Hogyan kell ápolni a pattanásos bőrt


Ezt a szöveget 4 perc alatt elolvashatod.

HOGYAN KELL ÁPOLNI A PATTANÁSOS BŐRT

HOGYAN KELL ÁPOLNI A PATTANÁSOS BŐRT małe

HOGYAN KELL ÁPOLNI A PATTANÁSOS BŐRT


Az elején, néhány szó az „acne vulgarisról”. Ez egy betegség entitás, és mint minden betegség, megfelelő diagnosztikát igényel. Az pattanásos rutin segíti a kezelést, nem pedig helyettesíti.

PATTANÁSOS BŐR – EZ MIT JELENT?

Ez azt jelenti, hogy hajlamos a jellegzetes bőrelváltozások megjelenésére, azaz zárt és nyitott mitesszerek, papulák, csomók, dudorok, pustulák megjelenésére. Sajnos, ennek következtében a gyulladásos elváltozások gyógyulása után is, a gyulladás utáni pigmentfoltok, aknés hegek maradnak a bőrön.
Érdemes tudni, hogy az acne vulgaris különböző fajtákban fordul elő. Megkülönböztetünk többek között mitesszeres, pustuláris, papuláris, papulo-pustuláris, gennyes, göbös és cisztás, fókuszált vagy fordított akne.

MI BEFOLYÁSOLJA AZ AKNÉ KIALAKULÁSÁT?

Az etiopatogenezis meglehetősen összetett. A betegség kialakulását számos tényező befolyásolja, amelyek közül a legfontosabbak a következők:
  • túlzott faggyútermelés,
  • Propionibacterium acnes általi kolonizáció,
  • a faggyúmirigyek keratinizációs zavarok

Ahhoz, hogy mindezt egy kicsit jobban megértsük, bemutatom a szervezetünkben végbemenő mechanizmusokat. A faggyúmirigyek túlszaporodása és a túlzott faggyútermelés az androgének fokozott faggyútermeléssel jár együtt. A faggyús szőrtüszők nagyon érzékenyek ezeknek a hormonoknak a jelenlétére. A faggyúmirigyek egy enzimet (egyes típusú 5-alfa-reduktázot) tartalmaznak, amely a tesztoszteront dihidroxitesztoszteronná alakítja. Ez egy aktív származék, amely serkenti a faggyúmirigyeket faggyútermelésre. A szeborrea pedig az egyik kulcselem, amely beindíthatja az aknés elváltozások kialakulását.

A fokozott faggyúkiválasztás szintén elősegíti a P. acnes szaporodását. Az említett anaerob baktériumok túl nagy mennyisége megváltoztathatja a faggyú összetételét és gyulladásos elváltozásokat okozhat. A streptococcus és staphylococcus baktériumok, valamint a Pityrosporum ovale lipofil gombák jelenléte is fontos az elváltozások kialakulása szempontjából.

Egy másik ok a corneocyták, azaz az elhalt hámsejtek túlzott proliferációja és abnormális leválása, ami a faggyúmirigyek keratinizálódásához és a faggyú bőrfelületre történő áramlásának akadályozásához vezet. A váladék sztázisa a kivezető csatornákban azok elzáródásához és mikro-mitesszerek kialakulásához vezet, amelyek mitesszereket képeznek.

Emellett számos gyógyszer és kozmetikum is aknés elváltozásokat okozhat. Ide sorolhatunk például néhány fogamzásgátlót, szteroidot, antiepileptikumot és barbiturátot. A kozmetikumok kapcsán azonban a termékek kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy a készítményben ne legyenek nagyobb mennyiségben komedogén összetevők, vagyis olyanok, amelyek fokozzák a mitesszerek kialakulását.

POTENCIÁLIS KOMEDOGÉN HATÁSÚ ÖSSZETEVŐK:

  • olajok: kókuszdió, szója, avokádó, édes mandula, jojoba,
  • vajak: kókusz, kakaó,
  • viaszok: méh, kandelia, carnauba,
  • algakivonatok, nátrium- és kálium-kloridok,
  • izocetil-sztearát és etilhexil-sztearát,
  • és sok minden más

Következő összetevő, amelyet el kell kerülni a kozmetikumokban, ha pattanásokkal küzdünk, a glicerin. Higroszkópos tulajdonságokkal rendelkezik, azaz megköti a vizet, magasabb koncentrációban (15% felett) képes kivonni a vizet a bőr mélyebb rétegeiből és így szárítani a bőrt. Ezenkívül magas a viszkozitása, a légszennyező anyagok könnyen megtapadnak a bőrön és mitesszereket okozhatnak. Fontos, hogy ez az összetevő nem diszkvalifikál egy adott terméket, de érdemes odafigyelni rá, mert csak a bőrök egy része rosszul reagál rá.
A készítményben található szárító alkoholok szintén nem tartoznak a kozmetikai összetevők kívánatos csoportjába, mivel szárítják és irritálják a bőrt.

A PATTANÁSOS BŐR ÁPOLÁSA


Hogyan kellene kinéznie a helyes aknés rutinnak? Egy példarutint mutatok be Neked olyan kozmetikumokkal, amelyek a pattanásos bőrnek megfelelőek.

A PATTANÁSOS BŐR REGGELI ÁPOLÁSA


TISZTÍTÁS

A célja, hogy lemossuk a bőrápoló termékek maradványait, a szennyeződéseket és az éjszaka során keletkező felesleges faggyút, valamint felkészítsük a bőrt a következő ápolási lépésekre.

TONIZÁLÁS

A bőr fiziológiás pH-ját helyreállítja, ezen a lépésen használhatunk egy tonikot vagy egy hidrolátumot, amely enyhén savas, 3,5-5,0 pH-értékű. Jobban lesz elkerülni a hosszú INCI-jű termékeket. Varázsmogyoró-kivonat és egy pH-szabályozó, például citromsav, elég ahhoz.

iUNIK - Tea Tree Relief Serum - Serum dla Cery Problematycznej z Wodą z Drzewa Herbacianego

NORMALIZÁLÓ SZÉRUM

Kihagyható lépés, de mindenkinek ajánlom, akinek pattanásos bőre van. A normalizáló szérum szabályozza a faggyúmirigyek munkáját, és rendszeres használat esetén csökkenti a faggyúkiválasztást. Ne feledd el, hogy a normalizáló szérum nem mattító szérum. A mattító termékek megakadályozzák a faggyú távozását a bőrfelületre, és hozzájárulhatnak a mitesszerek kialakulásához.


HIDRATÁLÁS

A krém könnyű textúrájú és gyorsan felszívódó legyen, így kellemesen hidratálja a bőrt.

Paula's Choice - Clear - Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF30+ - Nawilżająca Emulsja Przeciwsłoneczna

NAPVÉDELEM

A fényvédő krém elengedhetetlen lépés a gyulladásos bőr számára. Érdemes az UV-sugárzásnak való kitettséget korlátozni, így minimalizáljuk a gyulladás utáni pigmentfoltok kockázatát. Ezenkívül ez kiváló öregedés megelőzés. Gyakran azt írják, hogy egy hidratáló krém plusz egy fényvédő túl sok réteg a bőrnek, akkor érdemes csak az UV szűrős krémet használni, aminek ápoló tulajdonságai is vannak.


SMINK

Ez opciónális lépés. A legjobb lesz egy finom smink, de köztudott, hogy az ilyen smink nem mindig fedi azt, ami szükséges. Fontos, hogy a smink a lehető legrövidebb ideig legyen a bőrön. Ha nem mész ki este, mosd le a sminket a hazajövetel után. Ha jobban szereted az ásványi alapozókat, ez lesz a pattanásos bőrnek további megkönnyebbülés, mert az ásványi alapozók olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, könnyűek és nem blokkolják a faggyúmirigyeket.

A PATTANÁSOS BŐR ESTI ÁPOLÁSA


SMINKELTÁVOLÍTÁS ÉS ARCTISZTÍTÁS

Az esti rutinnak az alapja. A smink, a szennyeződések és a felesleges faggyú eltávolítása nélkül a bőr nem tudja jól felszívni az ápolószereket. A nem megfelelő mosás is hozzájárulhat a mitesszerek kialakulásához. Érdemes dupla tisztítást végezni, az első lépésben olajat vagy micellás folyadékot használunk, majd az olaj és a szennyeződések maradékait enyhe arctisztító géllel lemossuk. Így enyhe tisztítószereket használhatunk, és alaposan megtisztíthatjuk a bőrt anélkül, hogy a hidrolipid réteget károsítanánk.

Az esti tisztítására nyugodtan használhatunk ugyanolyan géleket mint a reggeli ápolás során.

The Ordinary

TONIZÁLÁS

A reggeli ápoláshoz hasonlóan, a bőr megfelelő pH-értékének helyreállításának szolgál, ráadásul pattanásos bőr esetén a bőr pH-értékének csökkentése nagyon előnyös, ézért, ha nincs ellenjavallat, a savos tonikot javaslom bevezetni az ápolásba. Ez segít megelőzni az elhalt bőr felhalmozódását.


NORMALIZÁLÓ / REGENERÁLÓ SZÉRUM

Támogatja a gyulladások gyógyulását és hidratálja a bőrt. Könnyed állagúnak kell lennie. Ugyanolyan szérumokat használhatunk, mint a reggeli ápolásban. Ezen kívül olyan szérumokat ajánlok, amelyek szalicil- vagy azelainsav tartalma miatt csak esti ápolásban használhatók.

HIDRATÁLÁS

Ebben a lépésben ugyanazt a krémet használhatjuk, mint reggel, vagy egy olajjal dúsíthatjuk is táplálóbb hatás érdekében. Jó hatású olajok a kenderolaj, tamanuolaj, mogyoróolaj, perillaolaj, málnamagolaj és epermagolaj. Ezenkívül az esti ápoláshoz olyan savak-tartalmú hidratáló krémeket javaslok, amelyek segítenek megszüntetni az aknés elváltozásokat.

INTENZÍV HÁMLASZTÁS

Az ilyen hámlasztás gyakorisága egyéni kérdés, a termék típusától és a bőr állapotától függ - őszi-téli időszakban használhatunk savas hámlasztást, a többi időszakban pedig enzimes hámlasztást.

Az aknés bőr ápolása nagyon széles témakör, természetesen it megadtam csak egy példarutint. Ezt azonban egyénileg a bőr aktuális állapotához kell igazítani.


Joanna Szwarocka
Kozmetológus
Még több bejegyzés Március  2022
pixel