Allergiateszt – útmutató


Ezt a szöveget 3 perc alatt elolvashatod.

ALLERGIATESZT – ÚTMUTATÓ

ALLERGIATESZT – ÚTMUTATÓ małe

MIÉRT KELL AZ ALLERGIA TESZTET VÉGREHAJTANI?

Bár rendkívül fontos, sajnos csak kis százalékunk csinálja. Miért? Általában annyira izgatottak vagyunk az új termék miatt, hogy alig várjuk, hogy kipróbálhassuk, és nincs időnk allergiatesztre sem. De hová sietünk ennyire? ;) Véleményünk szerint erre még érdemes egy kis időt szánni. Használtátok már a szérumot az egész arcra, majd kipirosodtatok? Ha igen, akkor valószínűleg nem olvastátok el a gyártó csomagolásán található információkat. Tehát milyen előnyei vannak az allergia tesztnek?

Az allergiateszt lehetővé teszi, hogy megkerüljük az arc esetleges allergiás reakcióját, ha a kozmetikum adott összetevője bőrallergiát okozna. Bár kicsi az esélye, sajnos igen, ezért érdemesebb allergia tesztet csinálni.

DE HOGYAN LEHET, EGY KOZMETIKUM ALLERGIA?

Fontos információ az, hogy mielőtt bármilyen kozmetikum megjelenne az EU piacán, bőrgyógyászati ​​vizsgálatnak kell alávetni, ami minimálisra csökkenti az allergiás reakció lehetőségét. Miért gondoljuk tehát, hogy allergiásak vagyunk egy kozmetikumra? Probléma adódhat az elnevezéssel...

IRRITÁCIÓ VAGY ALLERGIA?

Itt van a probléma. A legtöbbünk nem igazán tudja, mi a különbség az irritáció és az allergia között. Ennek eredményeként a bőrünk minden mellékhatását allergiának nevezzük. Ez viszont azt okozza, hogy negatív véleményeket írunk, és elriasztük a szeretteinket ezektől a termékektől. Éppen ezért érdemes időnként szakképzett emberekre bízni az ápolást, és igénybe venni egy kozmetológiai konzultációt, amivel biztosan csökken a nem megfelelő termék kiválasztásának kockázata.

ALLERGIA

Más szóval, gyulladásos bőrbetegség, amely egy adott összetevőre vonatkozó toleranciaküszöb túllépése és az azzal való közvetlen érintkezés után jelentkezik. Aktiválja az immunrendszerünket és allergiát okoz. Az allergiát legjobban a tapasz tesztek mutatják ki.

Az allergia tipikus tünetei:
 • bőrpír,
 • bőrkiütések / bőrkiütések tartalommal,
 • viszketés.
A tünetek gyakran túlterjednek azon a területen, ahol a terméket alkalmazták, és az allergia akár 4 napos késéssel is jelentkezhet, néha pedig ismételt expozíció után. Ne feledjétek, hogy az életünk során bármikor előfordulhat allergia, olyan termékek esetében is, amelyeket sok éve használunk. Ennek az az oka, hogy immunrendszerünk sajnos nem tévedhetetlen, és a kozmetikumban található anyagokat hibásan kórokozóként ismeri fel, így megfelelő reakciót vált ki, például viszketést vagy bőrpírt.

Minden kozmetikai terméken a forgalomba hozatal előtt tapasz tesztet végeznek. Az allergiás bőrű gyerekeknek vagy felnőtteknek szánt termékek bevezetése előtt további h-RIPT (Human Repeated Insult Patch Test) bőrgyógyászati ​​teszteket végeznek annak megállapítására, hogy a vizsgált termék okoz-e kontakt szenzibilizáció az ismételt, többszöri alkalmazás következtében.

IRRITÁCIÓ

Kontakt dermatitisznek is nevezik. Ellentétben az allergiával, ez nem teljesen összefügg az immunrendszerünkkel. Bőrirritációról akkor beszélünk, ha egy adott anyag irritálja a bőrünket, károsítja a hámsejteket és megzavarja azok működését. Gyakran a hidrolipid egyensúly megzavarását is okozza. Ráadásul a bőrirritáció sokkal gyorsabban jelentkezik, mint az allergia. Néhány/több óra elegendő ahhoz, hogy észrevegyük az adott termék használatának negatív hatásait.

Az irritáció tipikus tünetei:
 • a bőr kiszáradása és hámlása,
 • vörösödés,
 • húzódó bőr,
 • nincs viszketés.
A tünetek csak azon a helyen jelentkeznek, ahol a készítményt alkalmaztuk. Nem terülnek szét, és gyakran az anyaggal való első érintkezés után fordulnak elő.

Milyen anyagok után fordulhat elő az irritáció?

 • Retinoidok – Mind a retinol, mind más származékai irritálhatják a bőrt. Ezek erős hámlasztók, és a retinol túl magas koncentrációja a termékben irritációt okozhat. Ha többet szeretnétek olvasni a retinoidokról, kattintsatok ide.
 • Savak - más hámlasztó anyagok. Kiszáríthatják és irritálhatják a bőrt, mint a retinoidok.
 • Illóolajok – folyékony, illékony illatanyagok nem ajánlottak minden bőrtípusnak. Főleg érzékeny, allergiás és száraz bőrön valószínű az irritáció. Ha alacsony koncentrációban használjuk, nem lehetnek irritálóak.
 • Erős mosószerek, pl. SLS / SLES - ne feledjétek, hogy ezek nem rossz, veszélyes anyagok! Egyszerűen az egyik erősebb tisztítószer, és egyes bőrfelületeken irritációt és kiszáradást okozhat. Nem valószínű, hogy az érzékeny, száraz és atópiás bőrű emberek megszeretik őket.
És sok minden más…

Az fontos, hogy a fenti összetevők egyike nem rossz! Lehet, hogy nem mindenkinél működik, ezért is nagyon fontos tisztában lenni azzal, milyen bőrünk van, és milyen összetevőket érdemes elkerülnünk. A legfontosabb dolog a bőr megfigyelése. Gyakran használunk illóolajokat tartalmazó termékeket és szeretjük őket – szabályozzák a faggyúkiválasztást és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyes embereknek szolgálhatnak, másoknak nem. Ugyanez vonatkozik az SLS/SLES tartalmú termékekre is – el sem tudjuk képzelni az életünket Sodium Laureth Sulfate tartalmú sampon nélkül a fürdőszobánkban. ;)

HOGYAN KELL VÉGREHAJTANI AZ ALLERGIATESZTET?


ÖBLÍTÉS NÉLKÜLI TERMÉKEK

Ezek a tonikok, esszenciák, szérumok, krémek, savak, retinoidok, peptidek, naptejek, hajgyökér erősítők stb.

LEÖBLÍTENDŐ TERMÉKEK

Ezek a gélek, habok és mosóolajok, samponok, balzsamok, hajformázó termékek, leöblíthető bőrradírok, beleértve a savas bőrradírokat, sminkeltávolító termékek, samponok stb.

Mindkét esetben ugyanaz az eljárás: vigyen fel egy kis mennyiségű terméket a bőr tiszta részére, az alkar felső részén és a háton. Egyre gyakrabban végeznek otthoni allergiatesztet a fül mögött, enyhén az állkapocs területére lépve is, így az arc területén használt kozmetikumok eredményei megbízhatóbbak. Ezen a területen a bőrnek száraznak kell maradnia. 24 óra elteltével le kell öblíteni a bőrpróbát. Figyelni kell a bőrre 48 és 72 óra elteltével.

Ha a vizsgálat során bármikor bőrpírt, égést, viszketést vagy irritációt tapasztaltok, nem lehet használni a terméket.

Ne feledjétek, hogy az adott termékre való tesztet csak a kezdeti bőrreakció meghatározására használjuk, és nem garantálja a hasonló eredményeket, ha a test más területeire (beleértve az arcot is) alkalmazzuk, vagy többször fogjuk használni. A vizsgálat eredményét ugyanis számos tényező befolyásolhatja, például a közelmúltban fellépő betegségek, a szedett gyógyszerek, a napfénynek való kitettség és a testmozgás. Az allergiateszt nem veszi figyelembe a bőrtípusnak rossz termék megválasztását, és nem használható bőr túlérzékenység vagy allergia diagnosztizálására. Ha féltek új terméket bevezetni a mindennapi ápolási rutinba, fordulhattok egy bőrgyógyászhoz.

Ha kérdésetek van, írjatok nekünk facebookon vagy instagramon, vagy hívjatok a telefonszámon. Használhattok a kozmetikus konzultációnkat is, melynek köszönhetően a koszmetológus kiválasztja nektek a megfelelő bőrápolást . :)


Agata Kowalczyk
Kozmetológus

Izabela Bednarczyk
Kozmetológus
Még több bejegyzés Február  2022
Cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb vásárlási élményt biztosítsuk weboldalunkon. Szolgáltatásaink használatával Ön elfogadja azok használatát. Róluk többet megtudhat az adatvédelmi irányelvek.
Close
pixel