A bőr védelme a napsugárzás ellen

0 0 4 perc
A bőr védelme a napsugárzás ellen
Aktív összetevők
0 0 4 perc

Tartalomjegyzék

  Hogyan védeni a bőrt a napsugárzás elől?

  A nap jótékony hatással van szervezetünkre, elsősorban a D-vitamint szintetizálja, amely szabályozza a foszfát-kalcium egyensúlyt. Fontos az egész szervezet működéséhez is, az immunrendszertől a normál vércukorszint fenntartásáig. Az igazság azonban az, hogy nincs olyan, mint „biztonságos barnulás” vagy egészséges barnulás.
  Bármilyen, még a legkisebb érintkezés is a nappal, károsítja a bőrt, és ennek következtében többek között:

  Nagyon fontos, hogy rendszeresen, évente egyszer ellenőrizzétek orvosnál az összes anyajegyeket a bőrötökön.

  A napsugárzás típusai

  Az UV sugárzás három típusra osztható: UVA, UVB és UVC. A 290 nm-ig hullámhosszig terjedő UVC sugárzás azonban a mi szélességi körünkön nincs jelentősebb hatással az emberre, mert leginkább bolygónk légkörének ózonrétege nyeli el, a két legfontosabbat említem:

  Uva sugárzás

  (hullámhossz 320-400 nm) – a bőrünket érő UV-sugárzás 97%-át teszi ki. Intenzitása független a napszaktól és az évszaktól, a sugarak áthatolnak a felhőkön, az üvegen és az emberi hámrétegen. Eljutnak a bőr mély rétegeibe, és változásokat okoznak bennük, mint például:

  Uvb sugárzás

  (hullámhossz 290-320 nm) – az UV-sugárzásnak mindössze 3%-a. Évszaktól és napszaktól függően eltérő intenzitású, sugarait felhők és üvegek blokkolják. Nyáron a legerősebb délelőtt 10 és 15 óra között, főleg felhőtlen napon. Ez a fajta sugárzás felelős a leégésért, a daganatos elváltozások kialakulásáért és a melanin szekréció stimulálásáért, azaz a barnaság kialakulásáért.

  Hogyan védeni magát uv sugárzás (nap) ellen?

  A legfontosabb a fényvédő krém, az úgynevezett kémiai vegyületek használata, amelyeket a kozmetikumokban használnak a bőr védelmére a napsugárzás káros hatásaival szemben. A fényvédővel ellátott kozmetikumok a következőkre oszthatók:

  Fizikai / ásványi
  Ellenállnak a sugárzásnak, és úgy működnek, mint a mikroszkopikus tükrök. Ezek a titán-dioxid és a cink-oxid. Mindkettő véd az UVB és részben az UVA sugarak ellen. A fizikai szűrők visszaverik és elnyelik a napsugarakat, a bőr felszínén hatnak, ezért gyermekek és terhes nők, valamint érzékeny és atópiás bőrűek számára ajánlott. Kozmetikumok fizikai szűrőkkel:

  Kémiai
  Elnyelik a napsugárzást. Ezek közé tartozik: oktokrilén (UVB), silatrisol (védelem az UVA és UVB ellen), avobenzone (UVA), tinosorb M (új generációs szűrő, véd az UVB és UVA ellen). A csomagoláson gyakran olyan jelzések is találhatók, mint a Butil-metoxidibenzoil-metán vagy az Etil-hexil-metoxicinamát. Számos márka kínál hatékony védőtermékeket, pl.

  Fizikai és kémiai (mindkét típusú szűrőt tartalmaznak)

  Mit jelent az spf és a pa?

  A Sun Protection Factor, vagyis röviden SPF egy olyan tényező, amely meghatározza, hogy egy adott készítmény használata után mennyi ideig tartózkodhatunk a napon a bőrreakció megjelenéséig, a védelem nélküli napon töltött idővel szemben. A fényvédő flakonon található SPF a fényvédő faktort képviseli, amely meghatározza, hogy mennyi ideig tartózkodhattok kint a nap folyamán, és mennyi ideig védhet magatokat a leégést okozó UVB sugaraktól (feltéve, hogy megfelelően használjátok a fényvédőt). UVA sugarak is jelen vannak.

  Egyes fényvédő termékek PA+ minősítést tartalmaznak. A címkén található „PA” betűk, amelyeket pluszjelek követnek (PA +, PA ++, PA +++ és PA ++++) egy Japánban kifejlesztett minősítési rendszer, amely a termék által kínált UVA-védelem mértékét jelzi.

  PA SZIMBÓLUMOK A FÉNYVÉDŐ KRÉM CSOMAGOLÁSÁN
  PA + = Némi védelem az UVA sugárzás ellen.
  PA ++ = Mérsékelt védelem az UVA sugárzás ellen.
  PA +++ = Magas védelem az UVA sugárzás ellen.
  PA ++++ = Nagyon magas védelem az UVA sugárzás ellen

  Mégis arról emlékezni kell, hogy:

  Melyik spf szám a legjobb lesz?

  Minden az arcbőrünktől, a napozás mértékétől és a bőr napozási szokásától függ: minél világosabb az arcszín, minél nagyobb a napsugárzás, annál magasabb az SPF-szűrő. Tél után, amikor a bőrünk nem volt kitéve a napsugaraknak, fokozatosan hozzá kell szoknunk a naphoz, bőrtípusunktól függetlenül. A legjobb faktorok az SPF 50 értékétől, azaz sun blockerek, mivel a sugárzás körülbelül 98%-át blokkolják. Az UVA sugarak ellen PA fényvédő index is létezik: PA +, PA ++, PA +++, PA ++++. Minél több pluszjelt láttok, annál nagyobb védelmet jelent. Ezzel a két indikátorral rendelkező krém használatával nemcsak a betegségek és égési sérülések ellen védi meg a bőrötöket, hanem az öregedés ellen is.

  Tippek:

  Ha továbbra is problémáitok vannak a megfelelő fényvédő kiválasztásával, javasoljuk, hogy keressétek fel a kozmetikusunkat. Írhattok nekünk facebookoninstagramon vagy hívhattok +36 80 088 597-es telefonszámon.

  Tetszett ez a cikk?

  Subscribe
  Powiadom o
  guest
  0 komentarzy
  Inline Feedbacks
  View all comments