Haj olajozása – hogyan kezdeni?

0 0 4 perc
Haj olajozása – hogyan kezdeni?
Haj
0 0 4 perc

Tartalomjegyzék

    Talán már többször láttatok vagy hallottatok a haj olajozásáról. Biztosan van valami oka annak, hogy ez a téma olyan gyakran előkerül, ugye? Ez igaz, mert a haj olajozása valóban megváltoztathatja a haj kinézetét. Ha még mindig fogalmatok sincs, miről van szó, és miért használnak az emberek liter olajat a hajukra sütés helyett, olvassátok el ezt a bejegyzést. Hasznos lehet azoknak is, akik már tudnak valamit, de szeretnék rendszerezni vagy kicsit bővíteni a tudásukat.

    Tudjátok mi az a hajolajozás? Ez a legjobb tápláló és regeneráló hajkezelés! Miért olyan hatékony a haj olajos ápolása? Olvassátok el a bejegyzést, és tudjatok meg mindent a hajolajokról. Milyen gyakran kell használni a hajolajat? Melyik hajolaj lesz a legjobb? Hogyan kell lemosni a hajolajat? Ezekre és más kérdésekre is megtaláljátok a választ ebben a bejegyzésben.

    Haj olajozása – ez micsoda?

    Ez nem más, mint az olaj felvitele a tincsek hosszára, hogy javítsa a haj állapotát, kisimítsa, fényesítse és táplálja a hajat. Ezt a kezelést hosszú évek óta alkalmazzák például az indiai nők. A haj olajozása szárazon és nedvesen is elvégezhető – itt számos módszer létezik, pl. a hidrolátra/ködre, kondicionálóra vagy az ún húsleves, azaz a hajat egy vízzel és olajjal való tálba áztatjuk.

    Kinek?

    Mindenkinek! Az olajozás különösen alkalmas száraz, sérült hajúaknak, sikertelen fodrász kezelések után, de bárki használhatja, aki javítani szeretne haja állapotán.

    Előnyök a hajra

    Mínuszok

    Hiány. 😉 Valójában a haj olajozásának nincs hátránya. Ha valakinek nem tetszik egy ilyen eljárás, annak csak a porozitás szempontjából rosszul választott olaj, a hajnak nem megfelelő olajozási módja vagy az olaj pontatlan emulgeálása lehet az oka. Éppen ezért olyan fontos, hogy kipróbáljunk különböző módszereket, mielőtt kimondjuk az „olajozás nem nekem való” szavakat! És mi az az olaj emulgeálása, később ebből a bejegyzésből megtudhatjátok. 🙂

    Hogyan válasszunk olajat a haj porozitására?

    Ahhoz, hogy a haj olajozása hatékony legyen, az olajat megfelelően hozzá kell igazítani a haj porozitáshoz. Ha még nem ismeritek, pótoljátok a veszteségeit, és ellenőrizzétek ITT.

    Ha már ismeritek, vessetek egy pillantást az alábbi táblázatra, és találjátok meg a megfelelő olajokat. Képernyő fotót is csinálhattok, hogy mindig nálatok legyen vásárlás esetén. 🙂 Azt azonban érdemes észben tartani, hogy ezek nem szigorú irányelvek, nagyon valószínű, hogy elméletileg más típusú porozitásra szánt olajok működnek. Hajolajozási kalandot érdemes a konyhában fellelhető olajokkal kezdeni (a drágább olajok nem jelentenek jobb eredményt), így ez újabb ok, hogy mielőbb elkezdjük.

    TELÍTETT OLAJOK ÉS VAJOK – GYENGE POROZITÁSÚ HAJMONO TELÍTETT OLAJOK – KÖZEPES POROZITÁSÚ HAJTÖBBSZÖRŰEN TELÍTETT OLAJOK – ERŐS POROZITÁSÚ HAJ
    kókuszolajmogyoróolajkenderolaj
    pálmaolajszilva magolajparadicsommag olaj
    babassu vaj/olajszilvamagolajborágó olaj
    murumuru vajargánolajmálnamag olaj
    shea vajmoringa olajkínai bazsalikom olaj
    tucuma vajtamanu olajbúzacsíra olaj
    mangó vajolívaolajfügekaktusz olaj
    kakaóvajrepceolajlenolaj
    szezámolajnapraforgóolaj
    avokádóolajdióolaj
    rizsolajszőlőmag olaj
    édes mandulaolajligetszépe olaj
    makadamia olajtökmag olaj
    sárgabarackmag olajfekete köménymag olaj
    mustár olajszójabab olaj
    kamélia/tsubaki olajkukoricaolaj
    pracaxi olajpamutmag olaj
    archida olajmákolaj
    homoktövis olajamaránt olaj
    acai áfonya olajsáfrányos szeklice olaj
    brazil dió olajfűszerköménymag olaj
    álmamag olaj
    bodzamag olaj

    A haj oljozásának típusai

    Ha már tudjátok, melyik olajat választani haj porozitásának megfelelően, most egy másik probléma – milyen típusú haj olajozását választani a legjobb hatás érdekében? Sajnos itt nem adunk választ. Minden haj más és egyéni, és nincs más kiút, mint tesztelés. Szerencsére nincs szükség sok kozmetikumra a hajolajozáshoz, így az egész kezelés igazán nagyszerű eredményt ad nagyon alacsony költséggel. Egyszerűen kifizetődik. 😉

    Száraz olajozás

    A száraz olajozás, könnyű kitalálni, azt jelenti, hogy az olajat fel kell vinni a száraz hajra. Ez a módszer egyértelműen a leggyorsabb, időt takarít meg, és érdekes módon segít a göndör haj simításában és egyenesítésében. Sajnos egy ilyen felvitel után az olaj nehezebben lemosható, és könnyen túl sok mennyiséget használni.

    Előnyök

    Mínuszok

    Olajozás egy hidratáló alapozón

    Ez egy hidratáló alapozó előzetes felviteléből áll. Lehet hidrolát, aloe vera gél vagy saját készítésű lenmagzselé egyaránt.

    Hidratáló alapozóként ajánlott termékek:

    „Húsleves”/tálban való olajozás

    Viccesen hangzik, ezért már magyarázzuk. Ez nem más, mint néhány pumpa olajat önteni egy tálba meleg vízzel, és egy időre belemeríteni a hajat, majd eltávolítani a felesleges vizet és becsomagolni a hajat egy turbánba. Az edényben lévő olaj leülepszik a hajon, így elkerülhető a felesleges mosdó piszkosítás. Ezenkívül az ilyen felvitel lehetővé teszi az olajjal való egyenletes bevonását.

    Előnyök

    Mínuszok

    Olajozás lépésről lépésre

    Ha megvannak a megfelelő termékek és a megfelelő olajozási módot választottuk, az utolsó dolog marad – hogyan csináljuk egyáltalán? A látszattal ellentétben, az olajozás nagyon egyszerű, és már néhány ilyen kezelés is elég ahhoz, hogy a hajmániások közé kerüljetek. 😀 Tudjuk, hogy sokan azt gondoljátok, hogy ez sokáig tart – és ez igaz is, de ezt az időt a hajon való tartása határozza meg, mert az olajnak egy ideig a hajon kell lennie, hogy esélyt kapjon a hatására. 🙂

    1. Lépés

    Bármelyik módszert is választottatok, az első lépés az, hogy alaposan fésülni kell a hajat. Majd ha a hidratáló alapozót választottátok, akkor locsoljátok meg a hajat hidroláttal, vagy vigyetek fel egy kis mennyiségű aloe verát és újra fésüljétek. Kevés olajat vigyetek fel a hajra, a hajhossznak megfelelően – a látszat ellenére egy kanál is elegendő ahhoz, hogy alaposan befedje a lapockáig érő hajat. Ha száraz olajozást használtok, akkor természetesen kihagyjátok az alapozó lépést.

    2. Lépés

    A zsíros hajat kössétek össze gumiszalaggal, vagy fonjátok laza fonatba, hogy ne piszkosítsa be a ruhát. Érdemes a hajat is védeni, például az Anwen turbánjával. Számos előnye van, először is megvédi a ruhát a szennyeződéstől, és egyfajta borogatást hoz létre, ahol a meleg hatására kinyílnak a lemezkék, ami fokozza az olaj hatását. Legalább egy órát kell tartani a hajon az olajat, de érdemes néhány órára meghosszabbítani a kezelést, és a legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk (tálban olajozásnal ezt nem javasoljuk).

    3. Lépés

    A 3. lépés az olaj emulgeálása. Ez abból áll, hogy néhány óra elteltével beáztatjuk a haját, és egy könnyű, lehetőleg szilikonmentes emoliens kondicionálót, pl. az Anwen-től származó Emoliens Rózsát használjuk – végül is a zsírt zsírral lehet a legjobban lemosni. Néhány perc múlva mossátok le a kondicionálót vízzel, mossátok meg a fejbőrt a szokásos módon, és opcionálisan alkalmazzátok néhány percig a kondicionálót. Elméletileg az olaj csak samponnal lemosható, de ha szilikonok nélküli kondicionálóval emulgeáljuk az olajat, akkor teljesen lemoshatjuk.

    Mi lesz, ha nem mosódik le?

    Talán ez a leggyakoribb félelem az olajozás kipróbálása előtt. Természetesen lehetséges, de az olaj alapos lemosása nem nehéz és bonyolult. Ha nagyon könnyű az olaj, vagy alapozót használtatok, akkor általában elég, ha egyszerűen egy samponnal megmossátok a hajat, hogy eltávolítsátok az olajat a haj felszínéről. Ha azonban továbbra is attól féltek, hogy az olaj a hajon marad, pl. egy fontos megbeszélés előtt, ha az otthont el kell hagyni, akkor emulgeáló mosást használjátok. Személy szerint javasoljuk, hogy minden alkalommal végezzétek el – az olaj pontatlan mosásának kockázata majdnem nullára csökken.

    Tudjuk, hogy az elejen nagyon bonyolultnak tűnhet, de bízzatok bennünk, beleszerettek a haj olajozása hatásaiba. Ez egy nagyszerű kezelés, amely megmenti a sérült hajat, és általában javítja annak állapotát. Ráadásul ez egy olyan eljárás, amely nem igényel sok pénzt. 🙂

    Segítségre van szükséged a kozmetikumok kiválasztásában és a bőrápolási rutin kialakításában? Fordulj hozzánk és a kozmetikusunk kielemezi a kozmetikumaidnak összetevőit, és személyre szabott, a bőröd igényeihez igazodó ápolást készít. Keress minket facebookon instagramon vagy hívd a +36 80 088 597 -es telefonszámot.

    Tetszett ez a cikk?

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments