A PEH egyensúly dióhéjban

0 0 4 perc
A PEH egyensúly dióhéjban
Haj
0 0 4 perc

Tartalomjegyzék

    Mi a peh?

    A PEH rövidítés a hatóanyagok három csoportjának kezdőbetűiből származik. Ezek közül az első a proteinok (fehérjék), olyan összetevők, amelyek kitöltik a hajsérüléseket. A második azonban az emolliensek (puhítók), azaz minden zsíros anyag, amely elzáródást képez a haj felszínén, a harmadik pedig a humektánsok (nedvesítőszerek), hidratáló összetevők. Ez a hajápolás három pillére, amit érdemes követni, ha szeretnétek javítani a haj állapotán és a legjobb eredményt elérni.

    Peh egyensúly

    Miért olyan fontos és milyen előnyökkel jár?

    Mi a PEH egyensúly a hajápolásban? A látszattal ellentétben nem ugyanazt az arányt jelenti a háromféle ápolási összetevő között. Minden ember egyensúlya eltérő lehet, és sok tényezőtől függ, többek között a haj porozitásától, az évszaktól és attól, mit szeret az adott haj. Egyes hajnak főleg emolliensekre lesz szüksége, a fehérjékre csak kis mennyiségben, és humektánsokra egyáltalán nem. Másoknak viszont fehérjék és humektánsok az ápolás alapja lesz, az emolliensek pedig csak másodlagos szerepet töltenek be. Ugyanúgy, mint a bőrnél is – minden haj más és más, és csak a tesztelés segít meghatározni a PEH-egyensúlyt.

    Mikor egy kozmetikum p/e/h?

    Ez a termékben lévő összetevőktől függ. Az is előfordul, hogy például egy adott kondicionálóban ugyanannyi fehérje van, mint emolliens – ebben az esetben PE kondicionálónak nevezzük. Sokféle kombináció létezik, és lehetséges, hogy találtok PEH terméket is, azaz olyan kozmetikumot, amely minden csoportot összeköt. Összeállítottunk nektek egy táblázatot az INCI összetevőivel és azok proteinokra, emolliensekre és humektánsokra való felosztásával, amely (reméljük) megkönnyíti az egyes összetevők csoportjainak keresését a termékekben. 🙂

    tabla

    Mi történik, ha a peh egyensúly megbomlik?

    Minden attól függ, hogy melyik összetevő uralta a hajápolási folyamatot. 😉 A megbomlott PEH-egyensúlyú haj leggyakrabban kócos, seprűszerű, fénytelen, száraz, töredezett és statikus vagy éppen ellenkezőleg – nehéz, zsíros és mosatlan benyomást kelt. Az alábbiakban összefoglaltuk az összetevőket, és leírtuk azokat a tipikus problémákat, amelyek az adott összetevő túlzott vagy elégtelen mennyiségét jelezhetik.

    PROTEINOK

    A proteinok olyan fehérjék, amelyek a haj természetes építőkövei, és a kozmetikumokban található fehérjék pótolják a haj sérüléseket. Amint azt már sejtettétek, a proteinokra különösen a sérült, festett hajnak van szüksége, de a természetesen erősen porózus hajnál is, például a göndör hajnál. A fehérjéknek köszönhetően az alacsony porozitású haj nagyobb volument nyerhet.

    Fehérjék hiánya: statikus, fénytelen haj, nincs volumen, gyengébb göndörödés.

    Túl sok fehérje: fénytelen, merev haj.

    Példák: keratin, elasztin, aminosavak, hidrolizált fehérjék.

    Termék példák:

    EMOLLIENSEK

    Az emolliensek olyan anyagok, amelyek védőfilmet hoznak létre a haj felszínén, megakadályozva a túlzott nedvesség vesztést, így biztosítják, hogy a hajba juttatott nedvesség ne „szökjön ki” túl gyorsan. Az emolliensek megoldást jelentenek a seprűszerű és statikus haj problémájára, ezért a magas és közepes porozitású haj különösen szeretik őket. Az alacsony porozitású hajnál óvatosnak kell lenni, mivel az emolliensek könnyen túlterhelik.

    Emolliensek hiánya: statikus, seprűszerű haj fény nélkül.

    Túl sok emolliens: zsíros, nehéz, lelapuló haj.

    Példák: olajok, vajak, zsíralkoholok, szilikonok, viaszok, paraffin.

    Termék példák:

    HUMEKTÁNSOK

    A humektánsok a hidratáló tulajdonságokkal rendelkező anyagok csoportja. Minden hajtípusnak szüksége van hidratálásra, de gyakoriságuk nagymértékben változik a porozitástól és az időjárástól függően. Leggyakrabban alacsony porozitású hajúak használhatják, a nagyobb porozitásúak pedig ritkábban. Ha kint nedves és nyirkos időjárás van, akkor a göndörödésre hajlamos hajúak kerüljék el a humektánsokat mint a tüzet 🙂

    Humektánsok hiánya: száraz haj.

    Túl sok humektáns: seprűszerű, száraz, fénytelen haj.

    Példák: glicerin, méz, propolisz, aloe, hialuronsav, karbamid.

    Termék példák:

    Hogyan érjük el a peh egyensúlyt?

    Az első lépés, és valójában a siker fele, a haj porozitásának ismerete. Ha még nem ismeritek, a haj porozitásáról szóló korábbi bejegyzésünk ebben segít. A porozitás meghatározása néha nehéz és hosszú időt vesz igénybe, de már maga a tudat, hogy a hajunk erősebben vagy gyengébben porózus, sokat segít a megfelelő ápolás kiválasztásában.

    A második fontos kérdés az anyagok kiválasztása az adott PEH csoportokból. Ha már tudjátok, hogy a hajatoknak szüksége van az emolliensekre, akkor általában nem elég az elsőt használni, különösen az olajok esetében – nem minden olaj fog minden hajtípusra beváltani. A fehérjékhez hasonlóan az alacsony és közepes porozitású haj kedveli az aminosavakat, a keratint és a hidrolizált fehérjéket, míg a nagy porozitású haj a kollagént, az elasztint és a nem hidrolizált fehérjéket. Az egyes porozitási típusok „preferenciáiról” itt olvashattok bővebben.

    Ha ez a tudás megvan, az már tesztelés, próbálkozás és megfigyelés. Csak így ismerhetitek meg és érhetitek el a saját PEH egyensúlyt, mivel ez mindenkinél kissé eltérő.

    Ne felejtsétek el, hogy a „Haj” lapon olyan szűrők várnak rátok, amelyek megkönnyítik a termékek keresését P/E/H szerint.

    Írhatsz nekünk a facebookon, instagramon vagy hívd a 06 80 088 597-es telefonszámot.

    Tetszett ez a cikk?

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments