Zsírosodó haj – hogyan lehet kezelni?

0 0 5 perc
Zsírosodó haj – hogyan lehet kezelni?
Haj
0 0 5 perc

Tartalomjegyzék

    Zsírosodó haj, tehát milyen?

    Tudjátok, hogy a túlzottan zsírosodó haj (fejbőr) az, amikor egyik nap megmossátok a hajat, és ugyanazon a napon este ismét lógónak tűnhet, és újabb mosást igényel? Ha 2 naponta hajat mostok, azt jelenti, hogy nincs igazi problémátok zsíros fejbőrrel. 😉

    Miért zsírosodik ilyen gyorsan a hajam?

    Ennek sok oka lehet. Ezek lehetnek mind az ápolás során fellépő hibák, beleértve a hajmosást, mind a testen belüli problémák, pl. zavart hormonális egyensúly. A gyógyszerek is lehetnek egy másik ok. Itt a gondozási hibákra összpontosítottunk, lentebb a szövegben a hormonokról találtok néhány információt. 🙂

    A leggyakoribb ápolási hibák, amelyek elkövethettek, a következők:

    Az egyéb okok, amelyek túlzott zsírosodást okoznak, és nem függnek tőletek, mind társbetegségek. Sajnos a hormonális egyensúlyhiány megteheti a dolgát.

    Zsíros haj és:

    Hogyan küzdjük le és csökkentsük a zsírosodást?

    Nehéz csökkenteni a zsírosodást. Az első lépés az ok azonosítása. Ha a zsíros bőr a hormonok eredménye, akkor ezek szabályozása elengedhetetlen. Ha a problémát a fent leírt gondozási hibák okozzák – szüntessétek meg azokat! Kezdjétek el rendszeresen radírozni a fejbőrt, ne sajnáljátok a sampont, és kétszer mossátok meg a hajat. 🙂

    Lehetséges-e késleltetni a zsírosodást? Hogyan állíthatnám meg?

    Ha azt gondoljátok, hogy ha hosszú távon zsírosan tartjátok a hajat, akkor kevésbé lesz zsíros, akkor nagyon tévedtek. Arról nem is beszélve, hogy milyen gazdag lakomát tartotok ott a hívatlan vendégeknek, vagyis minden olyan mikrobának, amely csak arra vár, hogy legyen mit enni. Ideális közeg számukra a faggyú, az elhalt hám és a por. Sokat ártotok magatoknak, ha a fejbőrön tartjátok a szennyeződést. Sőt, akár bármilyen bőrbetegséghez is vezethet.

    A fejbőr hetente egyszeri mosása, amikor azt látjátok, hogy gyakrabban van szüksége rá, megzavarhatja a fejbőr mikroflóráját. Ilyenkor nem elég 1 bőrhámlasztás, és kész. Néha szükség lesz egy képzett trichológust látogatni.

    Zsíros haj korpásodással – nagyobb probléma, mint gondolnátok

    Mindkét problémának több közös forrása van, mint gondolnátok volna. Nem a zsírosodás a fő oka a korpásodásnak, de súlyosbíthatja azt és növelheti a kialakulásának kockázatát, különösen a kezeletlen száraz korpásodásról a zsíros korpásodásra való átmenetet. A bőrön lévő felesleges faggyú ugyanis kedvez a korpásodásért felelős Malassezia gomba elszaporodásának.

    Ha korpásodással küzdötök, vagy hajlamosak vagytok rá, ügyeljetek arra, hogy megfelelően és rendszeresen tisztítsátok meg a fejbőrt. A maradék faggyú eltávolítása ugyanolyan fontos, mint a gombaellenes és keratolitikus kezelés.

    Zsíros haj csak a gyökereknél vagy csak egy helyen

    A zsíros haj mindenkinél másképp nézhet ki. A leggyakrabban a probléma a gyökerek közeli részre vonatkozik, mivel ez van a legközelebb a bőrhöz. Ha a hajatok csak egy helyen zsírosnak tűnik, az valószínűleg azért van, mert túl gyakran érintitek meg. 😉 Általában a frufru és az arc körüli haj leggyorsabban csúnyán néz ki, mert sokat javítjátok és átrendezitek őket. Itt az ok nem teljesen a fejbőr, hanem a kézből származó szennyeződés és izzadság.

    Érdekes módon a haj porozitása is fontos lehet. Nem tudjátok, milyen porozitásotok van? Tekintsétek meg a bejegyzésünket és ellenőrizzétek haj porozitást! Ha a hajatok porózusabb, akkor valószínűleg főleg a gyökereknél zsíros, alsó szinten normális, sőt hajlamos a kiszáradásra. Ezzel szemben a vékony és alacsony porozitású haj általában hosszában is zsírosodik, mert az ilyen haj sima, kutikulája pedig szorosan tapad egymáshoz, így könnyebben lefolyik róla a faggyú.

    Itt még a haj göndörítésről is van szó: egyenes hajat fésülve mozgatjuk a faggyút a haj mentén. A hullámos és göndör hajat általában nem fésüljük, így nem feltétlenül zsíros a hossza.

    Hogyan kell ápolni és mosni a zsíros hajat?

    Mivel és hogyan mossunk zsíros hajat, hogy hosszabb ideig friss maradjon? Milyen sampon zsíros hajra férfiaknak? Melyik hajápolót érdemes választani? Melyik a legjobb bőrradír? Mindezekre a kérdésekre megtaláljátok a választ a következő cikkekben:

    Hajsampon – hogyan válasszuk ki a legjobbat?

    Samponok zsíros hajra

    Ebből a cikkből megismerhetitek azokat a samponokat, akik a fejbőr túlzott faggyútermelésével küzdenek. Megismerhetitek is a samponok fő hatásmódjait és a hatékony fejbőr mosás titkait is. Ott rengeteg hibát találtok, amit mosás közben elkövethettek. Szeretnétek lépésről lépésre megtanulni a fejbőr tisztítását? Szerezzetek meg egy nagy adag tudást, és találjátok meg a tökéletes sampont. 😉

    Fejbőrápolók hajnövekedésre, korpásodás csökkentésére és más problémákra – mit kell tudni?

    Fejbőrápolók zsíros hajra

    A hajgyökér ápoló a termékek egész birodalma széles körű tevékenységekkel. A bennük lévő hatóanyagoktól függően teljesen eltérően működhetnek. Valószínűleg olyan fejbőr ápolókkal és lotionokkal törődni fogtok a legjobban, amelyeknek faggyúszabályozó hatása lesz, és elfelejtitek a mindennapi fejbőr mosást. Ebben a bejegyzésben sok olyan információt találtok, amely lehetővé teszi a legjobb pakolás kiválasztását. Olaj, esetleg víz vagy alkohol alapú? Ismerjétek meg, hogyan kiválasztani a megfelelő pakolást a fejbőrhöz, és hogyan használni azt.

    A fejbőr peeling – házi módszerek és a legjobb peelingek

    Peelingek zsíros hajra

    fejbőr radírozása egy másik rendkívül fontos dolog. Feltétlenül adjátok hozzá az ápolási rutinhoz. Elengedhetetlen lépés, ha tiszta, ápolt fejbőrre vágytok elhalt hámsejtek nélkül. Tudjátok meg, milyen problémáitok lehetnek a fejbőrrel, ha nem használjátok a bőrradírt. A cikkben arról is tájékozódhattok, hogy mit nyerhettek a rendszeres peelingnek köszönhetően, megismerhetitek a kozmetikumok különböző típusait és a legjobb fejbőrradírt is.

    Gyógynövények, melyek szabályozzák a faggyútermelést

    Egy további kezelés, amely segíthet meghosszabbítani a haj frissességét, a gyógynövényes öblítők vagy a gyógynövényeket tartalmazó fejbőrmaszk használata. A neem egy indiai gyógynövény, amelyet évek óta használnak haj- és bőrápolásban. Antiszeptikus és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkenti a zsírosodást. A brahmi nemcsak az ekcémás (AD) vagy pikkelysömörben szenvedő bőr ápolását támogatja, hanem csökkenti a faggyúkiválasztást is. A magyar udvaron hasznos gyógynövények: orvosi szappanfű, hársfa, csalán, mezei zsurló és zsálya (vigyázat, néhány színező lehet). Ezt az eljárást körülbelül hetente egyszer végezzétek el, de ne túl gyakran, mert a felesleges gyógynövények kiszáríthatják a fejbőrt és a hajat.

    Hatékonyak a házi módszerek zsíros hajra?

    Bár sok házi módszer létezhet a haj frissességének meghosszabbítására, nem tanácsoljuk ezt. Először is, ezek a módszerek nem helyettesítik nektek egy jó fejbőr peelinget és alapos mosást. A népszerű szóda peeling inkább irritálja a fejbőrt, mintha eltávolítaná róla a kristályosodást. Ha azonban az „házi gyógymódok” kifejezés alatt agyagos maszkot értünk fejbőrre vagy hidrolátumok használatát, akkor lehetőleg használjuk ezeket a kozmetikumokat, de ne feledkezzünk meg az alapos mosásról és hámlasztásról sem.

    A zsíros haj problémája gyermekeknél és tinédzsereknél

    A zsíros haj a probléma, amely nemcsak a felnőtteket, hanem a gyermekeket és a tizenéveseket is érinti. A leggyakoribb ok a pubertás, amely 10-12 éves kor körül kezdődhet, és az ezzel járó fokozott faggyúmirigyek aktivitása. Mit tegyünk a zsíros hajjal egy gyermeknél? Igen, igazából nagyobb gyerekeknél a legtöbb felnőtt számára ajánlott módszer alkalmazható. Mindenekelőtt a legfontosabb a megfelelő sampont kiválasztása, és olyan gyakran mossa meg a hajat, amikor csak szüksége van rá. A fejbőr ápolók és a gyógynövények is hasznosak lehetnek, de itt óvatosan, mivel a gyerekek bőre érzékenyebb, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy a gyártó engedélyezze az ilyen termékek használatát fiatalabbaknál.

    Reméljük, megtaláljátok a túlzottan zsíros haj, vagy inkább a fejbőr okát. Vagy talán ez már megtörtént e bejegyzés után? 😉

    Segítségre van szükséged a kozmetikumok kiválasztásában és a bőrápolási rutin kialakításában? Fordulj hozzánk és a kozmetikusunk kielemezi a kozmetikumaidnak összetevőit, és személyre szabott, a bőröd igényeihez igazodó ápolást készít. Keress minket facebookon instagramon vagy hívd a +36 80 088 597 -es telefonszámot.

    Tetszett ez a cikk?

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments