Peptidek a kozmetikában

0 0 4 perc
Peptidek a kozmetikában
Aktív összetevők
0 0 4 perc

Tartalomjegyzék

    Peptidek kozmetikai készítményekben

    Peptidek – micsoda?

    Kémiai szempontból a peptidek olyan szerves vegyületek, amelyek peptidkötéssel összekapcsolt aminosavegységekből jönnek létre. Ahhoz, hogy megfelelő tulajdonságú és funkciójú peptidet kapjunk, a legfontosabb a molekulák mérete és elrendezése a láncban. Annak érdekében, hogy a peptid jobban behatoljon a stratum corneumon keresztül, az eredeti szerkezetet úgy módosították, hogy zsírsavláncot adtak hozzá.

    A peptidek hatásmechanizmusai – ránctalanító hatás

    A peptidek három különböző hatásmechanizmusnak köszönhetően serkentik a bőr feszességének, kohéziójának és sűrűségének növekedését. Információtovábbítóként működnek, amelyek jelenléte meghatározza a sejtek specifikus aktivitását. Ennek eredményeként az epidermisz fiatalabbnak tűnik, és a ráncok minimálisra csökkennek.

    A biológiai aktivitástól függően a peptidek a következőkre oszthatók:

    A peptidek használatának eredményei

    A peptidek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a bőr számára, különösen az érett bőr számára. Ezek közé sorolhatjuk:

    Sejt-jelző peptid – Matrixil®

    A Matrixil a pentapeptid típusú peptidek képviselője. Ezt a peptidet használták először a kozmetikában. A Matrixil úgy működik, hogy serkenti a sejteket a kollagén, hialuronsav, elasztin és fibronektin termelésére, így hozzájárul a ráncok csökkenéséhez. Ezenkívül biztonságos a használata, mert nem érzékenyíti és nem irritálja az epidermiszt. Ez az összetevő található a Timeless kozmetikumokban:

    Sejt-jelző peptid – Capixyl®

    A Capixyl a sejt-jelző peptid (acetil-tetrapeptid-3) és vörös lóhere kivonat keveréke. Ez a komplex hatással van az 5-α-reduktázra – egy enzimre, amely a dihidrotesztoszteront (DHT) modellezi, és így a hajnövekedési ciklus meghosszabbításával küzd a túlzott hajhullás ellen. Ezenkívül serkenti a szőrtüszőket, hogy erős és vastag hajat növesztjenek. A Capixyl a Minoxidil® biztonságos és természetes alternatívája, amely különféle mellékhatásokat okozott, pl. az arcszőrzetet vagy a fejbőr helyi égését.

    A Syn®-Ake egy szintetikus tripeptid, amely a halántéki vipera mérgében található peptid – valgerine – hatását utánozza. A legerősebb relaxáló peptidek csoportjába tartozik.

    Kozmetikumok peptidekkel – elsősorban kinek?

    A peptidkészítményeket minden nő használhatja, mert nagyon kicsi a valószínűsége a mellékhatásoknak. Különösen hasznosak lesznek azoknak a nőknek, akik az öregedés jeleivel küszködnek, vagy szeretnék késleltetni a folyamatot. Az érzékeny bőrű hölgyek is elégedettek lesznek a hatásokkal, a bőr védőrétegét és védelmet erősítő tulajdonságai miatt. A peptides hajkészítményeket androgén alopecia vagy szezonális hajhullás jelei esetén nők és férfiak egyaránt használhatják.

    Peptidek és AHA, BHA savak és C-vitamin

    A peptidekkel kapcsolatos számos információ között találkozhattok azzal a véleménnyel, hogy nem szabad AHA-savakkal és C-vitaminnal együtt használni.

    Ez az állítás nem érvényes, ha rézpeptideket C-vitaminnal kombinálunk, mivel a réz és a C-vitamin közötti kölcsönhatás nagyon ritka a kozmetikai termékekben használt koncentrációkban.

    Más a helyzet azonban a peptidek és AHA/ BHA-savakkal való kombinálása esetén. Ennek a két hatóanyagnak a kombinációja nem javasolt, mivel a peptidek nagyon savas pH-n megváltoztatják szerkezetüket, így elveszítik biológiai funkciójukat, vagyis a kozmetikumokban kívánt tulajdonságaikat.

    Összegzés

    Összefoglalva, a peptideket tartalmazó kozmetikumok használata biztonságos, és megfelel a legfontosabb bőrápolási igényeknek, mint például feszesítés, hidratálás és az epidermisz színének egységesítése. Bármely nő használhatja őket. A legjobb eredmény elérése érdekében javasolt az ilyen típusú készítmény rendszeres használata.

    Segítségre van szükséged a kozmetikumok kiválasztásában és a bőrápolási rutin kialakításában? Fordulj hozzánk és a kozmetikusunk kielemezi a kozmetikumaidnak összetevőit, és személyre szabott, a bőröd igényeihez igazodó ápolást készít. Keress minket facebookon instagramon vagy hívd a 06 80 088 597-es telefonszámot.

    Tetszett ez a cikk?

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments