Növényi kivonatok a kozmetikumokban - mik azok és milyen funkciókat töltenek be?

Mik azok a növényi kivonatok?

Mik azok a növényi kivonatok? małe

Mik azok a növényi kivonatok?

A növényi kivonatok, azok koncentrált, "jó" alapanyagok, amelyeket növényekből nyerünk ki. A növényi kivonatok tulajdonságai felbecsülhetetlenek az egészségünk számára, kiváltképp az arcápolásban! Ezeket az összetevőket a növények különböző részeiből nyerhetjük ki, mint például a leveléből, virágából, gyökeréből, magjából, kérgéből és gyümölcséből.

Ahhoz, hogy meg tudjuk szerezni ezeket az összetevőket, különböző módszerekhez kell folyamodnunk. Ezt "kivonásnak" nevezzük. A módszerek használatától függően, különböző anyagokat használunk ehhez, mint például vizet, alkoholt, olajakat vagy glicerint.

A növényi kivonatok számos termék részét képzik, amelyeket nap mint nap használunk. Népszerűek gyógyszerekben, ennivalóban, táplálékkiegészítőkben és kozmetikumokban lévő összetevők közt, s mindez arról árulkodik, hogy mennyire hatékonyak a bőrápolásban és az egészség megőrzésében!

Hogyan lehet kinyerni a kivonatokat a növényekből?

A kivonás, az egy olyan folyamat, melyben az értékes összetevőket kinyerik a növényekből. Különböző módszerek léteznek, amelyek ezt lehetővé teszik a számunkra. Később a kivonat eljut a kozmetikumgyártásba, ahol krémek, különböző szérumok és esszenciák lesznek belőle.
  • Kivonás vizzel: Ez a módszer a meleg víz segítségével vonja ki az értékes összetevőket a növényből. A kivonásnak ezt a folyamatát úgy lehet elképzelni, mint egy gyógynövényes tea elkészítését, ahol a forró víz kiszívja az illatot és az aromát. Hasonlóan történik ez a vizes kivonásnál - a víz segít kiníerni a jó dolgokat a növényekből. Ez a leggyengédebb és a leginkább természetes módja a kivonásnak.
  • Alkoholos kivonás: Ebben a folyamatban alkoholt kell használni, amely segít kinyerni az értékes összetevőket a növényekből. Az alkohol alkalmas a különböző anyagok kivonására és neki köszönhetően a megszerzett kivonatok nagyon sűrűek lesznek. Ilyen termék használata során elég csak néhány cseppet alaklmazni ahhoz, hogy ki tudjuk használni a növényi kivonat nyújtotta természetes előnyöket.
  • Kivonás olajjal:Ebben az esetben a növényekből való értékes anyagok kivonáshoz olajakat szoktak használni, például kókusz- vagy olívaolajat. A kivonás során a növényeket olajokba mártják, így az aktív hatóanyagok átszivárognak. A kozmetikumok összetevői közt szereplő olajos kivonatok nagyon népszerűek, ugyanis könnyen felszívódnak és táplálják a bőrt, így gondoskodva arról, hogy egészséges, ragyogó és rugalmas legyen.

Ez a három módszer csak néhány a lehetséges módok közül. Mindegyiknek megvan a maga előnye és attól függően kell kiválasztani a megfelelő alternatívát, hogy milyen összetevőket szeretnénk kapni. A különböző kivonási technikáknak köszönhetően szerepelhetnek a természetes növényi kivonatok azon termékekben, amelyek segítik az egészségünket és a szépségünket.

Melyek a leghíresebb növényi kivonatok?

Aloekivonat

Az aloevera híres az enyhítő tulajdonságairól, ami ideális választás irritált és érzékeny bőr esetében. Segíthet csillapítani a napon való leégés következményeit, a rovarcsípéseket vagy egyéb irritációkat, megnyugvást hozva és felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

Az aloevera tulajdonsgai nem korlátozódnak le a bőrápolásra. Kivonatait használják hajápolási termékekben, például samponokban, hajkondícionálókban és balzsamokban. Nyugtatja a fejbőrt, emellett lágyítja, hidratálja és könnyen fésülhetővé teszi a hajszálakat. Mi több remek alapozó olajok használata előtt!


Ázsiaigázló-kivonat

Segíti a sebek gyógyulását: Az ázsiai gázló olyan összetevőket tartalmaz, amelyek felgyorsítják a sebgyógyulás folyamatát, csillapítják a gyulladást és élénkítik a kollagéntermelést. Ezeknek köszönhetően az ázsiaigázló-kivonat gyakran előfordul bőrápolási termékekben, mint például kenőcsökben, krémekben vagy gélekben.

Gyulladásgátló hatás: Az ázsiaigázló-kivonat enyhítően hat az irritált bőrre és a gyulladásokra, emiatt olyanoknak ajánlják, kiknek bőre érzékeny és irritációra hajlamos.

Javítja a mikrokeringést: Az ázsiai gázló támogatja a vérkeringést a hajszálerekben, ami segít a duzzanatok és a narancsbőr leküzdésében. Ez a természetes hatóanyag narancsbőrellenes és enyhító lábkrémekben fordul elő a leggyakrabban.

Az ázsiaigázló-kivonat antibakteriális és gombaellenes hatással is rendelkezik, aminek köszönhetően használható a bőrfertőzések lekűzdése során is.


Zöldteakivonat

Antioxidáns: Gazdag antioxidánsokban, főleg katechinben, ami védi a bőrt a szabad gyökök káros hatásaitól. Ennek köszönhetően a zöldteakivonat lelassíthatja a bőr öregedési folyamatát.

Napfény elleni védelem: A zöldteakivonat segíthet megvédeni a bőrt az UV-sugarak káros hatásaitól, amelyek korai öregedést okozhatnak a bőrön és roncsolják a sejtjeit. A kozmetikumokban való használata növeli a fényvédő hatásfokot.

Gyulladásgátló hatás: A gyulladásgátló tulajdonságainak köszönhetően, a zöldteakivonat csillapítja az irritációt, csökkenti a bőrpírt, valamint segíti a pattanások és más gyulladások gyógyulását.

Faggyútermelés szabalyzó: A növényi zöldteakivonat hatással lehet a faggyútermelésre is, ami kifejezetten előnyös is lehet, az olyan személyeknek, kiknek bőre hajlamos lehet a zsírosodásra és a pattanások keletkezésére.

Hidratálás: Habár a zöldteakivonat nem annyira erősen hidratáló, mint más hasonló anyagok, ennek ellenére hozzájárul a bőr megfelelő hidratáltsági szintjének a megtartásában, javitva a megjelenésén és a rugalmasságán.


Kamillakivonat

Gyulladásgátló: A kamilla híres a gyulladásgátló hatásáról, ami enyhülést hoz az irritációban és a bőrpírben szenvedő bőrnek. Kifejezetten előnyös azok számára, akik bőre érzékeny, vagy különböző bőrgyulladások nehezítik meg a hétköznapjait, mint például az ekcéma vagy pattanások.

Nyugtató hatás: A kamillakivonat megnyugtatja a bőrt, enyhülést hozva neki miután leégett a napon, megcsípték a rovarok vagy más irritáló körülmények következtében. Előfordulhat kenőcsökben, krémekben vagy irritáció csillapítására létrehozott gélekben.

Antibakteriális tulajdonságok: A kamillakivonat antibakteriális hatást mutat, aminek köszönhetően a bőrfertőzések lekűzdésére szoláló termékek gyakori összetevője, valamint segíti a bőr egészséges baktériumflórájának a megamaradását.

Hidratálás: A kamillakivonat puhítja és hidratálja abőrt, ennek köszönhetően gyakran előfordul kozmetikai krémekben, balzsamokban vagy maszkokban. Hozzájárulhat a bőr rugalmasságának és általános megjelenésének a javulásához.

A bőr megnyugtatása: A kamilla híres még a bőrnyugtató hatásáról, ami kifejezetten hasznos lehet az olyan bőr számára, amelynek erei ki vannak tágulva és hajlamos a bőrpírre. Használják tonikokban, krémekben aktív hatóanyagként, hogy legyőzzék a fent említett tüneteket.

Bőrregeneráció: A kamillakivonat támogatja a bőr regenerálódási folyamatait, segítve így a sebgyógyulást és csökkentve a hegek láthatóságát.


Mik azok a szabványosított növényi kivonatok?

A szabványosított növényi kivonatok, azok olyan kivonatok, amelyekben az aktív összetevők aránya állandó. Ennek hála, amikor egy ilyen kivonatot veszel, tudod, hogy mindig ugyan azt az aktív hatóanyag adagot kapod. Ez segíthet az egyik termék megkülönböztetésében a másiktól és előreláthatóvá teszi az adott termék hatásait.

A kivonatgyártók ügyelnek arra, hogy minden egység azonos mennyiségű hatóanyagot tartalmazzon. A kivonatokat tartalmazó termék csomagolásán információkat találhatsz a hatóanyagtartalomról (pl. 95% katechin a zöldtea-kivonatban). Ennek köszönhetően könnyen kiválaszthatjuk a megfelelő adagot és összehasonlíthatjuk egymással a termékeket.

Keressetek minket facebookon , és instagramon is, vagy hívjatok a a +36 80 088 597 telefonszámon.

pixel