C-vitamin a bőrápoló kozmetikumokban

C-vitamin a bőrápoló kozmetikumokban

 

C-vitamin - L-aszkorbinsav

Mind a kozmetikai kémiában, mind a kozmetológiában nagyon erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a fiatalság vitaminjaként tartják számon. Az L-aszkorbinsavat az emberi szervezet nem állítja elő, ezért azt kívülről - élelmiszer formájában - kell biztosítani. A legtöbb C-vitamin olyan növényi alapú termékekben található, mint az acerola, a fekete ribizli és a csipkebogyó. Bár nagy mennyiségű C-vitamint fogyasztunk élelmiszerekkel, ennek a vitaminnak növekedése a bőrben meglehetősen mérsékelt. Ezenkívül ez a mennyiség csökken a környezetben található szabad gyökök hatása miatt. E folyamat ellensúlyozására az L-aszkorbinsavat helyileg kell alkalmazni, lehetőleg kozmetikai készítmény formájában.

C-vitamin az egyik leggyakrabban használt vitamin a kozmetikai készítményekben jótékony tulajdonságai miatt::
  • Erősíti az érfalakat – befolyásolja az I. és III. típusú kollagén szintézisét. Az I. és III. kollagén a dermis alapvető alkotóelemei és az erek támasztó anyaga.
  • Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik – az NFκ-B nukleáris transzkripciós faktor aktivitásának csökkenéséből adódik, amely felelős a gyulladást elősegítő citokinek, köztük az interleukin 10 (IL-10) termeléséért. Az interleuikin 10 (IL-10), mint a sok gyulladást elősegítő citokin egyike, felelős a helyi gyulladás fenntartásáért, ami azt jelenti, hogy a bőrnek több időre van szüksége a regenerációhoz.
  • Világosító hatása van - képes gátolni a tirozináz enzimet, amely részt vesz a melanin - a bőr pigmentjének - képződésében. Ez kisebb mennyiségű elszíneződések képződését és a meglévő redukcióját eredményezi, ami a bőr halványodását vagy - hosszabb használat mellett - színének egységesítését is eredményezi.
  • Támogatja az UV sugárzás elleni védelmet – csökkenti az UVB sugárzás okozta bőrpírt, így tökéletes kiegészítője a napszűrők hatásának.

1. L-aszkorbinsav – INCI: Ascorbic Acid

AA C-vitamin aktív formája, nagy instabilitást mutat. Ez egy nagyon kedvezőtlen jelenség, amely abból áll, hogy külső tényezők (hőmérséklet, levegő, fény, nem megfelelő pH) hatására az anyagok lebomlanak, ami a C-vitamin értékes tulajdonságainak elvesztését eredményezi. A stabilitás és a tulajdonságok elvesztését a nehézfém-ionok, elsősorban a réz és a vas jelenléte is befolyásolja, ami azt jelenti, hogy a kozmetikai cégek L-aszkorbinsav helyett ennek származékait használják termékekben. A kozmetikai készítményekben azonban az L-aszkorbinsavat liposzómális formában használják (lásd a lenti bekezdést). A C-vitamin tiszta formája zsíros, túlzott szeborrhoeás bőrre ajánlott. 3,5 vagy alacsonyabb pH-értéken stabil.

AZ ELŐNYÖK
  • Rendkívül hatékony működés.
  • Gyors világosító és színjavító hatások fakó arcbőrre.
HÁTRÁNYOK
  • Alacsony stabilitás vízben oldva.
  • Számos irritációt okoz érzékeny bőrű embereknél – alacsony pH-érték és savas természet miatt
  • Alkoholok és glikolok hozzáadásának szükségessége a kozmetikumhoz - ezek az L-aszkorbinsav átmeneti promóterei.
  • Szükséges alacsony savas pH-érték (3,5-nél alacsonyabb) - ez garantálja az L-aszkorbinsav behatolását a stratum corneumon.
A C-vitamin tiszta formája megtalálható többek között az alábbi termékekben::

A C-vitamin-származékok, például az aszkorbil-palmitát, az aszkorbil-glükozid, a nátrium-magnézium és a nátrium-foszfát, az aszkorbil-tetraizopalmitát, valamint a 3-0 etil-aszkorbinsav stabilabbak.

2. Aszkorbil-palmitát - INCI: Ascorbyl Palmitate

Az aszkorbinsav zsírban oldódó megfelelője. Amikor az epidermiszbe kerül, ez a molekula hidrolízisen megy keresztül, és aszkorbinsavvá és palmitinsavvá alakul át. Nagy stabilitása ellenére biológiai aktivitása csekély. A C-vitamin ebben a formában enyhíti az elszíneződéseket és serkenti a kollagén szintézist. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik azáltal, hogy gátolja a lipidperoxidációs folyamatot, és megvédi az érzékeny telítetlen zsírsavakat a hidrolipid gátban. Védő hatású az UVA és UVB sugárzással szemben, csökkenti a napozás utáni bőrpírt. A szérum alapösszetevői a C-vitamin kozmetikai termékekben általánosan használt permeációt elősegítő anyagok. Ide tartoznak az alacsony molekulatömegű alkoholok (beleértve a propilént és a butilén glikolt), amelyek a keratin hidratációjának megváltoztatásával fejtik ki hatásukat. A glikolok használata még 50%-os koncentrációban is biztonságos a kész készítményben. Azonban irritációt okozhatnak, de csak sérült és irritált bőrre alkalmazva. Ez egy fontos dolog a C-vitamin használata szempontjából napozáskor. Kiderült, hogy valószínűleg a túl sok behatolást elősegítő anyagot tartalmazó kozmetikai alap, és nem maga a C-vitamin felelős ezért.

ELŐNYÖK
  • Jobb stabilitás a C-vitamin tiszta formájához képest – zsírban oldódó.
  • Az aszkorbinsav lassú felszabadulása - enyhébb hatás, mint a tiszta C-vitamin esetében.
  • Semleges pH-n stabil.
HÁTRÁNYOK
  • Korlátozott áteresztőképesség az epidermiszen keresztül.
  • Rosszul szívódik fel a bőrön.
  • Nem ajánlott irritált bőrön használni.

3. Ascorbyl Glucoside - INCI: Ascorbyl Glucoside

A C-vitaminból és a keményítőből előállított, az aszkorbinsav egy glükóz molekulával stabilizált formája. Ez a kombináció lehetővé teszi annak fokozatos felszabadulását és felszívódását az epidermisz rétegeibe a bőrben jelenlévő enzim, az α-glükozidáz hatására. Kiegyenlíti a bőr tónusát, halványítja a foltokat és elszíneződéseket. Megőrzi az L-aszkorbinsav összes tulajdonságát, és sokkal mélyebb behatolást, kozmetikai stabilitást és ezáltal hatékonyságot mutat. Ez a C-vitamin formája 6,5-7,5 pH-értéken stabil.

ELŐNYÖK
  • Enyhébb hatású, mint az L-aszkorbinsavval.
  • Magasabb stabilitás a C-vitamin tiszta formájához képest.
  • Magasabb pH-ban jótékony hatással van a bőrre.
  • A bőr mélyebb rétegeibe való behatolás lehetősége.
  • Hatékony az elszíneződések ellen.
HÁTRÁNYOK
  • Bőrirritációk lehetősége.
Az aszkorbil-glükozid megtalálható többek között az alábbi termékekben::

4. Magnézium-aszkorbil-foszfát-só – INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)

Az aszkorbil-foszfát magnézium-só a C-vitamin aktív formájához hasonlóan vízben oldódik, ami megnehezíti az epidermisz mélyebb rétegeibe való bejutását. Ez a só gyengébb antioxidáns hatással rendelkezik, mint az azonos koncentrációjú tiszta C-vitamin, ezért a termékekben magas - legalább 15%-os - MAP-ot kell használni. A MAP terhes és szoptató nőknek, valamint azoknak, akiknek a bőre rosszul tolerálja az irritáló anyagokat, ajánlott.

Az aszkorbinsavnak ebből a formából az epidermiszbe történő felszabadulása a foszfatáz enzim hatására hidrolizálódik. Hatékony világosító és antioxidáns aktivitást mutat 10% feletti koncentrációban. Az L-aszkorbinsavhoz képest stabil vizes oldatokban és jobban ellenáll az oxidációnak. A magnézium-aszkorbil-foszfát formájában lévő C-vitamin értékes összetevő, amely támogatja a növényi kivonatok antioxidáns hatását a maszkok, testápolók és öregedésgátló krémek összetevőjében. 7,0-8,5 pH-értéken stabil.

ELŐNYÖK
  • Nagyon enyhe származék a bőr számára.
  • Jótékony hatás a magasabb pH-ban.
  • Megakadályozza a melanogenezist – hatékonyan világosítja az elszíneződéseket.
HÁTRÁNYOK
  • Nagyon alacsony bőráteresztő képesség - vízben oldódik.
  • Kisebb dózisú L-aszkorbinsav felszabadulása - gyenge antioxidáns hatás.

A MAP-ot az alábbi termékek tartalmazzák: Timeless - Skin Care - Hyaluronic Acid + Vitamin C Serum - Hyaluronsav és C-vitamin szérum Vianek - Ránctalanító Arcelixír.

5. Nátrium-aszkorbil-foszfát-só – INCI: Sodium Ascorbyl Phospate (SAP)

Az aszkorbil-foszfát-nátrium a MAP-hoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, azonban erős antibakteriális hatása is van, ezért aknés bőrre ajánlott. Terhes és szoptató nők is használhatják.

További közvetett antibakteriális hatása van. Akne elleni készítményekben használják. A kozmetikumokban található C-vitamin antioxidáns tulajdonságai ellensúlyozzák a faggyúmirigyek közelében kiválasztódó faggyú avasodását. A közönséges aknéban a kísérő epidermisz hyperkeratosis, szűkíti a nyílásokat, és faggyús tömegek felhalmozódását okozza, ami hajlamos a bakteriális fertőzés felerősödésére. A C-vitamin ebben a formában megakadályozza a mitesszerek kialakulását, megakadályozza a faggyú zsíros összetevőinek oxidációját. Ezért a C-vitamin ilyen formáját tartalmazó kozmetikumok problémás bőrűek számára javasoltak.

ELŐNYÖK
  • Az L-aszkorbinsav legenyhébb vízben oldódó származéka.
  • Erős antibakteriális tulajdonságok.
  • Jótékony hatás a magasabb pH-ban.
  • Jól működik a pattanásos bőrre és a túlzott faggyútermelésre.
HÁTRÁNYOK
  • Nagyon alacsony behatolás a bőrbe.

6. Tetraizopalmitynian askorbylu - INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate

Az összes C-vitamin származék közül az aszkorbil-tetraizopalmitátot a leghatékonyabb hatás, valamint a legjobb biológiai hozzáférhetőség és behatoló képesség jellemzi. Olaj formájú, aminek köszönhetően jó affinitással rendelkezik a bőr lipidrétegéhez. A melanogenezis folyamat gátlása miatt nagyon jól eltávolítja az elszíneződéseket. Ezenkívül ez a származék az érzékeny bőrű emberek számára is használható.

A C-vitamin hosszan tartó és stabil formája. Sárga olaj formájában fordul elő, behatol az epidermisz mélyebb rétegeibe. Különösen hatékony emulziókban 1-3%-os koncentrációban. A C-vitamin értékes, hatékony és az egyik legdrágább kozmetikai formája. Nem igényel nagy koncentrációt, ezért különösen emulziókban, krémekben és öregedésgátló maszkokban van jelen. Rendkívül jól és hatékonyan védi a bőrt, késlelteti az öregedés jeleinek megjelenését.

ELŐNYÖK
  • Az L-aszkorbinsav leghatékonyabb formája.
  • Nagy hatékonyság nagyon alacsony, 1-3%-os koncentrációban – ezt a bőrbe való nagyfokú behatolás okozza.
  • Magas stabilitás a kozmetikai készítményekben - olaj formájában.
  • Hosszabb antioxidáns hatása van, mint az L-aszkorbinsav tiszta formájának.
  • Kedvező hatás magas pH-ban.
  • Használható L-aszkorbinsav helyett vagy azzal együtt.
HÁTRÁNYOK
  • Az L-aszkorbinsav legdrágább származéka.
  • Az L-aszkorbinsavhoz képest lassabb antioxidáns aktivitás.
A C-vitamin leghatékonyabb formája az alábbi termékben található::

7. 3-O etil-aszkorbinsav - INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic Acid

A 3-O etil-aszkorbinsav az L-aszkorbinsav legújabb származéka. Az aszkorbil-tetraizopalmitáthoz hasonlóan nagy stabilitás jellemzi. Fény- és hőmérsékletálló, mélyen behatol a bőrbe. Ezenkívül gátolja a baktériumok szaporodását és csökkenti a gyulladást. Ez a származék az egyetlen, amely zsírokban és vízben egyaránt oldódik, így könnyen hozzáadható minden kozmetikai készítményhez. A származék érzékeny bőrre alkalmas.

A fent említett C-vitamin származékokhoz képest ez a forma hatékonyabban hat a bőrre, stabilabb és sokkal jobban emészthető. A mindennapi használatra szánt kozmetikumokban magas, 20%-os koncentrációban sem irritálja a bőrt. Savként érzékeny bőrűek is jól tolerálják. Véd a fényöregedés, a szabad gyökök ellen és támogatja a fényvédelmet. Támogatja a pigmentfoltok és az aknés elszíneződések elleni küzdelmet. A tesztek megerősítették, hogy sokkal hatékonyabban csökkenti az elszíneződéseket, mint az arbutin vagy más vízben oldódó C-vitamin származékok (aszkorbil-glükozid, magnézium vagy nátrium-aszkorbil-foszfát). Ezenkívül kimutatták, hogy a 3-0-etil-aszkorbinsav hatékony védelmet nyújt a kék fény ellen. Ez a forma a leghatékonyabb pH 3,0-5,0 között.

ELŐNYÖK
  • Magas stabilitás különféle körülmények között - beleértve fény- és hőmérsékletállóság.
  • Csökkenti a gyulladást és a baktériumok szaporodását – antibakteriális hatás.
  • Egyedüli származékaként amfifil molekula (vízben és zsírokban egyaránt oldódik)
  • Magas fokú behatolás a bőrbe.
HÁTRÁNYOK
  • Lassabb hatás a C-vitamin tiszta formájához képest.
Ezt a C-vitamin származékot a következők tartalmazzák::

C-vitamin – hogyan kell alkalmazni? Az L-aszkorbinsav mely kombinációi előnyösek, és melyeket jobb elkerülni?



Az alacsony C-vitamin koncentrációjú kozmetikumok reggel és este is használhatók. A nagyobb koncentrációjú készítményeket azonban csak este szabad használni, mert irritálhatják a bőrt. Ugyanakkor az ezzel a vitaminnal végzett kezelések során nem szabad megfeledkezni a fényvédők használatáról sem, mert a nagyobb dózisú C-vitaminnak köszönhetően a bőr érzékenyebbé válik a napfényre.A C-vitamin és az L-aszkorbinsav oxidációját megakadályozó rezveratrol (a flavonoidokhoz tartozó polifenol) kombinációja nagyon kívánatos a kozmetikai készítményekben. Ráadásul közös antioxidáns hatásuk sokkal hatékonyabb, mintha önmagukban használnák őket. A C-vitamin és a rutin duó (növényi eredetű flavonoid) szintén jótékony hatású. Ez a flavonoid antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, elősegítve a szabad gyökök elleni küzdelmet, amelyek károsítják az erek falát, felgyorsítva a bőr öregedési folyamatát. A rutin lelassítja a C-vitamin oxidációját is, egyúttal meghosszabbítja annak hatását.

Ellentmondásos és nem ajánlott azonban a C-vitamin és a niacinamid (B3-vitamin) kombinációja a pH-különbség miatt, amiben ezek a vegyületek a leghatékonyabban működnek. Fennáll annak a veszélye is, hogy a két anyag semlegesítheti egymást, és akár káros hidrogén-peroxidot is termelhet a B3- és C-vitamin komplex képződése révén. Ezek az aggodalmak azonban csak a C-vitamin - L-aszkorbinsav tiszta, instabil formájára vonatkoznak, nem pedig származékaira, amelyek stabilabbak magasabb pH-értékeken. Ráadásul a niacinamid és a C-vitamin kombinációja nikotinsav termelődését eredményezi, bár ez csak akkor probléma, ha ezek a vegyületek nagyon magas hőmérsékletű környezetben hosszú ideig reagálnak. A gyártók azonban kerülik ezt a kombinációt, mert a nikotinsav bőrpírt, hőhullámokat és bizsergést okozhat az arc azon részén, ahol a készítményt felvitték, ami különösen érzékeny bőrre nem ajánlott. Ezeket a tüneteket azonban nem szabad összetéveszteni a savas kozmetikumok által okozott irritációval. A nikotinsav képződése otthoni körülményekben minimális, de e vegyület képződésének csökkentése érdekében a kozmetikumot alacsony hőmérsékleten kell tárolni, vagy az adott vitaminokat tartalmazó kozmetikumokat egyenként kell használni. Azt is hozzá kell tenni, hogy a tiszta, instabil, C-vitamint manapság ritkán használják a kozmetikában, mert a liposzómális formával váltották fel.

Összefoglalva, a C-vitamin jótékony tulajdonságainak köszönhetően rendkívül népszerű a kozmetikai termékekhez hozzáadott összetevők között. A fent leírtak közül a C-vitamin leghatékonyabb származéka az aszkorbil-tetraizopalmitát - a magasabb ára ellenére számos előnnyel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik a többi származéktól (pl. nagy stabilitás, antibakteriális hatás és hatékonyabb behatolás a bőrbe). A C-vitamin különböző formáinak létezésének köszönhetően azonban minden felhasználó megtalálja a számára legmegfelelőbb formát.

Tekintsétek át az áruházunkban a C-vitamint tartalmazó kozmetikumokat.

 

Cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb vásárlási élményt biztosítsuk weboldalunkon. Szolgáltatásaink használatával Ön elfogadja azok használatát. Róluk többet megtudhat az adatvédelmi irányelvek.
Close
pixel