Zárt és nyitott mitesszerek eltávolítása?

0 0 6 perc
Zárt és nyitott mitesszerek eltávolítása?
Arcápolás
0 0 6 perc

Tartalomjegyzék

  Ez a legtöbb ember probléma, különösen zsíros bőr esetén. Valószínűleg minden alkalommal, amikor alaposan belenéztek a tükörbe, az arc különböző területein látjátok őket. Nyitottak leggyakrabban a T-vonalon láthatók, különösen az orron. Zártok sok helyen láthatók, de leggyakrabban az arcokon vagy a homlokon. Szerintem nincs olyan ember a világon, akinek soha nem volt mitesszere. Még a kozmetikusoknak vagy bőrgyógyászoknak is néha van. 😉

  Gyakran azonban az a helyzet, hogy a nyílt mitesszereket összekeverik az úgynevezett faggyúszálakkal, amelyek a bőrünk működésének teljesen normális részét képezik! Kicsit másképp néznek ki, de hasonló módon keletkeznek, amiről később mesélek, hogy közelebbről bemutatom az egész mechanizmust.

  Egy dolog biztos – valószínűleg ez a leggyakoribb bőrprobléma, amelyről Ti meséltek nekünk, és tinédzsereket és felnőtteket egyaránt érint – itt nincs szabály. Fontos emlegetni, hogy néhány mitesszer vagy egy kicsit jobban látható faggyúszál nem jelent azonnal mitesszeres aknét, amely egy kicsit intenzívebb kezelést igényel.

  Ha azonban hajlamosak vagyunk ilyen elváltozásokra, érdemes az ápolást megfelelően megszervezni, hogy minimalizáljuk a bőr fokozott szennyeződésének kockázatát, mert ezek időnként gyulladásos elváltozásokká alakulhatnak, amit mindenképpen inkább elkerülnénk. 🙂 Ne harcoljatok mindenáron minden pórussal és mitesszerrel, de ha egyre több és több jelenik, akkor érdemes cselekedni!

  Mitesszerek – mik ezek?

  Annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogyan alakulnak ki, és miért bizonyos anyagoknak esélyük van hatni rájuk, először emlékezzünk meg a bőrünk működéséről, és milyen folyamatok zajlanak le benne.

  Kezdjük azzal, amit a legtöbben „pórusoknak” neveznek. Ez nem teljesen korrekt terminológia, de mivel a társadalom többsége számára könnyen érthető, ebben a cikkben nem fogjuk elkerülni. De ezen a ponton legalább egy kicsit okoskodni fogunk. 🙂

  Két fontos dolog: Mindenkinek vannak pórusai, számuk és méretük állandó, genetikailag meghatározott. A számukat vagy a méretüket tartósan csökkenteni lehetetlen. A pórus nem mást, mint a szőrtüsző kivezető nyílás, amely a bőr felszínén található, de további elemzés érdekében, egy kicsit mélyebbre kell néznünk. A legegyszerűbb egy grafikán megmutatni:

  Pory

   gruczol lojowy – faggyúmirigy mieszek wlosowy – szőtüszök gruczol potowy – verejtékmirigy

  A faggyúmirigy nem különálló szerkezet, hanem az ún faggyúszőr egység része. A képződött faggyú a szőrtüszőn keresztül kerül a felszínre, és ez egyáltalán nem baj! Például a faggyú szükséges ahhoz, hogy védőréteget hozzon létre a bőr és a haj felszínén. Főleg csak akkor értékelni kezdjük, amikor a korral egyre kisebb mennyiségben termelődik. Amíg megfelelő az összetétele és nincs túl sok belőle, addig tényleg minden oké van. Akkor problémává válik, amikor túl sok van belőle, egyre sűrűbb és az epidermisz abnormális keratinizációja miatt nem tud kijutni a felszínre. Ezután egyenes út áll előttünk a mitesszerek kialakulásához.

  Különböző típusú mitesszerek

  Nagyon gyakran találkozom azzal, hogy nem tudtok különbséget tenni a mitesszer és a gyulladásos elváltozás között. Az fontos, hogy a mitesszer nem gyulladásos elváltozás, így nem lesz körülötte se bőrpír, se genny. Azonban különböző típusú mitesszerek léteznek, ezért röviden emlékeztetek arra, hogy egy adott típust mi jellemzi és hogyan alakul ki.

  Zárt

  Zárt mitesszerek akkor keletkeznek, ha az epidermisz felső sejtjei nem megfelelően hámlasztanak, és ez olyan helyzethez vezet, hogy bezárják a szőrtüsző nyílását, ami megakadályozza a faggyú szabad kijutását. A helyzet fokozatosan romlik, és kicsi, kemény, bőrszínű vagy enyhén fehéres csomó képződik. Sajnos bármikor a gyulladásos elváltozások kialakulásának kiindulópontja lehet, amikor a baktériumok is bekerülnek a játékba. Ha sok van belőle, leggyakrabban a homlokon vagy az orcákon, zabkásának nevezik.

  Nyitott

  Ezeket mitesszereknek nevezzük, és akkor keletkeznek, amikor a szőrtüsző szájában lévő szennyeződés oxidálódni kezd, és fekete „dugót” képez. Egy ilyen mitesszer nyomkodásánál jól látható az eleje és a vége, a tartalom tömör, felül sötétebb, alul világosabb, sárgás. Az ilyen mitesszerek különböző méretűek lehetnek, és leggyakrabban az orron találhatók.

  Faggyúszálak (sebofilamentumok)

  Gyakran összetévesztik őket a fentiekben említett elváltozásokkal, de én inkább „kistestvéreinek” nevezném őket, mert nagyon kicsi vagy szinte láthatatlan szürke vagy sárgásbarna pöttyökként jelennek meg. Nem a betegség tünete, és sok embernél előfordul, de személyes hajlamtól függően nagyobb vagy kisebb mértékben láthatóak. A zsírosodó bőrön természetesen markánsabbak lesznek. A faggyú és néhány elhalt hámsejt található benne, de nem zárja el teljesen a nyílását. Amikor próbáljuk kinyomni, fehér, vékony „szálat” látunk. Ezt persze nem szabad megtenni, és minden ilyen próbálkozás után a bőr amúgy is nagyon gyorsan visszaáll a kiindulási pontjához. Sajnos teljesen megszabadulni tőlük lehetetlen. Szükséges lesz a faggyú mennyiségének szabályozása. Megfelelő termékek használatával némileg csökkenthetitek a láthatóságukat. Érdemes akár antioxidánsokat is használni a faggyú oxidációjának csökkentésére, így a színe világosabb lesz.

  Mi például okozhatja a mitesszereket?

  Ezek általában túlzott faggyúkiválasztás és a felhám rendellenes keratinizációja miatt keletkeznek.

  E mechanizmusoknak nagy részét más tényezők vezérlik, amelyek bármikor előfordulhatnak:

  Valójában ezekről a tényezőkről írhatnék egy külön bejegyzést, de nem arról van szó, hogy elmagyarázzam Nektek ezeket a mechanizmusokat. Csak arra szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy sok minden befolyásolja, hogy mennyi faggyút választanak ki a mirigyeink, és hogy a felhámunk megfelelően hámlik-e. Ezért néha nagyon nehéz megállapítani a probléma okát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a harcunk előre elveszett! A faggyúkiválasztást és a keratózist többféleképpen is tudjuk szabályozni, amiről további bekezdésekben fogok mesélni.

  Otthoni jogorvoslatok mitesszerek ellen – van értelmük?

  Ha úgy gondoljátok, hogy a mitesszert elég kinyomni, és vége a bajnak, akkor sajnos tévedtek. A probléma nagy valószínűséggel néhány napon belül kiújul, és ha még kinyomtatok csak egy részt, és nem sikerült végig csinálni, akkor ezen a ponton fájdalmas gyulladás alakulhat ki. Ezért kerüljétek ezt a műveletet. Az egyéb mechanikus módszereket, például a mitesszeres porszívót stb. is jobb elhagyni – többet árthatnak, mint használnak, és a probléma nem tűnik el végleg, ha más szinten nem cselekszünk ellene.

  Hogyan lehet megszabadulni a mitesszerektől?

  Mivel már bemutattam a mitesszerek kialakulásának mechanizmusát, így most könnyebben megérthetitek, hogyan tudunk küzdeni velük. A két korábban említett mechanizmus szabályozásáról van szó, vagyis: az elhalt hámsejtek hámlasztásáról és a faggyúkiválasztás szabályozásáról. Milyen tevékenységeket és összetevőket kell bevezetni a gondozásba?

  Enzimek és AHA savak

  Főleg a felhalmozódott elhalt hámsejtek leradírozásáról van szó, ami lehetővé teszi, hogy a faggyú szabadon távozzon a szőrtüszőn kívül. Annak köszönhetően, hogy rendszeresen eltávolítjuk, megakadályozzuk az ún „eltömődést”. Ezek az összetevők elsősorban a zárt mitesszerek ellen hatnak. Ha nem túl érzékeny a bőrötök, nyúlhattok például glikolsavhoz, ha pedig enyhébb megoldásokat kerestek, akkor akár a mandulasav, a shikiminsav vagy az enzimes peelingek érdekelhetnek. Egyéb savak, amelyekre szintén érdemes figyelni, az azelainsav és piroszőlősav. Ezeket a termékeket ajánljuk zárt mitesszerekre:

  Szalicilsav és a testvére – LHA sav

  Ezek az egyik legjobb játékosok a nyílt mitesszerek ellen. Olyan nagy affinitással rendelkeznek a faggyúnk iránt, hogy a bőrre kenve behatolnak a pórusokba, és feloldják a bennük lévő szennyeződéseket (dugókat). Rendszeresen használva kordában tartják a bőrt. Ha nem túl érzékeny a bőrötök – válasszatok szalicilsavat. A piacon található öblítés nélküli termékekben a törvényi korlátozások miatt a 2%-nál magasabb koncentráció nem lehetséges, ezért ne féljetek, hogy a százalékos arány túl alacsony és a termék nem fog működni. 🙂 0,5%-os koncentrációtól nagyon jól működik!

  Ha irritációra és kiszáradásra hajlamos bőrötök van, válasszatok olyan savakat tartalmazó leöblítendő termékeket, amelyek rövidebb ideig érintkeznek a bőrrel. Olyan készítményekhez is nyúlhattok, amelyek további nyugtató és hidratáló összetevőket tartalmaznak, és pH-értékük nem túl alacsony. Érzékeny bőr esetén remek lehetőség, bár ritka, de az LHA sav, ami szintén nagy affinitású a faggyúhoz, de nagyobb molekulájú, így nem lesz annyira irritáló.

  Agyagok – a legegyszerűbb mód

  A mechanizmus itt meglehetősen egyszerű, mert az agyagok egyszerűen „kihúzzák” a pórustartalmat, ami aztán könnyen leöblíthető. Rendszeresen használat esetén segítenek a mitesszerek elleni küzdelemben, különösen a nyíltak ellen. A zöld agyag a legjobb tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, de ha nem tudjátok használni, és kissé szárítja a bőrötöket, akkor más típusok is jól működnek. Nem kell agyag maszkot használni a teljes arcon, ha a mitesszerek csak bizonyos részt érintenek (pl. a T-vonalat). Csak figyeljetek arra, hogy az agyag ne szilárduljon meg teljesen a bőrön, mert akkor irritálhatja vagy kiszáríthatja a bőrt. Mindig célszerű vizet / tonikot / hidrolátumot készíteni egy permetezőben, és időnként meglocsolni a maszkot.

  Olajmasszázs

  Valószínűleg néhányan azt gondolták, hogy őrültség mitesszerekre olajat használni. Attól függ milyen olaj és milyen formában. 🙂 Ha tiszta olajat használtok emulgeátor nélkül, és az egyik potenciálisan komedogén olajat, és hosszan masszírozod az arcbőrbe, nem biztos, hogy jó lesz a vége. Javaslom azonban, hogy próbáljátok ki ezt a módszert hidrofil olajokkal, amelyekben van emulgeálószer, és vízzel való érintkezés után jól leöblíthető. Érdemes a mi faggyúnkhoz hasonló összetételű olajokat is választani, aminek köszönhetően a „hasonló hasonlóban oldódik” elvnek megfelelően jól olvadnak vele. Nem szükséges nagyon hosszan és valamilyen speciális technikával, eszközzel masszírozni a bőrt. Elég a kezetek és egy kis rendszeresség. 🙂

  Hidratálás, hidratálás és még egyszer hidratálás!

  Lehet, hogy ellentmondásnak tűnik, de a vízhiányos bőrben károsodott a keratinizációs folyamat, és sokkal könnyebben képződnek mitesszerek. Néha az is megesik, hogy vízhiányos bőr esetén a faggyúmirigyek védekező folyamatban még nagyobb mennyiségű faggyút kezdenek felszabadítani, hogy a lehető legtöbb vizet visszatartsák a hámrétegben, és a bőr kiszárítására tett kísérletek ördögi kört idéznek elő. Válasszatok könnyű formulákat és hidratáló összetevőket a nehezek helyett.

  Retinoidok

  Ezek nagyon jó (és talán a legjobb) összetevők mitesszeres problémákra, mert szabályozzák az epidermális keratosis folyamatokat és csökkentik a faggyútermelést, azaz a legfontosabb mechanizmusra hatnak!

  A legjobb termékek mitesszerekre

  Arclemosó gélek szalicilsavval

  Termékek zárt mitesszerekre

  Termékeke nyitott mitesszerekre

  Termékek minden típusú mitesszerekre

  Savas peelingek

  Retinolos termékek

  Arcmaszkok mitesszerekre

  Remélem felkeltette az érdeklődéseteket valamelyik kozmetikum. A fenti tippeket személyes tapasztalataimból osztottam el veletek. Ha továbbra is gondtok van az „eldugulással”, és nem tudjátok kiválasztani a megfelelő termékeket, javasoljuk, hogy vegyétek fel a kapcsolatot a kozmetikusunkkal. Írhattok nekünk facebookon , instagramon vagy hívhattok a +36 80 088 597 telefonszámon.

  Tetszett ez a cikk?

  Subscribe
  Powiadom o
  guest
  0 komentarzy
  Inline Feedbacks
  View all comments