Peptidek a bőrpolásban. Mik azok a peptidek és milyen kozmetikumokban lehet üket fellelni?

0 0 6 perc
Peptidek a bőrpolásban. Mik azok a peptidek és milyen kozmetikumokban lehet üket fellelni?
Aktív összetevők
0 0 6 perc

Tartalomjegyzék

    Peptidek a kozmetikumokban – mit kell róluk tudnod?

    Az elmúlt években egyre gyakrabban hallhatunk a kozmetikumokban használt peptidekről, miután berobbantak a köztudatba. Felhasználási módjainak a listája szinte végeláthatatlan, mindezek ellenére ezen módszerek valós hatékonysága sokakban kétséget ébreszt. Többségük elég titokzatos nevet visel, melyeknek információs értéke felettébb alacsony és táplálják a peptidek iránt bizalmatlanságot. Tehát, ha el szeretnél merülni a témában, és fel szeretnéd fedezni, hogy milyen tulajdonságokkal is rendelkeznek valójában ezek az összetevők, akkor buzdítalak a bejegyzés végigolvasására. Igyekszem megmagyarázni egyet s mást, bár ez a témakör nagyon tág és összetett!

    Peptidek – mik is ezek valójában?

    A peptidek kémiai szempontból peptidkötéssel összekapcsolt aminosavak. Két ilyen módon összekapcsolt aminosav dipeptidet alkotnak, ha azonban több kapcsolódik össze, akkor oligopeptideket vagy polipeptideket kapunk. Több mint 100 aminosav összekacsolódása esetén már fehérjékről beszélünk. Az egyszerűség kedvéért gondolhatunk a petidekre úgy, mint valami „mini-peptidekre”.
    A részecskék nagyságától és az aminosavaknak a láncban való kölcsönös elhelyezkedésétől függően kaphatunk különböző tulajdonságú és hatású peptideket. A könnyebb szemléltetés érdekében a peptideket gyöngylánccal lethet személtetni – minden egyes göngy képletesen egy aminosavnak felel meg. Az ilyen gyöngyök elhelyezkedésének a kombinációja nagyon sokféleképpen valósulhat meg, és mindegyik módosulat kissé eltérő hatást fejthet ki. 🙂

    Milyen peptideket különböztetünk meg a szépségápolásban?

    A peptideket csoportosíthatjuk a hatásmechanizmusuk alapján is:

    Jelző peptidek

    élénkítik különböző anyagok termelődését a bőrben, többek között a kollagénét és az elasztinét, növelve a rugalmasságot és csökkentve a ráncok láthatóságát.

    Neurotranszmitter-fékező peptidek (neuropeptidek) vagy enzimek

    Hatással vannak például azon izmok összehúzódására amelyek a mosolyráncok létrejöttéért felelősek. Ezt a mechanizmust jobban kifejtem a bejegyzés későbbi részében.

    Szállító peptidek

    Képesek megkötni és szállítani egyes elemeket, mint például a rezet, és lehetővé teszik a sejtek számára a felvételüket.

    Hogyan működnek a peptidek?

    A peptidek sokszínű felépítésének köszönhetően van lehetőségünk különböző hatások elérésére. A megfelelően kiválasztott peptid aminosav-szekvencia lehetővé teszi leutánzását a hatásmechanizmusnak és a természetes megfelelőik hatásait, ezért is hívjuk őket “biomimetikusnak”. Többségük a sejt felé továbbított jel alapján működik, a megfelelő receptor közreműködésével. Ez többé-kevésbé azt jelenti, hogy bizonyos sejteknek maghatározza a tennivalóját.
    Nagy hatással vannak a jelző szekvenciák a peptidek elérhetőségére, hatásaira és szelektivitásukra, amelyeknek hála a peptidek affinitást mutatnak a megfelelő receptorokkal illeszkedve, mint „kulcs a zárral”. Léteznek olyan peptidek, amelyek csökkentik a ráncok láthatóságát, anti-aging hatásúak vagy elszíneződés világosítók. Másfélék fékezhetik a gyulladásos állapotokat, segítve a gyógyulást, lehetnek antibakteriális hatásúak sőt, gyorsíthatják a haj növekedését is. Amint látható, a lehetőségek palettája meglehetősen széles, de igyekszem a peptidek legnépszerűbb hatásmechanizmusait elmagyarázni, amelyeket a szépségápolásban használnak.

    A peptidek egyik legnépszerűbb hatása az ízomlazítás. Hasonló módon működnek, mint a botulinumtoxin, ezért 'botox-like’ peptideknek is szokták nevezni, bár ez persze eléggé nagy túlzás. 🙂 Elméletileg csökkentik az arcizmok megfeszülése okozta ráncok láthatóságát. Ezek az acetiloholin hatására megfeszülnek, ezért a kiválasztását és a receptorokhoz való eljutását korlátozva, megállíthatjuk ezt a mechanizmust.

    Példák az ilyen peptidekre a következők:

    Peptydy

    Példa lehet egy másfajta mechanizmusra a réz-peptidek hatása. Technikai szempontból ezek szállító peptidek, ami azt jelenti, hogy különböző összetevők szállításában segíthetnek, pl. a réz szállításában, amely a javítási mechanizmusok élénkítésével felgyorsítja a kisebb sebek gyógyulását. E peptidek természetes módon előfordulnak a szervezetben, és számuk az életkor növekedésével csökken.
    A réz-peptidek puhává és finomabbá teszik a bőrt, valamint csökkentik az apróbb ráncok láthatóságát. Jelen vannak a hajnövekedést stimuláló termékekben is.

    Milyen néven fordulnak elő más peptidek is?

    Az összetevők közt ilyen elnevezésekkel találkozhatsz:

    A peptidek hatásai:

    A peptidek fajtájuktól függően különböző hatást biztosíthatnak. Leggyakrabban az öregedésgátló kozmetikai termékekben alkalmazzák őket.

    Hatással lehetnek:

    Peptidek – kinek?

    A petides kozmetikumokat elsősorban az érett bőrrel rendelkezőknek szánták, az öregedés/fotoöregedés látható jeleivel vagy azoknak, akik le szeretnék lassítani ezt a folyamatot, valamint kiszáradt bőrre is alkalmas. Rendszeres használatuk javítja a hidratációt és a bőr rugalmasságát, ennek kifejezetten örülni fognak azok, akiknek pórusai ki vannak tágulva, ugyanis minél rugalmasabb a bőr, annál kisebb mértékben láthatók a faggyúmirigyek nyílásai. A peptides formulákat az érzékeny bőrűek is nagyon jól viselik.

    Tehát kik azok, akik különösen megszerethetik a petideket?

    Még egy apró iránymutatás azok számára, akik késztetés éreznek a peptidek bevonására a napi bőrápolásba – ne feledkezzetek meg arról, hogy amennyiben túl alacsony pH-ra viszitek fel a peptideket, abban az esetben elveszíthetik a jótékony hatásukat. Tehát az a legjobb megoldás, ha nem keverjük a peptideket savakkal és C-vitaminnal aszkorbinsav formájában (amennyiben a terméknek alacsony a pH-ja) egy bőrápolási kezelés alkalmával és nem visszük fel egyiket a másik után. Nincsenek azonban ellenjavallatok arra, hogy például a peptideket reggel, a savakat pedig este használjuk. 🙂

    Miért keltenek ennyi kétséget a peptidek?

    Számos peptid hatása be van bizonyítva, de sajnos gyakran csak in vitro módon, sejttenyészetekben. Azon kutatások száma, amelyeket közvetlenül, élő embereken is végre lehet hajtani, még mindig nagyon korlátozott, és az alkalmazott módszerek számos kívánnivalót hagynak maguk után. Néha ezeket a kutatásokat nagyon nagy peptidkoncentráció felhasználásával végzik, ami jóval meghaladja a kozmetikumokban alkalmazott mennyiséget. Emellett gyakran megjelennek félreértések a peptidek hatásmechanizmusával kapcsolatban, valamint előfordulnak piaci pontatlanságok. Problémát jelent még a peptidek által kifejtett hatás időtartama és azok felszívódása a bőrbe.

    Mindezek ellenére, ezek az összetevők egyre nagyobb népszerőségnek örvendenek és a peptides hatóanyagokkal rendelkező kozmetikai termékeket folyamatosan fejlesztik, például a peptidek különböző hordozókba való zárásával vagy azok más zsírláncokhoz való kapcsolásával, amelyek javítják a stabilitásukat és a felszívódási képességüket. Érdemes nyomonkövetni a fejlesztéseket és a legújabb híreket ezzel az érdekes alapanyaggal kapcsolatban, mert számos lehetőség rejtőzik benne és megoldást jelenthet rengeteg bőrápolási probémára a széleskörű felhasználási módjának köszönhetően.

    Top 4 kozmetikum peptidekkel

    Ha megjött a kedved és ki szeretnéd próbálni a saját bőrödön azt, hogy milyen hatásuk lehet a peptides kozmetikumoknak, előkészítettem számodra egy érdekes ajánlatokat tartalmazó kompozíciót. A leggyakrabban előforduló kategóriák ezekkel az összetevőkkel, általában szérumok vizes vagy géles állagban, ugyanis a peptidek oldódnak a vízben és ezekbe a formulákba a legegyszerűbb a felhasználásuk. Időnként találkozhatunk emulziókkal, amelyek ideális kezelést jelentenek a jelentős mértékű kiszáradással kűzdő bőrnek. A vizuális megjelenés terén, véleményem szerint ki kell mindenképpen emelni a réz-peptideket tartalmazó kozmetikumokat – általában nagyon szép, búzavirágkék árnyalatuk van, ami kellemesebbé teszi a használatukat. Őszintén beismerem, hogy szkeptikus voltam a peptidek hatásával kacsolatban azon indokok miatt, melyeket fentebb említettem, azonban némelyik termékben kellemesen csalódtam. Elég az elméletből, térjünk rá a konkrét kozmetikai termékekre, ezekkel a különleges összetevőkkel. Enjoy!

    Niod - Copper Amino Isolate Serum 3 1:1

    Niod – Copper Amino Isolate Serum 3 1:1

    Elsőnek vegyük a NOID szérumot réz-peptidekkel, amelyik a legnagyobb hatást gyakorolta rám a lenyűgöző eredményei miatt. Tartalmaz továbbá más peptideket is (Tripeptide-29, Acetyl Tetrapeptide-2 oraz Trifluoroacetyl Tripeptide-2), amelyek erősítik a kollagénszintézis élénkítését és hialuronsavat, ami pedig hidratál. Ez a harmadik verziója ennek a szérumnak – az előző két üvegcsét tartalmazott, amelyek tartalmát össze kellett egymással keverni ahhoz, hogy aktiváljuk a szérumot. Jelenleg a szérim egy kicsit kisebb és már aktivált réz-peptidet tartalmaz, ami használatra kész. Az összetevők aránya 1:1, innen ered a termék megnevezése. 🙂 A réz-peptidek természetes körülmények között is megtalálhatóak a bőrben, ahol segítik a gyógyulást, a kollagénszintézist és a gyulladásgátló hatást. A NIOD szérum az öregedés első jeleire a bőrön, a bőrelszíneződésekre, az egyenetlen szerkezetű bőrre és a kitágult pórusokra lett megalkotva. Intenzív kék színe van és jellegzetes vizes állaga, ami a zsírosodásra hajlamos bőrrel rendelkezőknek meg fog tetszeni.

    The Ordinary - Buffet + Copper Peptides 1% - Arcszérum Peptidekkel

    The Ordinary – Buffet + Copper Peptides 1% – Arcszérum Peptidekkel

    A peptidek igazi gazdagsága egyetlen üvegcsében – réz-peptidek, Matrixyl 3000, Matrixyl synthe’6, SYN-AKE peptid, Relistase peptid komplex, ARGIRELOX és komplex probiotikumok, továbbá a hialutonsav különböző formái, amelyek fenntartják a hidratáltság megfelelő szintjét. Igaz, hogy lenyűgözően hangzik? Formulája gélesebb a NIOD-énál és lágy, viszkózus réteget hagy maga után. Érett és kiszáradt felhámon éri el a legjobb hatást.

    NIOD – RE:Pigment (RP)

    NIOD – RE:Pigment (RP)

    Peptides termék elszíneződésekre, amelyek a piacon egy kiaknázatlan lehetőséget jelentenek. Alacsony molekulatömegű és liposzomált peptideket tartalmaz, amelyeknek köszönhetően felszívódásuk és stabilitásuk sokkal jobb. Ezt a szérumot olyanoknak szánták, akiknek a bőre el van színeződve és ki szeretnék fényesíteni, valamint olyanoknak, akik akik már megoldották ezt a problémát, de tartanak annak a visszatérésétől. A szérum vizes állagú, nem terheli a bőrt, de az illata nem mindenkinek lehet az ízlésére. (sajnos ez jellemzi a peptideket).

    BasicLab - Esteticus - Hidratálás és Feszesítés - Ránctalanító Szemszérum

    BasicLab – Esteticus – Hidratálás és Feszesítés – Ránctalanító Szemszérum

    Ismerjétek meg az öregedés első jeleivel kűzdők kedvenc szemápoló termékét. Sajnos az öregedés jelei elsősorban a vékony és érzékeny szemalatti bőrön láthatóak. A termék az Acetyl Hexapeptide-8-ot (vagy, ha úgy tetszik, az Argireline-t) tartalmazza, amely a 'botox-like’ kategória egyik képviselője. A szérum zselés állagú, a fő hatása az, hogy hidratálja és kisimítja a ráncokat, valamint csökkenti ezek láthatóságát. A hozzáadott koffein javítja a szem körüli mikrokeringést, amit biztosan nagyra értékelnek a duzzanatra hajlamos bőrrel rendelkezők. Ha nem vagytok teljesen elégedettek a szemkrémetekkel, és szeretnétek mellé egy plusz kozmetikumot használni, ez a szérum kétségtelenül figyelemre méltó.

    Remélem, hogy a titokzatos peptidek témája már egy kicsit közelebb áll hozzátok és már nem olyan ködös, mint korábban. Úgy vélem, hogy érdemes adni egy esélyt ezeknek az összetevőknek és saját bőrön megtapasztalni a hatásukat – lehet, hogy ez telitalálat lesz! Ha az öregedés jeleivel küzdötök, szeretnétek csökkenteni a pórusok láthatóságát vagy a bőrelszíneződés jelent nektek problémát, de valami okból kifolyólag nem kívántok retinoidokat, illetve savakat használni, a peptidek nagyon érdekes opciónak bizonyulhatnak! Ha bármilyen kétsége merül fel, kapcsolatba léphet a kozmetológusunkkal e-mail-en keresztül. Írhattok nekünk facebookon instagramon vagy hívhattok a +36 80 088 597 telefonszámon.

    Tetszett ez a cikk?

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments