formájában, mint például az Alkemie – Microbiome Rapid Relief vagy az Evolve Organic Beauty – Bio-Retinol Gold Mask).

    A peelinggel előkészített arc sokkal jobban hasznosítja az összetevőit. A csomagoláson feltüntetett idő elteltével öblítsétek le a maszkot vízzel.

    A következő lépés, minden kiöblíthető termék után, a bőrön maradó termékekre vonatkozik.

    Elengedhetetlen a tonik?

    Nem. Ez egy kiegészítő termék, több előnnyel? Igen.
    tonik felgyorsítja a bőr természetes, enyhén savas pH-értékének visszaállítását, ami egészséges működésének az alapja. Gyakran sok hatóanyagot is tartalmaz, például kivonatokat, vitaminokat, ez pedig annak köszönhető, hogy a vízrendszer könnyebben irányítható, mint az emulzióknál, illetve az a közmondás, hogy több is „fér bele”.

    Ha enyhe, megfelelő pH-jú tisztítószereket használunk, a bőr pH-ja nem ingadozik nagymértékben (mint például akkor, ha egy szappannal vagy SLS/SLES alapú géllel mossuk az arcot). Elméletileg a tonik lemondása nem rontja a bőr állapotát. Használata azonban számos előnnyel járhat. Még egy egyszerű hidrolát is (pl. Ministry of Good Soap – Szalmagyopáros Hidrolát vagy Ministry of Good Soap – Babéros Hidrolát) is bőrnyugtató hatással bír a flavonoidok és mikroelemek tartalmának köszönhetően. A gazdagabb, vitaminokkal ellátott tonikok (Benton – Snail Bee High Content Skin – itt B3-vitamin) javíthatják a bőr állapotát. Ezenkívül minden ilyen termék frissítő és pihentető hatással rendelkezik.

    Mi van, ha a tonikunk egy keratolitikus termék magas sav tartalommal, Cosrx – AHA / BHA Clarifying Treatment Toner – Arctonik természetes AHA- és BHA-savakkal?
    Nem lehet felejteni, hogy nem használunk ilyen termékeket normális tonikként. Nem tonizálásra, hanem bőrradírozásra használják. Nem szabad minden nap vagy reggel használni őket. Ha éppen aznap használjátok, lemondhattok a mindennapi tonikról. Ha peelinget használtok, ügyeljetek arra, hogy ne okozzon irritációt.

    Ha egy savakkal ellátott szérumot használtok (pl. Liqpharm – LIQ CG Serum Night 7% Glycolic PEEL), vigyétek fel tonizálás után, száraz bőrre (legjobb egy zsebkendővel eltávolítani a felesleges tonikot). Miért tonizálás után? Mert a sav gyorsabban fog hatni, ha már megfelelő pH-jú bőrünk van. Azt javaslom, hogy a savakkal ellátott szérum és tonik esetében várjatok körülbelül 15 percet, és majd csak a krémet vigyétek fel, hogy ne irritáljátok a bőrt további hatóanyagokkal. Ha aznap nem használtok savakat, kezdhetitek az esszenciák, ampullák és szérumok használatát.

    Az elv egyszerű – a termékek felhasználási sorrendjét a víztartalom határozza meg.

    A nem leöblíthető kozmetikumokat a legkönnyebbtől a legnehezebbig használunk (kis kivétel az SPF szűrős krém – mindig a végén van, hogy a védelem erős maradjon). Ezért az első leggyakrabban a tonik, mivel általában csak víz/hidrolát alapú. Ezután az esszencia, a toniknál ​​valamivel gazdagabb, majd az ampullák és a zselés szérumok. A nómenklatúra azonban nagyon gördülékeny, és magunknak kell tudnunk megítélni. Azt is javaslom, hogy a második helyen a hialuronsav és más erősen sűrítő, vízmegkötő szerek tartalma szerint döntsünk. Tehát először olyan termékeket használjunk, amelyek a leggazdagabbak vízben és a lehető legkevesebb hialuronsavat tartalmazzák. Így például először a Purito – Galacto Niacin 97 Power Essence-t fogjuk használni, majd a Lynia – Booster Csiganyál szérumot.

    Miért? Mert a száraz bőrre helyezett erősen higroszkópos anyagok elkezdik megkötni a vízmolekulákat az epidermiszünkből, és ennek eredményeként dehidratáló hatásúak. Ha azonban ilyen szérumot kenünk a bőrre, amelyet tonikkal, esetleg esszenciával elkészítettunk, a hialuronsav ezekből a termékekből fenntartja a hidratáltságot és a vizet az epidermisz felső rétegeiben, hidratálja azt.

    Azonban még akkor is, ha idáig mindent helyesen alkalmazunk, előfordulhat dehidratált bőr. Miért? Mert a felszínen lévő víz elég gyorsan elpárolog. A hidratáló szérumokból, hialuronsavból, panthenolból és glicerinből készült nedves borogatás hidratáltabbá tette felhámunkat. Ez a jelenség a koncentráció kiegyenlítésére vonatkozik a szervezetünkben. Az úgynevezett a vízkoncentráció gradiens.

    Ez úgy néz ki, hogy a mély rétegek erősen hidratáltak, és minél közelebb a „felszínhez”, egyre kevesebb a víz. Koncentrációs gradiensre van szükségünk ahhoz, hogy megfelelően szabályozzuk a corneocyták (élő epidermális sejtek) életciklusát és keratinocitákká (az epidermisz felső rétegét alkotó elhalt sejtek) történő átalakulásukat.

    Ha tehát nedves, vízmegkötő borogatás jelenik meg a bőrünk felszínén, a felhám felső rétegei a szokásosnál valamivel hidratáltabbá válnak. A hialuronsav és egyéb nedvesítőszerek azonban gyorsan eltűnnek bőrünk felszínéről, és a termékekből származó víz is elpárolog róla. És vele együtt a víz, amit a bőrünk a felhám felső rétegeibe juttatott, hogy kiegyenlítse a koncentrációkat, elpárolog. Sajnos a víz nem tud visszamenni, az út csak felfelé vezet.


    Itt jönnek be az emulziók. A víz elpárolgásának megakadályozása érdekében ezt az előző termékekből készült vízborogatást le kell fednünk egy vizet át nem eresztő anyaggal – olajjal. Lehet klasszikus emulzió, azaz krém vagy tiszta olaj formájában, ha úgy szeretitek használni.

    Ami az emulziókat illeti, az elv ugyanaz, mint korábban, de itt az olajtartalom a meghatározó. Minél több olaj van az emulzióban, annál később használjuk fel. Így például először a BasicLab – Esteticus – 15% trehalózzal, 10% peptidekkel és hialuronsavval könnyű emulziós szérumot használjuk, majd a klasszikus Si Si Bee krémet – Hidratáló krém 10% karbamiddal, végül tiszta olajat.

    Ha tiszta olajokról van szó, általában utoljára használjuk őket, de van néhány kivétel. Ilyen kivétel a szkvalán, ami nagyon gyorsan felszívódó, bőrünkkel kompatibilis anyag (BIOUP – Cukornád Szkvalán) és érdemes akár krém alá is használni.
    Léteznek olajos szérumok is, amelyek főként igen értékes olajokon alapulnak, amelyek hatóanyagként szolgálnak – nem pedig tipikus okklúzió. Ilyen termék például az Iossi – Cickafark & Tamanu. Az ilyen típusú termékeket a krém előtt is fel kell használni, hogy ne korlátozzuk a hatásukat.
    Utolsó termékként, okkluzív olajként, inkább 100%-os tisztaságú olajokat használunk (pl. Nature Queen – Csipkebogyómag olaj).

    Azt is megtehetjük, hogy például az olajat összekeverjük a krémünkkel, és nem kenjük fel külön, hogy az emulzió táplálóbb és okkluzívabb legyen.

    Ez ennyi lenne, amikor arról van szó, hogy milyen alapelveket kell követni a termékek sorrendjének meghatározásakor a bőrápolási rutin során. Remélem tanultatok valami újat és hasznosat.

    Segítségre van szükséged a kozmetikumok kiválasztásában és a bőrápolási rutin kialakításában? Fordulj hozzánk és a kozmetikusunk kielemezi a kozmetikumaidnak összetevőit, és személyre szabott, a bőröd igényeihez igazodó ápolást készít. Keress minket facebookon instagramon vagy hívd a +36 80 088 597 -es telefonszámot.

    Tetszett ez a cikk?

    Tetszik 1
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments