Peptidek a kozmetikában

Peptidek a kozmetikában

Peptidek kozmetikai készítményekben


Peptidek - micsoda?

Kémiai szempontból a peptidek olyan szerves vegyületek, amelyek peptidkötéssel összekapcsolt aminosavegységekből jönnek létre. Ahhoz, hogy megfelelő tulajdonságú és funkciójú peptidet kapjunk, a legfontosabb a molekulák mérete és elrendezése a láncban. Annak érdekében, hogy a peptid jobban behatoljon a stratum corneumon keresztül, az eredeti szerkezetet úgy módosították, hogy zsírsavláncot adtak hozzá.

A peptidek hatásmechanizmusai - ránctalanító hatás

A peptidek három különböző hatásmechanizmusnak köszönhetően serkentik a bőr feszességének, kohéziójának és sűrűségének növekedését. Információtovábbítóként működnek, amelyek jelenléte meghatározza a sejtek specifikus aktivitását. Ennek eredményeként az epidermisz fiatalabbnak tűnik, és a ráncok minimálisra csökkennek.

A biológiai aktivitástól függően a peptidek a következőkre oszthatók:
  • Sejt-jelző peptidek – serkentik a fibroblasztokat kollagén és elasztin termelésére, hozzájárulva a ráncok csökkenéséhez
  • Transzport peptidek - a biokémiai reakciók kofaktorai (specifikus kémiai reakciók végzéséhez szükséges kémiai vegyületek), azaz stimuláló tényezői
  • Neurotranszmitter inhibitorok (neuropeptidek) - befolyásolják a mimikai ráncok kialakulásáért felelős izmok ellazulását

A peptidek használatának eredményei

A peptidek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a bőr számára, különösen az érett bőr számára. Ezek közé sorolhatjuk:
  • minimalizálják a bőröregedés hatásait,
  • csökkentik a ráncokat,
  • növelik a bőr javító képességét,
  • serkentik a bőr regenerációját és a kollagén szintézisét,
  • csökkentik a hajhullást,
  • támogatják a bőr vízgazdálkodásának működését,
  • erősítik és regenerálják a körmöket és a hajat.

Sejt-jelző peptid - Matrixil®

A Matrixil a pentapeptid típusú peptidek képviselője. Ezt a peptidet használták először a kozmetikában. A Matrixil úgy működik, hogy serkenti a sejteket a kollagén, hialuronsav, elasztin és fibronektin termelésére, így hozzájárul a ráncok csökkenéséhez. Ezenkívül biztonságos a használata, mert nem érzékenyíti és nem irritálja az epidermiszt. Ez az összetevő található a Timeless kozmetikumokban:


Sejt-jelző peptid - Capixyl®

A Capixyl a sejt-jelző peptid (acetil-tetrapeptid-3) és vörös lóhere kivonat keveréke. Ez a komplex hatással van az 5-α-reduktázra – egy enzimre, amely a dihidrotesztoszteront (DHT) modellezi, és így a hajnövekedési ciklus meghosszabbításával küzd a túlzott hajhullás ellen. Ezenkívül serkenti a szőrtüszőket, hogy erős és vastag hajat növesztjenek. A Capixyl a Minoxidil® biztonságos és természetes alternatívája, amely különféle mellékhatásokat okozott, pl. az arcszőrzetet vagy a fejbőr helyi égését.

A Syn®-Ake egy szintetikus tripeptid, amely a halántéki vipera mérgében található peptid - valgerine - hatását utánozza. A legerősebb relaxáló peptidek csoportjába tartozik.

Kozmetikumok peptidekkel – elsősorban kinek?

A peptidkészítményeket minden nő használhatja, mert nagyon kicsi a valószínűsége a mellékhatásoknak. Különösen hasznosak lesznek azoknak a nőknek, akik az öregedés jeleivel küszködnek, vagy szeretnék késleltetni a folyamatot. Az érzékeny bőrű hölgyek is elégedettek lesznek a hatásokkal, a bőr védőrétegét és védelmet erősítő tulajdonságai miatt. A peptides hajkészítményeket androgén alopecia vagy szezonális hajhullás jelei esetén nők és férfiak egyaránt használhatják.

Peptidek és AHA, BHA savak és C-vitamin

A peptidekkel kapcsolatos számos információ között találkozhattok azzal a véleménnyel, hogy nem szabad AHA-savakkal és C-vitaminnal együtt használni.

Ez az állítás nem érvényes, ha rézpeptideket C-vitaminnal kombinálunk, mivel a réz és a C-vitamin közötti kölcsönhatás nagyon ritka a kozmetikai termékekben használt koncentrációkban.

Más a helyzet azonban a peptidek és AHA/ BHA-savakkal való kombinálása esetén. Ennek a két hatóanyagnak a kombinációja nem javasolt, mivel a peptidek nagyon savas pH-n megváltoztatják szerkezetüket, így elveszítik biológiai funkciójukat, vagyis a kozmetikumokban kívánt tulajdonságaikat.

Összegzés

Összefoglalva, a peptideket tartalmazó kozmetikumok használata biztonságos, és megfelel a legfontosabb bőrápolási igényeknek, mint például feszesítés, hidratálás és az epidermisz színének egységesítése. Bármely nő használhatja őket. A legjobb eredmény elérése érdekében javasolt az ilyen típusú készítmény rendszeres használata.

Segítségre van szükséged a kozmetikumok kiválasztásában és a bőrápolási rutin kialakításában? Fordulj hozzánk és a kozmetikusunk kielemezi a kozmetikumaidnak összetevőit, és személyre szabott, a bőröd igényeihez igazodó ápolást készít. Keress minket facebookon , instagramon vagy hívd a 06 80 088 597-es telefonszámot.
pixel