Ellenőrizd a haj porozitásod!

0 0 3 perc
Ellenőrizd a haj porozitásod!
Haj
0 0 3 perc

Tartalomjegyzék

  A haj porozitása egyszerűen a kutikulák felhasadásának mértéke. Miért olyan fontos tudni a haj porozitást? Először is azért, mert a hajápolásunk ettől függ. Ha a drága, jó kozmetikumok használata ellenére sem észleltek javulást a haj állapotában, a probléma a haj porozitásának helytelenül választott ápolásában lehet. A mai bejegyzésből megtudhatjátok tőlünk, hogy milyen porozitású a hajatok, és hogyan kell ápolni.

  Porozitás típusai

  Porozitás típusai
  Saját haj porozitás ismerése a tudatos hajápolásnak alapja. Azonban nem mindenki számára világos, mi a porozitás jelentése és hogyan vizsgálhatja. Létezik-e valami haj porozitási teszt? Vagy esetleg hajszerkezet vizsgálat? Tanuljátok meg, hogyan lehet ellenőrizni, és hogy mire van szüksége a hajatoknak – proteinokra vagy humektánsokra? Vagy talán emolliensek hiányoznak? Ebből a bejegyzésből megtudhatjátok, hogy milyen erősen/közepesen/gyengén porózus haj és hogyan ápolni őt!

  Gyenge porozitású haj

  A gyenge porozitású hajat olyan kutikulák jellemzik, amelyek szorosan illeszkednek a kéreghez. Ennek köszönhetően az ilyen haj jobban ellenáll a külső sérüléseknek, a formázásnak és festésnek is, így nehezebb a színe megváltoztatni, a frizurák, mint a fürtök, gyorsan elveszítik formájukat. A gyenge porozitású haj egészséges, sima és fényes. Nem bolyhosodik, de gyakran hiányzik belőle térfogat, és könnyen laposnak és túlterheltnek tűnhet.

  A jellemzők:

  Hogyan kell ápolni a gyenge porozitású hajat?

  A legjobb kozmetikumok gyenge porozitású hajra:

  Közepes porozitású haj

  Ennél a hajtípusnál a kutikula enyhén megemelkedik, és az ilyen hajat „normálnak” nevezik. Ez a hajtípus könnyebben formázható és színezhető, de gyorsabban is sérülhet, mint a gyenge porozitású haj. Leggyakrabban nem hiányzik belőle a térfogat, de cserébe az eső és a nedvesség göndörödést okoz.

  A jellemzők:

  Hogyan kell ápolni a közepes porozitású hajat?

  A legjobb kozmetikumok a közepes porozitású hajra:

  Erős porozitásu haj

  A haj kutikulája erősen megemelkedett, és ezt a típust leggyakrabban a göndör hajúaknál, vagy a festés, nem megfelelő ápolás és formázás (pl. állandó hajvasaló) károsodott hajúaknál találjuk. Az ilyen haj általában fénytelen, durva tapintású és könnyen sérülhető. Könnyen festhető, formázható, szívesen magába szívja az ápoló összetevőket, nehéz terhelni őket.

  A jellemzők:

  Hogyan kell ápolni az erős porozitású hajat?

  A legjobb kozmetikumok az erős porozitású hajra:

  Hogyan határozzuk meg a haj porozitását?

  A leggyorsabb és legmegbízhatóbb módszer az elektronmikroszkópos vizsgálat, amely pontosan megmutatja a haj szerkezetét. Hajatok porozitását azonban otthon is könnyedén megismerhetitek, az alábbiakban pedig összegyűjtöttük azokat a módszereket, amelyek ebben segítenek és milyen szempontokra érdemes odafigyelni.
  Annak érdekében, hogy az eredmény a lehető legmegbízhatóbb legyen, vegyétek figyelembe az összes lépés eredményeit.

  A hullámok típusai

  A porozitás típusa megmondja, hogy a hajatok göndör-e vagy sem. Ha egyenes, sima hajatok van, akkor valószínűleg gyenge porozitású. A hullámos haj leggyakrabban közepes porozitású, a göndör haj pedig közepes vagy erős porozitású.
  Porozitás típusai1

  A kozmetikumokban található összetevők

  Ez egy olyan módszer, amely több időt és az összetevők olvasását igényli, ezután pedig megfigyelést, hogyan viselkedik a haj az egyes összetevők használata után.

  Mit mondhatnak meg a kozmetikumokban található hatóanyagok a haj porozitásról?

  Érintésvizsgálat

  Érintsétek végig a hajatokat… mit érzetek?
  A gyenge porozitású haj nagyon sima és puha tapintású, az erősebb porozitású haj egyenetlen és apró „érdesség” érezni lehet rajta, különösen az erős porozitású haj durvább lesz.

  Ne feledjétek azt is, hogy nem kell tökéletesen illeszkedni egyetlen típushoz. Előfordulhat, hogy a hajatok közepes porozitású az erős vagy gyenge porozitás felé, erős porozitású vagy gyenge porozitású a közepes porozitás felé.

  És még egy diagram, amely megerősítheti sejtéseiteket!

  Porozitás típusai2

  Segítségre van szükséged a kozmetikumok kiválasztásában és a bőrápolási rutin kialakításában? Fordulj hozzánk és a kozmetikusunk kielemezi a kozmetikumaidnak összetevőit, és személyre szabott, a bőröd igényeihez igazodó ápolást készít. Keress minket facebookon instagramon vagy hívd a +36 80 088 597 -es telefonszámot.

  Tetszett ez a cikk?

  Subscribe
  Powiadom o
  guest
  0 komentarzy
  Inline Feedbacks
  View all comments