Hogyan ismerjük fel a bőrtípusunkat?

0 0 3 perc
Hogyan ismerjük fel a bőrtípusunkat?
Arcápolás
0 0 3 perc

Tartalomjegyzék

  „Mi a bőrtípusod?” kérdésre való válasz nélkül nagyon nehéz megtervezni a megfelelő ápolást. Ez az alapja annak, hogy kezdjétek el a kozmetikumokkal való kalandot és úgy válasszátok ki azokat, hogy azok optimális eredményt hozzanak. Ha a bőrtípus meghatározása problémát okoz, vagy a jelenlegi ápolás nem hozza meg kielégítő eredményeket, talán érdemes lenne visszatérni a kiindulási ponthoz, és átgondolni, milyen ez a bőr, és mire van szüksége valójában.

  A bőrnek négy alapvető típusa van: normál, száraz, zsíros és kombinált.

  Normál bőr

  Leggyakrabban gyerekeknél fordul elő, felnőtteknél sokkal kevésbé. Ez a legkívánatosabb bőrtípus, amely egyfajta mintának tekinthető. Sima felület, láthatatlan faggyúmirigyek, egyenletes szín, megfelelő hidratáltság, jó állapotú hidrolipid szőrzet jellemzi. A bőr megfelelően reagál a megfelelő ápolásra, mosás után nem szorul ki, vagy nem zsírosodik túlzottan napközben.

  Száraz bőr

  Ez egy olyan bőr, amely nem termel elegendő faggyút, matt, érdes, feszes, és érzékenyebb a külső tényezőkre, mint szél és fagy. Zavaros a keratózisos folyamata és a stratum corneum hámlása. Az ilyen típusú bőrű személyek gyakran a hámló arcbőrt, a mosás utáni kényelmetlenséget tapasztalják és ezért a szárítás utáni krém kötelező. A pattanások ritkák, a faggyúmirigyek nyílásai (pórusai) szűkültek. Az ilyen típusú bőr ápolása során szükség van a hidrolipid szőrzet újraépítésére, amely általában sérült, nem tartja vissza a vizet az epidermiszben és nem tölti be megfelelően a funkcióját. Sajnos az öregedés jelei a száraz bőrön jelennek meg leggyorsabban. Az életkor előrehaladtával a faggyúmirigyek aktivitása is csökken, így csak egy bizonyos életkortól kezdve ilyen bőrtípusnk lehet, még akkor is, ha az életünk során nem volt gond a hidratálás hiányával. Ha többet szeretnétek megtudni, nézzétek meg a bejegyzésünket a száraz bőrről – megtudhatjátok, hogyan nézzen ki például az intenzív hidratálást igénylő bőrápolás.

  Zsíros bőr

  Olyan bőrtípus, amelyben a faggyúmirigyek túlműködnek és fokozott mennyiségű faggyút termelnek. Egész nap a bőr fénylő, az egész arcon. A zsíros bőr általában vastagabb, földes színű és kitágult faggyúmirigyekkel, különösen a T-vonalban, néha az orcákon is. A mitesszerek gyakran okoznak problémát, és megjelenhetnek a pattanások is. Nem túl érzékeny a külső tényezőkre. Néha megesik, hogy a zsíros bőrt meglehetősen agresszíven kezeljük, tisztítjuk, mattítjuk és gyakran hámlasztjuk, ami paradox módon akár fel is fokozhatja a faggyúkiválasztást, és egy ördögi kör mechanizmusát alakíthatja ki.

  Kombinált bőr

  A zsíros bőr és a száraz bőr kombinációja. Leggyakrabban a T-vonalon (homlok, orr és áll) túlzott faggyútermelésben és matt, száraz arcokban nyilvánul meg. Néha ezeknek a zsíros területeknek is különböző helyei vannak, például csak a homlok zsíros, míg az arc többi része száraz vagy normális. A kombinált bőr gyakori bőrtípus, ugyanakkor meglehetősen nehéz ápolni, mert száraz és zsíros bőrként kell kezelni, és az ápolásban meg kell találni a megfelelő egyensúlyt. Gyakran hasznos az arc különböző részein különböző kozmetikumok vagy univerzális termékek használata, amelyek megfelelő hidratáltság érzetet adnak anélkül, hogy túlterhelnék a bőrt. Érdemes bevezetni a nappali és éjszakai gondozás felosztását is.

  A BŐR ALTÍPUSAI

  Ha a bőr altípusairól van szó, a leggyakoribb bőrtípusok a következők: hajszáleres, pattanásos, érzékeny, allergiás, vízhiányos és érett. Lehet egy vagy több altípusunk, és ezek bármilyen fő bőrtípusnál létezhetnek.

  Hajszáleres bőr

  Ezt a bőrtípust a kipirosodásra való hajlam és kitágult hajszálerek megjelenése jellemzi. Leggyakrabban az orcákon és az orr környékén jelennek meg. A hajszáleres bőr nagyon érzékeny a külső és belső tényezőkre is, mint például a szél, a hőmérsékletváltozás, az UV-sugárzás, a stressz, a csípős fűszerek, az alkohol vagy a erőfeszítés. A hajszáleres bőr leginkább hajlamos a rosacea kialakulására, ezért is olyan fontos a megfelelő megelőzés. A hajszáleres bőr esetében az ápolásnak igazán gyengédnek kell lennie, a gyulladáscsökkentésre, nyugtatásra és az erek lezárására összpontosítani kell. Ezenkívül kerülni kell a bőr dörzsölését. Ha többet szeretnétek tudni a hajszáleres bőrről, kattintsatok ide.

  Pattanásos bőr

  Manapság egyre elterjedtebb bőrtípus. Különféle nem gyulladásos és gyulladásos elváltozások kialakulására hajlamos. Természetesen, sokféle akné létezik, ezért különböző változások jelentkezhetnek a lefolyásában. A nem gyulladásos elváltozások zárt és nyitott mitesszerek, míg a gyulladásos elváltozások pustulák, papulák, bőrcsomók és ciszták. Az aknés bőr nagyon gyakran serdülőket érint, de egyre gyakrabban a felnőtteket is. A pattanásoknak számos oka lehet, és ez egy nagyon összetett probléma, amelyet holisztikusan kell megközelíteni (hormonok, étrend, nem megfelelő ápolás, genetikai háttér, gyógyszerek, egyéb betegségek, stressz). Az aknés elváltozásokat időnként el lehet csillapítani, de megmarad a kialakulásukra való hajlam, ezért olyan fontos a megfelelő ápolás. Ha szeretnétek megtanulni, hogyan kell ápolni a pattanásos bőrt, nézzétek meg ez a bejegyzésünket.

  Érzékeny bőr

  Egyes bőrök, érzékenyebbek a külső tényezőkre, égéssel, bőrpírral, feszüléssel, szúrással, irritációval, sőt néha viszketéssel reagálnak…Ez egy állandó állapot, ilyen bőrrel szülhetünk vagy az életünk során érzékennyé válhat a bőrünk pl. bőrgyógyászati ​​kezelés következtében. Leggyakrabban ez az altípus száraz bőrrel fordul elő, de ez nem szabály. Az ilyen bőr nagyon gyengéd kezelést, védelmet és az érzékeny bőrre szánt megfelelő kozmetikumok kiválasztását igényli. Nem átmeneti állapot, ezért érdemes megtanulni megfelelően ápolni, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket. Mire kell figyelni? Hogyan kell gondoskodni róla? Ezekre a kérdésekre megtalálja a választ az érzékeny bőrről szóló bejegyzésünkben.

  Allergiás bőr

  Nagyon intenzíven reagál egy adott tényezőre, amely normál esetben nem okozna allergiás reakciót. Ez egy átmeneti állapot, és az allergén eltávolítása után megszűnik. Az allergiás reakciót kiváltó tényező bármi lehet, és ez nagyon egyéni kérdés. A kozmetikum bármely összetevője (a természetes is) lehet allergén, sőt potenciálisan biztonságos is. Más allergiák, például ételallergiák is okozhatnak bőrtüneteket. Az ilyen bőrön gyakran megbomlik a védőgát, és nagyon fontos a mikrobiom és a hidrolipid réteg gondozása. A bőrön megjelenő érzések elsősorban erős viszketés, kiütések, égő érzés, bőrpír, sőt néha hólyagok, duzzanat, hámlás vagy fájdalom. Az allergiás reakciónak nem kell azonnal megjelennie az allergénnel való első érintkezés után, csak a második vagy harmadik érintkezéskor észrevehetővé válik. Súlyos allergiás reakciók esetén mindig azonnal orvoshoz kell fordulni.

  Vízhiányos bőr

  Ez az epidermisz időszakos kiszáradása, amely hámlásban és érdességben, a ráncok erősödésében, a rugalmasság hiányában, a mosás utáni szorító érzésben nyilvánul meg. Az időjárási viszonyok, például fagy és szél, vagy helytelen gondozás, például hámlasztó termékek túlzott használata miatt előfordulhat. Gyakran a száraz bőrrel összekeverik, de ez nem a túl kevés faggyú termelődésére utal, hanem arra, hogy túl kevés víz megkötött marad az epidermiszben. Érdekes módon még a zsíros bőr is kiszáradhat. Ha nem megfelelően ápoljuk, paradox módon még intenzívebben kezd zsírosodni, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozza a felhámból történő transzepidermális víz veszteségét.

  Érett bőr

  Ez szorosan összefügg a genetikával és az életkorral. Karakterisztikus jellemzői a látható ráncok, a feszesség és sűrűség elvesztése, elszíneződések. Ezt a bőrállapotot nagyon nehéz megváltoztatni csak kozmetikumok használatával, fontos az öregedési folyamatok megelőzése. Az érett bőr ápolásának legfontosabb lépése az antioxidánsok és UV-szűrős krémek mindennapi használata. Tudhattok meg többet az öregedésgátló kezelésről a bejegyzésünkben. Még mindig problémáitok vannak a bőrtípus meghatározásával? Ha igen, jó hírünk van számotokra. Összeállítottunk egy rövid, alapvető tesztet, amely segít kétségeket eloszlatni. Természetesen, nem kell mindig régi szokásokhoz ragaszkodni, és érdemes utánanézni, milyen összetevőket, formulációkat szeret a bőrünk. A bőr típusa és altípusa az élet során, az életkorral, a hormonális változások, a kiválasztott ápolás, kezelések, környezeti viszonyok és sok egyéb tényező következtében változhat. A legjobban egyszerűen figyelni a bőrt, és olyan termékeket választani, amelyek megfelelnek az aktuális szükségleteinknek.

  Segítségre van szükséged a kozmetikumok kiválasztásában és a bőrápolási rutin kialakításában? Fordulj hozzánk és a kozmetikusunk kielemezi a kozmetikumaidnak összetevőit, és személyre szabott, a bőröd igényeihez igazodó ápolást készít. Keress minket facebookon instagramon vagy hívd a +36 80 088 597 -es telefonszámot.

  Tetszett ez a cikk?

  Subscribe
  Powiadom o
  guest
  0 komentarzy
  Inline Feedbacks
  View all comments