Milyen sorrendben felvinni a krémet, szérumot, tonikot vagy savat?


Ezt a szöveget 5 perc alatt elolvashatod.

Milyen sorrendben felvinni a krémet, szérumot, tonikot vagy savat?

Milyen sorrendben felvinni a krémet, szérumot, tonikot vagy savat? małe

A kozmetikumok felvételének sorrendje

Az elején szeretnék röviden kitérni a kozmetikumok alapvető fizikai formáira:
  • Vízrendszerek – elsősorban víz alapú, folyékony termékek, például tonikok vagy zselés szérumok. Néha nagyon kis mennyiségben lipofil anyagokat tartalmaznak, amelyeket szolubilizáló szerek (nagyon finom FA - Felületaktív Anyagok) segítségével juttatnak beléjük, amelyek lehetővé teszik, hogy a terméket vízben oldhatatlan hatóanyagokkal, például bisabolollal lássák el.
  • Hidrofób rendszerek – itt mindenféle sminkeltávolításhoz szükséges olajok és balzsamok tartoznak. Csak olajokból, lipofil hatóanyagokból és gyakran - emulgeálószerből állnak, amely lehetővé teszi a termék vízzel való lemosását.
  • Micellás rendszerek – ezek lehetnek népszerű micellás folyadékok, de a bőr tisztítógélek többsége is. Általában egy szabad rendszer, magas koncentrációjú FA-kal, olyan magas, hogy molekuláik micellákat képeznek. A micella egy szennyeződéseltávolító anyag, amely egy hidrofil fejből és egy hidrofób farokból áll. Ennek a tulajdonságnak vagy az FA magas koncentrációjának köszönhetően a micellák összeolvadnak egymással - a hidrofób farkak vonzzák és szorosan „ölelik” egymást, hogy megvédje magát a víztől. A fejek kifelé helyezkednek el. Ennek köszönhetően a micella a zsíros piszokhoz tud ragaszkodni és a képen látható mechanizmus szerint "leszakadni".


  • O/V emulzió - olaj a vízben emulzió. Ebbe a csoportba legtöbb krém, balzsam stb. tartozik. Ahhoz, hogy emulzióról beszéljünk, rendelkeznünk kell egy vizes és egy olajos fázissal. Az őket összekötő elem mindig egy emulgeálószer, amely lehetővé teszi az összekeverhetetlen anyagok egyesülését. Kémiailag ez egy vízrendszer, amelyben az olajrészecskék szétszóródnak. Az olajfázis-tartalom 20-30% körüli.
  • V/O emulzió - egy kevésbé gyakori típusú emulzió. Ez az előzőnek fordítottja, itt a vízmolekulák az olajban diszpergálódnak. Fontos! Nem a víz és az olaj aránya határozza meg az emulzió típusát, hanem a felhasznált emulgeálószer! A bemutatott két emulziók típusa a legalapvetőbb, rajtuk kívül találkozunk mikroemulziókkal vagy többszörös emulziókkal is, de ritkaságuk miatt ezekről nem beszélek meg bővebben.


Természetesen, a kozmetikumoknak sokkal több fizikai formája létezik, például a szuszpenziók, mint mechanikus peelingek. Mégis főleg arra összpontosítottam, hogy a vízrendszereket az emulzióktól tudjuk elválasztani.

Kezdjük tehát az elejétől. Az első dolog, amit meg kell tennünk az ápolás megkezdése előtt, hogy alaposan megtisztítjuk a bőrt. Ha van sminkünk, azt hidrofil olajjal/balzsammal távolítjuk el:
A szemet és a szájat újratisztítjuk micellás folyadékkal:
Végül mossuk meg az arcot finom vízbázisú termékkel, például D'Alchemy - Purifying Facial Cleanser habbal vagy géllel.

Ha nincs sminkünk, kihagyhatjük a sminkeltávolítást.

Ha egy adott napon szeretnétek peelinget használni, akkor itt a pillanat. A formája kevésbé fontos, akár mechanikus peelingről van szó (pl. Iossi - Szén – Arctisztító Paszta, vagy D'Alchemy - Natural Micro-Dermabrasion Peel) akár enzimes (pl. Asoa – Ananász-áfonya enzimes peeling, vagy Sensum Mare - ALGOPURE Finom enzimes peeling). Vigyétek fel a csomagoláson található utasítás szerint, majd öblítsétek le vízzel.
Ezen a ponton, ha arcmaszkot terveztetek használni, megtehettek. Ez lesz például a Nature Queen agyag – Zöld Agyag vagy egy maszk emulzió formájában, mint például az Alkemie - Microbiome Rapid Relief vagy az Evolve Organic Beauty - Bio-Retinol Gold Mask).

A peelinggel előkészített arc sokkal jobban hasznosítja az összetevőit. A csomagoláson feltüntetett idő elteltével öblítsétek le a maszkot vízzel.

A következő lépés, minden kiöblíthető termék után, a bőrön maradó termékekre vonatkozik.

Elengedhetetlen a tonik?

Nem. Ez egy kiegészítő termék, több előnnyel? Igen.
A tonik felgyorsítja a bőr természetes, enyhén savas pH-értékének visszaállítását, ami egészséges működésének az alapja. Gyakran sok hatóanyagot is tartalmaz, például kivonatokat, vitaminokat, ez pedig annak köszönhető, hogy a vízrendszer könnyebben irányítható, mint az emulzióknál, illetve az a közmondás, hogy több is "fér bele".

Ha enyhe, megfelelő pH-jú tisztítószereket használunk, a bőr pH-ja nem ingadozik nagymértékben (mint például akkor, ha egy szappannal vagy SLS/SLES alapú géllel mossuk az arcot). Elméletileg a tonik lemondása nem rontja a bőr állapotát. Használata azonban számos előnnyel járhat. Még egy egyszerű hidrolát is (pl. Ministry of Good Soap - Szalmagyopáros Hidrolát vagy Ministry of Good Soap – Babéros Hidrolát) is bőrnyugtató hatással bír a flavonoidok és mikroelemek tartalmának köszönhetően. A gazdagabb, vitaminokkal ellátott tonikok (Benton - Snail Bee High Content Skin - itt B3-vitamin) javíthatják a bőr állapotát. Ezenkívül minden ilyen termék frissítő és pihentető hatással rendelkezik.

Mi van, ha a tonikunk egy keratolitikus termék magas sav tartalommal, Cosrx - AHA / BHA Clarifying Treatment Toner - Arctonik természetes AHA- és BHA-savakkal?
Nem lehet felejteni, hogy nem használunk ilyen termékeket normális tonikként. Nem tonizálásra, hanem bőrradírozásra használják. Nem szabad minden nap vagy reggel használni őket. Ha éppen aznap használjátok, lemondhattok a mindennapi tonikról. Ha peelinget használtok, ügyeljetek arra, hogy ne okozzon irritációt.

Ha egy savakkal ellátott szérumot használtok (pl. Liqpharm - LIQ CG Serum Night 7% Glycolic PEEL), vigyétek fel tonizálás után, száraz bőrre (legjobb egy zsebkendővel eltávolítani a felesleges tonikot). Miért tonizálás után? Mert a sav gyorsabban fog hatni, ha már megfelelő pH-jú bőrünk van. Azt javaslom, hogy a savakkal ellátott szérum és tonik esetében várjatok körülbelül 15 percet, és majd csak a krémet vigyétek fel, hogy ne irritáljátok a bőrt további hatóanyagokkal. Ha aznap nem használtok savakat, kezdhetitek az esszenciák, ampullák és szérumok használatát.

Az elv egyszerű – a termékek felhasználási sorrendjét a víztartalom határozza meg.


A nem leöblíthető kozmetikumokat a legkönnyebbtől a legnehezebbig használunk (kis kivétel az SPF szűrős krém – mindig a végén van, hogy a védelem erős maradjon). Ezért az első leggyakrabban a tonik, mivel általában csak víz/hidrolát alapú. Ezután az esszencia, a toniknál ​​valamivel gazdagabb, majd az ampullák és a zselés szérumok. A nómenklatúra azonban nagyon gördülékeny, és magunknak kell tudnunk megítélni. Azt is javaslom, hogy a második helyen a hialuronsav és más erősen sűrítő, vízmegkötő szerek tartalma szerint döntsünk. Tehát először olyan termékeket használjunk, amelyek a leggazdagabbak vízben és a lehető legkevesebb hialuronsavat tartalmazzák. Így például először a Purito - Galacto Niacin 97 Power Essence-t fogjuk használni, majd a Lynia – Booster Csiganyál szérumot.

Miért? Mert a száraz bőrre helyezett erősen higroszkópos anyagok elkezdik megkötni a vízmolekulákat az epidermiszünkből, és ennek eredményeként dehidratáló hatásúak. Ha azonban ilyen szérumot kenünk a bőrre, amelyet tonikkal, esetleg esszenciával elkészítettunk, a hialuronsav ezekből a termékekből fenntartja a hidratáltságot és a vizet az epidermisz felső rétegeiben, hidratálja azt.

Azonban még akkor is, ha idáig mindent helyesen alkalmazunk, előfordulhat dehidratált bőr. Miért? Mert a felszínen lévő víz elég gyorsan elpárolog. A hidratáló szérumokból, hialuronsavból, panthenolból és glicerinből készült nedves borogatás hidratáltabbá tette felhámunkat. Ez a jelenség a koncentráció kiegyenlítésére vonatkozik a szervezetünkben. Az úgynevezett a vízkoncentráció gradiens.

Ez úgy néz ki, hogy a mély rétegek erősen hidratáltak, és minél közelebb a „felszínhez”, egyre kevesebb a víz. Koncentrációs gradiensre van szükségünk ahhoz, hogy megfelelően szabályozzuk a corneocyták (élő epidermális sejtek) életciklusát és keratinocitákká (az epidermisz felső rétegét alkotó elhalt sejtek) történő átalakulásukat.

Ha tehát nedves, vízmegkötő borogatás jelenik meg a bőrünk felszínén, a felhám felső rétegei a szokásosnál valamivel hidratáltabbá válnak. A hialuronsav és egyéb nedvesítőszerek azonban gyorsan eltűnnek bőrünk felszínéről, és a termékekből származó víz is elpárolog róla. És vele együtt a víz, amit a bőrünk a felhám felső rétegeibe juttatott, hogy kiegyenlítse a koncentrációkat, elpárolog. Sajnos a víz nem tud visszamenni, az út csak felfelé vezet.


Itt jönnek be az emulziók. A víz elpárolgásának megakadályozása érdekében ezt az előző termékekből készült vízborogatást le kell fednünk egy vizet át nem eresztő anyaggal - olajjal. Lehet klasszikus emulzió, azaz krém vagy tiszta olaj formájában, ha úgy szeretitek használni.

Ami az emulziókat illeti, az elv ugyanaz, mint korábban, de itt az olajtartalom a meghatározó. Minél több olaj van az emulzióban, annál később használjuk fel. Így például először a BasicLab - Esteticus - 15% trehalózzal, 10% peptidekkel és hialuronsavval könnyű emulziós szérumot használjuk, majd a klasszikus Si Si Bee krémet - Hidratáló krém 10% karbamiddal, végül tiszta olajat.

Ha tiszta olajokról van szó, általában utoljára használjuk őket, de van néhány kivétel. Ilyen kivétel a szkvalán, ami nagyon gyorsan felszívódó, bőrünkkel kompatibilis anyag (BIOUP - Cukornád Szkvalán) és érdemes akár krém alá is használni.
Léteznek olajos szérumok is, amelyek főként igen értékes olajokon alapulnak, amelyek hatóanyagként szolgálnak – nem pedig tipikus okklúzió. Ilyen termék például az Iossi - Cickafark & Tamanu. Az ilyen típusú termékeket a krém előtt is fel kell használni, hogy ne korlátozzuk a hatásukat.
Utolsó termékként, okkluzív olajként, inkább 100%-os tisztaságú olajokat használunk (pl. Nature Queen - Csipkebogyómag olaj).

Azt is megtehetjük, hogy például az olajat összekeverjük a krémünkkel, és nem kenjük fel külön, hogy az emulzió táplálóbb és okkluzívabb legyen.

Ez ennyi lenne, amikor arról van szó, hogy milyen alapelveket kell követni a termékek sorrendjének meghatározásakor a bőrápolási rutin során. Remélem tanultatok valami újat és hasznosat.


Nikola Budna
Kozmetológus
Még több bejegyzés Március  2022
pixel