Mire kell figyelni a haj porozitáshoz igazodó kozmetikumok választásakor?


Ez a szöveg 4 perc alatt elolvasható.

A HAJPOROZITÁSHOZ IGAZODO ÁPOLÁS

A HAJPOROZITÁSHOZ IGAZODO ÁPOLÁS małe

A HAJPOROZITÁSHOZ IGAZODO ÁPOLÁS

A haj porozitásáról szóló előző bejegyzésből már tudjátok, hogy milyen hajtípusok vannak, és hogyan lehet a hajtípust azonosítani. A mai bejegyzésünket azoknak a kozmetikumoknak szenteljük, amelyekre érdemes odafigyelni a haj porozitás szerinti ápoláskor. Ma megtudhatjátok, hogy mely összetevők kívánatosak a porozitásatok esetében, mit elkerülni, és mit használni alkalmanként. Ha már ismeritek a haj porozitásatokat, de még mindig nem tudjátok, mire összpontosítani a kozmetikumok kiválasztásánál, olvassatok tovább.

A HAJ POROZITÁSÁHOZ IGAZADÓ TERMÉKEK ALKALMAZÁSA

Miért annyira fontos és milyen előnyei vannak?

Ez a legjobb módja annak, hogy kezeljétek a hajatokat, javítsátok az állapotát, és hogy egészséges és szép megjelenést biztosítsatok. Nagyon fontos figyelembe venni a porozitást a kozmetikumok vásárlásakor. Természetesen ez nem lehet az egyetlen meghatározó tényező abban, hogy milyen terméket vásároltok. Figyeljétek meg a hajatok állapotát, és válasszatok a kozmetikumokat arra a problémára, amellyel éppen küzdötök. Ha ismeritek a hajatok porozitását, akkor megtudhatjátok, mely összetevők nem igazán alkalmasak a hajatok ápolására, és melyek azok, amelyek nagy tetszést aratnak majd.

A PEH egyensúlya

Mielőtt áttekintenénk az egyes porozitás típusok ápolását, van még valami, amit tudni kell. :-) A hajápolási termékekben 3 féle összetevő található, amelyek különleges hatással vannak a haj állapotának javítására. Ezek:
 • Proteinok (Fehérjék) – például búza-, selyem- vagy keratinfehérjék. Ezek olyan tápanyagok, amelyek pótolják a haj sérüléseket (de nem tartósan).
 • Emolliensek (Lágyító szerek) - olyan anyagok, amelyek okkluzív (védő) réteget hoznak létre, megakadályozzák a vízveszteséget, elsősorban olajok, vajak és szilikonok, például ciklopentasziloxán.
 • Humektánsok (Nedvesítőszerek) – hidratáló anyagok, például glicerin, méz vagy panthenol.

Ahhoz, hogy a haj a legjobb állapotban legyen, az ápolásunkban egyensúlyt kell teremteni ezek az összetevők között, amit röviden PEH egyensúlynak nevezünk. Az egyes porozitás típusok egyensúlya kissé eltérő, egyes hajtípusok több hidratálást igényelnek, ezért humektánsokat tartalmazó ápoló termékeket igényelnek, másoknak szinte nincs is rájuk szüksége.

GYENGÉN PORÓZUS HAJ

Milyen összetevőket szeretnek?

 • hidratáló összetevőket, például hialuronsavat, aloe verát, tejsavat vagy panthenolt – keressétek a hajkozmetikumok összetevői között,
 • alacsony molekulatömegű olajokat - kókuszolajat, babassu vajat vagy shea vajat. Ne feledjétek azonban, hogy az emolliensek ne játsszák az első hegedűt a kompozícióban, mert elnehezíthetik a hajat,
 • gyógynövényi kivonatokat és agyagokat, amelyek felemelik a hajat a gyökerektől.

Milyen összetevőket nem szeretnek?

 • fehérjeket – proteinos kondicionáló vagy maszk után túlterhelt, másnapos, zsíros haj benyomását kelthetik,
 • nagy mennyiségű olajat – emolliens összetevőket tartalmazó kondicionáló/maszk elnehezítheti a hajat és kevésbé dúsíthatja.

Kozmetikai ajánlat alacsony porozitású hajra


KÖZEPESEN PORÓZUS HAJ

Milyen összetevőket szeretnek?

 • közepes méretű fehérjéket, például hidrolizált selymet vagy keratint,
 • közepes molekulatömegű olajokat, például édesmandula- vagy szilvamagolajat,
 • mértékkel használt nedvesítőszereket,
 • szilikonokat a hajszérumokban (ha hullámos a hajatok, ne feledjétek, hogy a szilikonok gyengíthetik a göndörödést).

Milyen összetevőket nem szeretnek?

 • kókuszolajat - kiszáríthatja a hajat,
 • glicerint nagyon magas a koncentrációban (nem minden esetben).

Kozmetikai ajánlat közepes porozitású hajra


ERŐSEN PORÓZUS HAJ

Milyen összetevőket szeretnek?

 • nagy molekulatömegű fehérjéket, például kollagént, elasztint, kazeint, tej-, zab-, selyem- és búzafehérjéket,
 • makromolekuláris olajokat - pamutmag-, borágómagolajat - a nagy porozitású haj szereti az emollienseket, ennél a porozitásnál az olajak az ápolás alapja.
 • szilikonokat a hajszérumokban (ha a hajatok göndör, ne feledjétek, hogy a szilikonok gyengíthetik a göndörségét).

Milyen összetevőket nem szeretnek?

 • kókuszolajat és vajakat - sprődséget okoznak az ilyen típusú hajon,
 • nedvesítőszereket, például glicerint, aloe verát vagy mézet – időnként használhatók, de túlzott mennyiségben sprődséget okoznak.

Kozmetikai ajánlat erős porozitású hajra


A weboldalunkon a "Haj" lapon szűrhetitek a termékeket, pl. a PEH - proteinok, emolliensek és humektánsok - felosztása szerint. A szűrők segítenek a megfelelő hajápoló termékek kiválasztásában, de ne felejtsétek el először „hallgatni” a hajatokra. Figyeljétek meg őket, ellenőrizzétek az állapotukat, és nézzétek meg, hogyan reagálnak az adott kozmetikumokra. Minden haj más és más, és bár egy adott terméket adott porozitásra terveztek, nincs garancia arra, hogy működni fog. Mindenekelőtt válaszoljatok a hajatok igényeire. Ha rákoncátlanak, emolliensekkel szelídíteni kell őket. Sérült haj esetén fontos lesz olyan fehérjéket bevinni az ápolásba, amelyek elősegítik a regenerációt. Másrészt a volumen nélküli hajnak olyan összetevőkre lesz szüksége, amelyek segítenek a gyökereknél felemelni.Még több bejegyzés Július  2022
pixel