Peptidek a kozmetikában

0 0 4 perc
Peptidek a kozmetikában
Aktív összetevők
0 0 4 perc

Tartalomjegyzék

  Peptidek kozmetikai készítményekben

  Peptidek – micsoda?

  Kémiai szempontból a peptidek olyan szerves vegyületek, amelyek peptidkötéssel összekapcsolt aminosavegységekből jönnek létre. Ahhoz, hogy megfelelő tulajdonságú és funkciójú peptidet kapjunk, a legfontosabb a molekulák mérete és elrendezése a láncban. Annak érdekében, hogy a peptid jobban behatoljon a stratum corneumon keresztül, az eredeti szerkezetet úgy módosították, hogy zsírsavláncot adtak hozzá.

  A peptidek hatásmechanizmusai – ránctalanító hatás

  A peptidek három különböző hatásmechanizmusnak köszönhetően serkentik a bőr feszességének, kohéziójának és sűrűségének növekedését. Információtovábbítóként működnek, amelyek jelenléte meghatározza a sejtek specifikus aktivitását. Ennek eredményeként az epidermisz fiatalabbnak tűnik, és a ráncok minimálisra csökkennek.

  A biológiai aktivitástól függően a peptidek a következőkre oszthatók:

  A peptidek használatának eredményei

  A peptidek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a bőr számára, különösen az érett bőr számára. Ezek közé sorolhatjuk:

  Sejt-jelző peptid – Matrixil®

  A Matrixil a pentapeptid típusú peptidek képviselője. Ezt a peptidet használták először a kozmetikában. A Matrixil úgy működik, hogy serkenti a sejteket a kollagén, hialuronsav, elasztin és fibronektin termelésére, így hozzájárul a ráncok csökkenéséhez. Ezenkívül biztonságos a használata, mert nem érzékenyíti és nem irritálja az epidermiszt. Ez az összetevő található a Timeless kozmetikumokban:

  Sejt-jelző peptid – Capixyl®

  A Capixyl a sejt-jelző peptid (acetil-tetrapeptid-3) és vörös lóhere kivonat keveréke. Ez a komplex hatással van az 5-α-reduktázra – egy enzimre, amely a dihidrotesztoszteront (DHT) modellezi, és így a hajnövekedési ciklus meghosszabbításával küzd a túlzott hajhullás ellen. Ezenkívül serkenti a szőrtüszőket, hogy erős és vastag hajat növesztjenek. A Capixyl a Minoxidil® biztonságos és természetes alternatívája, amely különféle mellékhatásokat okozott, pl. az arcszőrzetet vagy a fejbőr helyi égését.

  A Syn®-Ake egy szintetikus tripeptid, amely a halántéki vipera mérgében található peptid – valgerine – hatását utánozza. A legerősebb relaxáló peptidek csoportjába tartozik.

  Kozmetikumok peptidekkel – elsősorban kinek?

  A peptidkészítményeket minden nő használhatja, mert nagyon kicsi a valószínűsége a mellékhatásoknak. Különösen hasznosak lesznek azoknak a nőknek, akik az öregedés jeleivel küszködnek, vagy szeretnék késleltetni a folyamatot. Az érzékeny bőrű hölgyek is elégedettek lesznek a hatásokkal, a bőr védőrétegét és védelmet erősítő tulajdonságai miatt. A peptides hajkészítményeket androgén alopecia vagy szezonális hajhullás jelei esetén nők és férfiak egyaránt használhatják.

  Peptidek és AHA, BHA savak és C-vitamin

  A peptidekkel kapcsolatos számos információ között találkozhattok azzal a véleménnyel, hogy nem szabad AHA-savakkal és C-vitaminnal együtt használni.

  Ez az állítás nem érvényes, ha rézpeptideket C-vitaminnal kombinálunk, mivel a réz és a C-vitamin közötti kölcsönhatás nagyon ritka a kozmetikai termékekben használt koncentrációkban.

  Más a helyzet azonban a peptidek és AHA/ BHA-savakkal való kombinálása esetén. Ennek a két hatóanyagnak a kombinációja nem javasolt, mivel a peptidek nagyon savas pH-n megváltoztatják szerkezetüket, így elveszítik biológiai funkciójukat, vagyis a kozmetikumokban kívánt tulajdonságaikat.

  Összegzés

  Összefoglalva, a peptideket tartalmazó kozmetikumok használata biztonságos, és megfelel a legfontosabb bőrápolási igényeknek, mint például feszesítés, hidratálás és az epidermisz színének egységesítése. Bármely nő használhatja őket. A legjobb eredmény elérése érdekében javasolt az ilyen típusú készítmény rendszeres használata.

  Segítségre van szükséged a kozmetikumok kiválasztásában és a bőrápolási rutin kialakításában? Fordulj hozzánk és a kozmetikusunk kielemezi a kozmetikumaidnak összetevőit, és személyre szabott, a bőröd igényeihez igazodó ápolást készít. Keress minket facebookon instagramon vagy hívd a 06 80 088 597-es telefonszámot.

  Tetszett ez a cikk?

  Subscribe
  Powiadom o
  guest
  0 komentarzy
  Inline Feedbacks
  View all comments