Zsírosodó haj - hogyan lehet kezelni?


Ez a szöveg 5 perc alatt elolvasható.

Zsírosodó haj - hogyan lehet kezelni?

Zsírosodó haj - hogyan lehet kezelni? małe

PZSÍROS HAJ - MIT CSINÁLNI?

Ha itt vagytok, valószínűleg zsírosodó a hajatok, vagy inkább a fejbőr problémájával küzdötök, mert zsíros. Akkor miért beszélünk hajról? Mert a faggyú a fejbőrről a hajra kerül, amikor megérintitek vagy megkefélitek. A bizonyítékok azt mutatják, hogy bárki, aki információt keres, a „zsíros haj” szót írja be, nem a fejbőrt. Szeretnénk minél több emberhez eljutni, beleértve titeket is! :)

Szenvedtek gyorsan zsírosodó haj miatt? Jó módszereket kerestek a haj zsírosodás ellen? Készítettem számotokra egy bejegyzést, amiben megmutatom, milyen legyen a zsíros fejbőr kezelése. Hogyan mosható a zsíros haj? Hogyan nézzen ki a zsíros korpa eltávolítása? Mindent megtudhattok, ha elolvassátok ezt a bejegyzést.

Valószínűleg reggel megmossátok a hajat, este pedig már érzitek a terhelést, és látjátok, hogy zsíros, csomós a hajatok? Ha igen, akkor jó helyre jöttetek. Mit tegyünk zsíros hajra? Hamarosan megtudhatjátok, mi lehet az oka a gyors zsírosodásnak és hogyan lehet ezt kezelni.

Olvassatok tovább, és tudjátok meg, mi a recept az egészséges, fényes hajért, amely sokáig friss marad!


Zsírosodó haj, tehát milyen?

Tudjátok, hogy a túlzottan zsírosodó haj (fejbőr) az, amikor egyik nap megmossátok a hajat, és ugyanazon a napon este ismét lógónak tűnhet, és újabb mosást igényel? Ha 2 naponta hajat mostok, azt jelenti, hogy nincs igazi problémátok zsíros fejbőrrel. ;)

Miért zsírosodik ilyen gyorsan a hajam?

Ennek sok oka lehet. Ezek lehetnek mind az ápolás során fellépő hibák, beleértve a hajmosást, mind a testen belüli problémák, pl. zavart hormonális egyensúly. A gyógyszerek is lehetnek egy másik ok. Itt a gondozási hibákra összpontosítottunk, lentebb a szövegben a hormonokról találtok néhány információt. :)

A leggyakoribb ápolási hibák, amelyek elkövethettek, a következők:
  • nem mossátok meg alaposan a fejbőrt – a fejbőr mosása a hajápolás legfontosabb lépése. Itt nő az új haj, és biztosan törődtök az egészséges fejbőrrel. Ha gyorsan és pontatlanul csináljátok, akkor nem mossátok jól a hajat. Minden alkalommal szennyeződést és faggyút hagytok bizonyos helyeken, amelyek felhalmozódnak,
  • egyszer mossátok meg a fejbőrt – a látszattal ellentétben, nem mindenki képes egyszer megmosni a fejbőrt, főleg egy nagyon finom samponnal. Ebben az esetben a fejbőrön kristályosodási réteg alakulhat ki, amely faggyúval kombinálva túlzott zsírosodást okoz,
  • rossz sampont használtok – lehet, hogy a probléma a samponnal van. Lehet, hogy túl gyenge, vagy rosszul illeszkedik a fejbőrhöz? Teszteljetek néhány sampont – az erősebbet és az enyhébbet, és látni fogjátok, melyik után alaposan megmosott lesz a fejbőr,
  • túl ritkán mossátok meg a fejbőrt – további információért lássátok alább. Röviden: ha zsírosan tartjátok a hajat, még intenzívebben zsírosodik a fejbőr. Mindig akkor meg kell mosni a hajat, amikor szüksége van rá
  • nem hámlasztjátok a fejbőrt – most hallotok először ilyesmiről? Feltétlenül nézzétek meg a fejbőrradírokról szóló bejegyzésünket. A rendszeres peeling elengedhetetlen lépés, ha egészséges és ápolt fejbőrt szeretnénk megőrizni.

Az egyéb okok, amelyek túlzott zsírosodást okoznak, és nem függnek tőletek, mind társbetegségek. Sajnos a hormonális egyensúlyhiány megteheti a dolgát.

Zsíros haj és:

  • hormonok - feltétlenül ellenőrizni kell, hogy a túlzott faggyúkiválasztás nem a hormonok hibája. Ha nincsenek szabályozva, akkor nagy káosz lehet. Amellett, hogy túlzott faggyútermelést észlelhető mind az arcán, mind a fejbőrén, túlzott hajhullást és bőr állapotának általános romlását is tapasztalhatjátok,
  • pajzsmirigy - ennek a szervnek a hormonjai is beleférnek az előző pontba, de ezt szerettük volna pontosítani, mert nagyon gyakran a pajzsmirigybetegségek okozzák a hajhullást (általában pajzsmirigy túlműködés esetén). Itt, mint fent, a legfontosabb a hormonok szabályozása és a fejbőr megfelelő ápolása,
  • hajhullás – a szennyezett fejbőr és a felesleges faggyú gyengíti a hajhagymákat, ami hozzájárulhat a fokozott hajhulláshoz. Éppen ezért olyan fontos, hogy rendszeresen használjátok a sampont, és ne "tartsátok" a koszos hajat néhány napig – az alábbiakban egy kicsit elmagyarázzuk, hogy ez a módszer miért nem működik, sőt árthat nektek.

Hogyan küzdjük le és csökkentsük a zsírosodást?

Nehéz csökkenteni a zsírosodást. Az első lépés az ok azonosítása. Ha a zsíros bőr a hormonok eredménye, akkor ezek szabályozása elengedhetetlen. Ha a problémát a fent leírt gondozási hibák okozzák - szüntessétek meg azokat! Kezdjétek el rendszeresen radírozni a fejbőrt, ne sajnáljátok a sampont, és kétszer mossátok meg a hajat. :)

Lehetséges-e késleltetni a zsírosodást? Hogyan állíthatnám meg?

Ha azt gondoljátok, hogy ha hosszú távon zsírosan tartjátok a hajat, akkor kevésbé lesz zsíros, akkor nagyon tévedtek. Arról nem is beszélve, hogy milyen gazdag lakomát tartotok ott a hívatlan vendégeknek, vagyis minden olyan mikrobának, amely csak arra vár, hogy legyen mit enni. Ideális közeg számukra a faggyú, az elhalt hám és a por. Sokat ártotok magatoknak, ha a fejbőrön tartjátok a szennyeződést. Sőt, akár bármilyen bőrbetegséghez is vezethet.

A fejbőr hetente egyszeri mosása, amikor azt látjátok, hogy gyakrabban van szüksége rá, megzavarhatja a fejbőr mikroflóráját. Ilyenkor nem elég 1 bőrhámlasztás, és kész. Néha szükség lesz egy képzett trichológust látogatni.

Zsíros haj korpásodással - nagyobb probléma, mint gondolnátok

Mindkét problémának több közös forrása van, mint gondolnátok volna. Nem a zsírosodás a fő oka a korpásodásnak, de súlyosbíthatja azt és növelheti a kialakulásának kockázatát, különösen a kezeletlen száraz korpásodásról a zsíros korpásodásra való átmenetet. A bőrön lévő felesleges faggyú ugyanis kedvez a korpásodásért felelős Malassezia gomba elszaporodásának.

Ha korpásodással küzdötök, vagy hajlamosak vagytok rá, ügyeljetek arra, hogy megfelelően és rendszeresen tisztítsátok meg a fejbőrt. A maradék faggyú eltávolítása ugyanolyan fontos, mint a gombaellenes és keratolitikus kezelés.

Zsíros haj csak a gyökereknél vagy csak egy helyen

A zsíros haj mindenkinél másképp nézhet ki. A leggyakrabban a probléma a gyökerek közeli részre vonatkozik, mivel ez van a legközelebb a bőrhöz. Ha a hajatok csak egy helyen zsírosnak tűnik, az valószínűleg azért van, mert túl gyakran érintitek meg. ;-) Általában a frufru és az arc körüli haj leggyorsabban csúnyán néz ki, mert sokat javítjátok és átrendezitek őket. Itt az ok nem teljesen a fejbőr, hanem a kézből származó szennyeződés és izzadság.

Érdekes módon a haj porozitása is fontos lehet. Nem tudjátok, milyen porozitásotok van? Tekintsétek meg a bejegyzésünket és ellenőrizzétek haj porozitást! Ha a hajatok porózusabb, akkor valószínűleg főleg a gyökereknél zsíros, alsó szinten normális, sőt hajlamos a kiszáradásra. Ezzel szemben a vékony és alacsony porozitású haj általában hosszában is zsírosodik, mert az ilyen haj sima, kutikulája pedig szorosan tapad egymáshoz, így könnyebben lefolyik róla a faggyú.

Itt még a haj göndörítésről is van szó: egyenes hajat fésülve mozgatjuk a faggyút a haj mentén. A hullámos és göndör hajat általában nem fésüljük, így nem feltétlenül zsíros a hossza.

Hogyan kell ápolni és mosni a zsíros hajat?

Mivel és hogyan mossunk zsíros hajat, hogy hosszabb ideig friss maradjon? Milyen sampon zsíros hajra férfiaknak? Melyik hajápolót érdemes választani? Melyik a legjobb bőrradír? Mindezekre a kérdésekre megtaláljátok a választ a következő cikkekben:

Samponok zsíros hajra

Samponok zsíros hajra

Ebből a cikkből megismerhetitek azokat a samponokat, akik a fejbőr túlzott faggyútermelésével küzdenek. Megismerhetitek is a samponok fő hatásmódjait és a hatékony fejbőr mosás titkait is. Ott rengeteg hibát találtok, amit mosás közben elkövethettek. Szeretnétek lépésről lépésre megtanulni a fejbőr tisztítását? Szerezzetek meg egy nagy adag tudást, és találjátok meg a tökéletes sampont. ;)

Fejbőrápolók zsíros hajra

Fejbőrápolók zsíros hajra

A hajgyökér ápoló a termékek egész birodalma széles körű tevékenységekkel. A bennük lévő hatóanyagoktól függően teljesen eltérően működhetnek. Valószínűleg olyan fejbőr ápolókkal és lotionokkal törődni fogtok a legjobban, amelyeknek faggyúszabályozó hatása lesz, és elfelejtitek a mindennapi fejbőr mosást. Ebben a bejegyzésben sok olyan információt találtok, amely lehetővé teszi a legjobb pakolás kiválasztását. Olaj, esetleg víz vagy alkohol alapú? Ismerjétek meg, hogyan kiválasztani a megfelelő pakolást a fejbőrhöz, és hogyan használni azt.

Peelingek zsíros hajra

Peelingek zsíros hajra

A fejbőr radírozása egy másik rendkívül fontos dolog. Feltétlenül adjátok hozzá az ápolási rutinhoz. Elengedhetetlen lépés, ha tiszta, ápolt fejbőrre vágytok elhalt hámsejtek nélkül. Tudjátok meg, milyen problémáitok lehetnek a fejbőrrel, ha nem használjátok a bőrradírt. A cikkben arról is tájékozódhattok, hogy mit nyerhettek a rendszeres peelingnek köszönhetően, megismerhetitek a kozmetikumok különböző típusait és a legjobb fejbőrradírt is.


Gyógynövények, melyek szabályozzák a faggyútermelést

Egy további kezelés, amely segíthet meghosszabbítani a haj frissességét, a gyógynövényes öblítők vagy a gyógynövényeket tartalmazó fejbőrmaszk használata. A neem egy indiai gyógynövény, amelyet évek óta használnak haj- és bőrápolásban. Antiszeptikus és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkenti a zsírosodást. A brahmi nemcsak az ekcémás (AD) vagy pikkelysömörben szenvedő bőr ápolását támogatja, hanem csökkenti a faggyúkiválasztást is. A magyar udvaron hasznos gyógynövények: orvosi szappanfű, hársfa, csalán, mezei zsurló és zsálya (vigyázat, néhány színező lehet). Ezt az eljárást körülbelül hetente egyszer végezzétek el, de ne túl gyakran, mert a felesleges gyógynövények kiszáríthatják a fejbőrt és a hajat.

Hatékonyak a házi módszerek zsíros hajra?

Bár sok házi módszer létezhet a haj frissességének meghosszabbítására, nem tanácsoljuk ezt. Először is, ezek a módszerek nem helyettesítik nektek egy jó fejbőr peelinget és alapos mosást. A népszerű szóda peeling inkább irritálja a fejbőrt, mintha eltávolítaná róla a kristályosodást. Ha azonban az "házi gyógymódok" kifejezés alatt agyagos maszkot értünk fejbőrre vagy hidrolátumok használatát, akkor lehetőleg használjuk ezeket a kozmetikumokat, de ne feledkezzünk meg az alapos mosásról és hámlasztásról sem.

A zsíros haj problémája gyermekeknél és tinédzsereknél

A zsíros haj a probléma, amely nemcsak a felnőtteket, hanem a gyermekeket és a tizenéveseket is érinti. A leggyakoribb ok a pubertás, amely 10-12 éves kor körül kezdődhet, és az ezzel járó fokozott faggyúmirigyek aktivitása. Mit tegyünk a zsíros hajjal egy gyermeknél? Igen, igazából nagyobb gyerekeknél a legtöbb felnőtt számára ajánlott módszer alkalmazható. Mindenekelőtt a legfontosabb a megfelelő sampont kiválasztása, és olyan gyakran mossa meg a hajat, amikor csak szüksége van rá. A fejbőr ápolók és a gyógynövények is hasznosak lehetnek, de itt óvatosan, mivel a gyerekek bőre érzékenyebb, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy a gyártó engedélyezze az ilyen termékek használatát fiatalabbaknál.

Reméljük, megtaláljátok a túlzottan zsíros haj, vagy inkább a fejbőr okát. Vagy talán ez már megtörtént e bejegyzés után? ;)

Agata Kowalczyk
Kozmetológus

Még több bejegyzés Március  2022
pixel