Allergiateszt – útmutató

0 0 3 perc
Allergiateszt – útmutató
Arcápolás
0 0 3 perc

Tartalomjegyzék

    Miért kell az allergia tesztet végrehajtani?

    Bár rendkívül fontos, sajnos csak kis százalékunk csinálja. Miért? Általában annyira izgatottak vagyunk az új termék miatt, hogy alig várjuk, hogy kipróbálhassuk, és nincs időnk allergiatesztre sem. De hová sietünk ennyire? 😉 Véleményünk szerint erre még érdemes egy kis időt szánni. Használtad már a szérumot az egész arcra, majd kipirosodott? Ha igen, akkor valószínűleg nem olvastadk el a gyártó csomagolásán található információkat. Tehát milyen előnyei vannak az allergia tesztnek?

    Az allergiateszt lehetővé teszi, hogy megkerüljük a bőr esetleges allergiás reakcióját, ha a kozmetikum adott összetevője bőrallergiát okozna. Bár kicsi az esélye, mégis érdemes allergia tesztet csinálni.

    De hogyan lehet, hogy egy kozmetikum allergiát okoz?

    Fontos információ az, hogy mielőtt bármilyen kozmetikum megjelenne az EU piacán, bőrgyógyászati ​​vizsgálatnak kell alávetni, ami minimálisra csökkenti az allergiás reakció lehetőségét. Miért gondoljuk tehát, hogy allergiásak vagyunk egy kozmetikumra? Félreértés megjelenhet az elnevezésben…

    Irritáció vagy allergia?

    Itt van a probléma. A legtöbbünk nem igazán tudja, mi a különbség az irritáció és az allergia között. Ennek eredményeként a bőrünk minden mellékhatását allergiának nevezzük. Ez viszont azt okozza, hogy negatív véleményeket írunk, és elbátortalanítjük a szeretteinket ezektől a termékektől. Éppen ezért érdemes időnként szakképzett emberekre bízni az ápolást, és igénybe venni egy kozmetológiai konzultációt, amivel biztosan csökken a nem megfelelő termék kiválasztásának kockázata.

    Allergia

    Más szóval, gyulladásos bőrbetegség, amely egy adott összetevőre vonatkozó toleranciaküszöb túllépése és az azzal való közvetlen érintkezés után jelentkezik. Aktiválja az immunrendszerünket és allergiát okoz. Az allergiát a legjobban a tapasz tesztek mutatják ki.

    Az allergia tipikus tünetei:

    A tünetek gyakran túlterjednek azon a területen, ahol a terméket alkalmazták, és az allergia akár 4 napos késéssel is jelentkezhet, néha pedig ismételt expozíció után. Ne felejsd el, hogy az allergia az életünk során bármikor előfordulhat, olyan termékek esetében is, amelyeket sok éve használunk. Ennek az az oka, hogy immunrendszerünk sajnos nem tévedhetetlen, és a kozmetikumban található anyagokat hibásan kórokozóként ismeri fel, így megfelelő reakciót vált ki, például viszketést vagy bőrpírt.

    Minden kozmetikai terméken a forgalomba hozatal előtt tapasz tesztet végeznek. A bőr allergiában szenvedő gyerekeknek vagy felnőtteknek szánt termékek bevezetése előtt további h-RIPT (Human Repeated Insult Patch Test) bőrgyógyászati ​​teszteket végeznek annak megállapítására, hogy a vizsgált termék okoz-e kontakt szenzibilizációt az ismételt, többszöri alkalmazás következtében.

    Irritáció

    Kontakt dermatitisznek is nevezik. Az allergiával ellentétben, ez nem teljesen összefügg az immunrendszerünkkel. Bőrirritációról akkor beszélünk, ha egy adott anyag irritálja a bőrünket, károsítja a hámsejteket és megzavarja azok működését. Gyakran az olaj-víz egyensúly megzavarását is okozza. Ráadásul a bőrirritáció sokkal gyorsabban megjelenik, mint az allergia. Néhány/több óra elegendő ahhoz, hogy észrevegyük az adott termék használatának negatív hatásait.

    Az irritáció tipikus tünetei:

    A tünetek csak azon a helyen jelentkeznek, ahol a készítményt alkalmaztuk. Nem terülnek szét, és gyakran az anyaggal való első érintkezés után fordulnak elő.

    Milyen anyagok után fordulhat elő az irritáció?

    És sok minden más…

    Az fontos, hogy a fenti összetevők egyike nem rossz! Lehet, hogy nem mindenkinek megfelel, ezért is nagyon fontos tisztában lenni azzal, milyen bőrünk van, és milyen összetevőket érdemes elkerülnünk. A legfontosabb dolog az, hogy figyeljünk a bőrünkre. Gyakran használunk illóolajokat tartalmazó termékeket és szeretjük őket – szabályozzák a faggyúkiválasztást és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyes embereknek szolgálhatnak, másoknak nem. Ugyanez vonatkozik az SLS/SLES tartalmú termékekre is – el sem tudjuk képzelni az életünket Sodium Laureth Sulfate tartalmú sampon nélkül a fürdőszobánkban. 😉

    Hogyan kell végezni az allergiatesztet?

    Öblítés nélküli termékek

    Ezek a tonikok, esszenciák, szérumok, krémek, savak, retinoidok, peptidek, naptejek, fejbőrápolók stb.

    Leöblítendő termékek

    Ezek a gélek, habok és mosóolajok, samponok, hajbalzsamok, hajformázó termékek, leöblítendőő bőrradírok, beleértve a savas bőrradírokat, sminkeltávolító termékek stb.

    Mindkét esetben ugyanaz az eljárás: vigyél fel egy kis mennyiségű terméket tiszta bőrre, az alkar felső részén és a háton. Egyre gyakrabban végeznek otthoni allergiatesztet a fül mögött, enyhén az állkapocs területére lépve is, így az arc területén használt kozmetikumok eredményei megbízhatóbbak. Ezen a területen a bőrnek száraznak kell maradnia. 24 óra elteltével le kell öblíteni a bőrpróbát. Figyelni kell a bőrre 48 és 72 óra elteltével.

    Ha a vizsgálat során bármikor bőrpírt, égést, viszketést vagy irritációt tapasztalsz, nem szabad használni a terméket.

    Ne feledd el, hogy az adott termékre való tesztet csak a kezdeti bőrreakció meghatározására használjuk, és nem garantálja a hasonló eredményeket, ha a test más területeire (beleértve az arcot is) alkalmazzuk, vagy többször fogjuk használni. A vizsgálat eredményét ugyanis számos tényező befolyásolhatja, például a közelmúltban fellépő betegségek, a szedett gyógyszerek, a napfénynek való kitettség és a testmozgás. Az allergiateszt nem veszi figyelembe a bőrtípusnak rossz termék megválasztását, és nem használható bőr túlérzékenység vagy allergia vizsgálatra. Ha félsz új terméket bevezetni a mindennapi rutinodba, fordulhatsz egy bőrgyógyászhoz.

    Ha kérdéseid vannak, írj nekünk facebookon vagy instagramon, vagy hívj a +36 80 088 597 telefonszámon. Igénybe veheted kozmetológiai konzultációnkat is, melynek köszönhetően a koszmetológus kiválasztja Neked a megfelelő bőrápolást . 🙂

    Tetszett ez a cikk?

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments