Fizikai vagy kémiai fényvédő – melyik fényvédőt érdemes megvenni?

0 0 4 perc
Fizikai vagy kémiai fényvédő – melyik fényvédőt érdemes megvenni?
Aktív összetevők
0 0 4 perc

Tartalomjegyzék

    A fényvédelem, annak garantálása egy olyan téma, amiről képtelenség eleget beszélni, és amiben továbbra is sok a kérdőjel, homályos folt. Alábbi írásunkkal ezeket a bizonytalanságokat szeretnénk végképp bizonyosságokra cserélni.

    Miért fontos a fényvédelem, avagy a sugárzás hatásai a bőrre?

    Sokan hajlamosak ezt a területet elhanyagolni mindaddig, míg a saját bőrükön nem tapasztalják meg, mire is képesek a káros sugarak. Ez az a pont, amit nem érdemes megvárni, mert az UV-sugárzás köztudottan a bőr elrákosodásának egyik alapvető generátora. Önmagában a bőr megpörkölődése, leégése mindennek az eredője. Manapság az is tudható, hogy délidőben, sőt már a kora délelőtti órákban is bőven elegendő negyed órát a tűző napon tartózkodni a leégéshez. A tudósok egyre inkább hangsúlyozzák, hogy az UV-sugárzás egyre erősebb köszönhetően többek között az ózonréteg elvékonyodásának, kilyukadásának. Vagyis ez az a helyzet, ami szignifikáns javulást vélhetően nem fog produkálni. Az egyetlen út a megelőzés, a fokozott odafigyelés. A fényvédelemről való gondoskodás nem egy úri huncutság, vagy hóbort, hanem tudatos egészségmegőrző elhatározás.

    Még valamit fontos itt, a legelején leszögezni, még mielőtt a kémiai és fizikai fényvédelemre, azok hatásaira bővebben kitérnénk. A sugárzás elleni védekezés fontossága nem egy hónapra, vagy jobb esetben egy évszakra szól. Az UV-sugárzás negatív, bőrszerkezetet roncsoló hatásai az év egészében kockázati tényezőként vannak jelen a mindennapokban, ezért a fényvédelem biztosítása folyamatos, tudatos odafigyelést követel.

    A naptej az naptej – vagy mégsem?

    A fényvédelem témája első pillantásra túlságosan bonyolultnak, összetettnek tűnhet. A kémiai, valamint a fizikai fényvédők hatásmechanizmusa teljesen más, ezért megéri őket közelebbről is megismerni, hiszen ahogy már fentebb tisztáztuk, a fényvédők alkalmazására egyetlen legideálisabb időpont: a most.

    A fizikai vagy kémiai fényvédő, mint dilemma, a jobban értesültek körében viszonylag sűrűn bukkan fel. A kémiai SPF magába szívja a sugarakat, végül hővé alakítja azokat, míg a fizikai SPF ezzel szemben ásványkristályain keresztül nemes egyszerűséggel visszaveri a sugárzást. Ebből a röpke leírásból is egyértelműen kiderül, hogy a kémiai vagy fizikai fényvédő kérdéskör alaposabb kifejtést követel.

    Jöjjön tehát a nagy összehasonlítás!

    A választást nagyban segítheti, ha a kétféle fényvédelem egymás mellett szerepel, felsorakoztatva azokat a jellemzőket, amikben eltérnek egymástól. Így talán könnyebben átlátható ez a terület.

    Ahogy azt fentebb már szóba hoztuk a kémiai fényvédő felszívódik a bőrbe, ezért nem hagy maga után látványos nyomot, réteget. A fizikai fényvédő mechanizmusa azonban ugyanezt nem teszi lehetővé, ezáltal a bőr felszínén egy jól látható fehér réteget alkot. Ami a két variáció elkenését illeti, a kémiait könnyebb, míg az ásványit, azaz fizikait jellegzetes tulajdonságaiból adódóan kicsit nehezebb. Az igazsághoz és a teljességhez hozzátartozik, hogy a fizikai fényvédő koncentrációja sem mellékes egy adott termékben, mert ha jobbára nano méretű szemcsék képében van jelen, akkor egyrészt a felvitele határozottan könnyű, másrészt a fehéres réteg megmaradása sem valószínű, ellenben a nem nanoméretű részecskék esetén a fenti forgatókönyv tekinthető biztosnak.

    Mi újság a felszívódással?

    Logikátlannak tűnik ez a felvetés, lévén a naptejet senki sem nyeli le, így úgy néz ki, felesleges is felszívódásról beszélni, de nem az. Olyannyira nem, hogy a kémiai fényvédő konkrétan felszívódik, míg a fizikai fényvédő részecskéi is bekerülhetnek a szervezetbe.

    A kémiai fényvédő arcra pontosan ugyanannyira alkalmas, mint az ásványi fényvédő arcra, ugyanakkor utóbbinál, főleg ha spray kivitelről van szó esélyes a részecskék szervezetbe jutása. A lényeg tehát az óvatosság és a tudatos használat.

    A kémiai fényvédő anyagok listája folyamatosan bővül, ráadásul ez az a terület, amit a kutatók folyamatosan szem előtt tartanak pontosan a felszívódás jelentős mértéke miatt.

    Nyertest hirdetünk?

    Az ásványi fényvédő egyetlen hátránya, hogy nyomot hagy maga után, aminek az eltüntetéséhez egy kiadós zuhany semmiképpen sem árt. Ellenben a legnagyobb előnye, hogy nem szívódik fel, nem jutnak be a részecskék a szervezetbe, ezáltal a test egészsége megőrizhető. Kár lenne a fényvédelem oltárán ezt feláldozni. Bár nehezebben elkenhető az esetek többségében, de ennyi kellemetlenséget mindenképpen megér, mert hatásfok tekintetében nem vall szégyent, ásványszemcséi szűrőként funkcionálnak, sőt valójában prizmaként, amik nem engedik közel kerülni az ártalmas sugarakat.

    Írhatsz nekünk a facebookon, instagramon vagy hívd a 06 80 088 597-es telefonszámot.

    Tetszett ez a cikk?

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments