Milyen fényvédő arckrémet használj? Ajánlott fényvédő krémek


Ez a szöveg 4 percen belül elolvasható

Milyen fényvédő arckrémet használj?

Milyen fényvédő arckrémet használj?

Miért annyira fontos a fényvédelem?

Sajnos, sokan nem szeretnek akár fizikai, akár kémiai fényvédőt alkalmazni, mert félnek a komedogén hatásától, allergiás reakcióktól. Kémiai fényvédők zsíros vagy ragacsos réteget hagynak a bőr felszínén, fizikai fényvédő pedig fehér foltokat és csíkokat okozhat. De azok az idők, amikor az SPF-krémeket azzal gyanúsították, hogy káros összetevőket tartalmaznak, elmúltak. Jelenleg a Cosibellánál annyi remek fényvédő krém található, hogy biztosan mindenki könnyen talál magának megfelelő terméket!

Az UVB sugarak elleni védelem jelölés

Mit jelent az SPF érték? Egyszerűen fogalmazva: Sun Protection Factor, azaz a bőr UVB sugarak elleni védelmének szintje. Minél magasabb, annál jobb! Az 50 es SPF azt jelenti, hogy a leégés sokkal később jelentkezik, mint az 20 as SPF esetén. Az SPF azonban csak egy szintű védelmet jelent, az UVB sugarak okozta leégés ellen. Viszont az UVA sugarak is káros hatást fejtenek a bőrre, a van a bőr fotoöregedését okozhat. Léteznek még más jelölések, például PPD, PA, PA+++ vagy UVA karikában. Itt röviden leírom, mit érdemes tudni róluk.

Az UVA sugarak elleni védelem jelölés

 • A PA ezzel szemben az UVA-sugárzás elleni védelem indikátora, amely eléri a bőrt és a kollagénrostok pusztulását okozza, ezáltal felgyorsítja a bőr öregedését.
 • A PPD (persistent pigment darkening) a bőr által elnyelt UVA sugárzás mennyiségének csökkentéséről tájékoztat bennünket. Ha a PPD 2, az azt jelenti, hogy 2-szer kevesebb UV sugarakat elnyeli a bőrünk.
 • Tudom, hogy eltévedhetsz benne. Ezért az alábbiakban megtalálsz néhány információt, amelyeket a fényvédők csomagolásán találhatsz. Érdemes ismerni őket, hogy tudd, mire kell figyelni, amikor a megfelelő fényvédőt választod.
 • PA+ = PPD 2-4 (azaz 2-4-szer kevesebb UV sugárzás éri a bőrt, ha ilyen jelzésű krémet használunk),
 • PA++ = PPD 4-8,
 • PA+++ = PPD 8-16,
 • UVA karikában = a PPD legalább egyharmada az SPF értéknek. Egyszerűen fogalmazva, ha az SPF-ed 30 as, akkor a PPD-je legalább 10.

SPF 50 vagy kevesebb az arcra? SPF 30 as vagy 50 es?

Ha bőröd érzékeny, hajlamos a pigmentfoltokra, nagyon világos és könnyen leég, a bőrödön melazmára utaló elváltozások vannak, retinoidokat vagy savakat használsz, mindenképpen a legmagasabb SPF-ű fényvédőt használd, tehát SPF 50-est vagy SPF 50+-t. Ha azonban nincs szükséged ilyen erős védelemre, akkor megengedheted magadnak, hogy SPF30-as fényvédőt használj. Az SPF30-nál alacsonyabb fényvédők nem lesznek olyan hatékonyak, sem az égési sérülések elkerülésében, sem az öregedés megelőzésében.

Mennyi fényvédőt fel kell vinni a bőrre?

A könnyebbség kedvéért - két ujj hosszúságú csíkot :) Ha már a pontos mértékegységről beszélünk, akkor körülbelül 2mg/cm2 arcfelületről van szó. Feltételezem, hogy senki nem fogja megmérni, hogy egy-egy arc hány cm2-es, ezért egy ilyen közelítő meghatározás két ujjnyi hosszúság, vagy ha úgy tetszik, 1-1,25 g termék.

Miért érdemes fényvédőt használni?

 • A barnulás felgyorsítja a bőr öregedését. Ha szeretnél sokáig megőrizni fiatalos megjelenésedet, használj fényvédőt egész évben!
 • A fényvédő használata csökkenti a hiperpigmentáció kialakulását, ezért ne mondj le az SPF-ről, ha például pigmentfoltok vagy melazma vannak a bőrödön.
 • A fényvédelem megelőzi a bőrrákot. A leégés növeli a rákos elváltozás valószínűségét, ezért használj SPF-et a bőröd egészségének érdekében!
 • Ha nem használsz fényvédő krémet, a bőr kiszárad, irritált, kevésbé feszes és kevésbé rugalmas lesz, ezért ha szeretnéd, hogy bőröd feszes, hidratált és egyszerűen egészséges legyen, ne feledkezz meg az SPF-ről sem!

Hogyan használni fényvédőt? Hasznos tippek

 • Különösen fontos a megfelelő mennyiség. Fentebb említettem, hogy ez a termék két ujj hosszúságú csík, azaz kb 1-1,25 g. Ne feledd azonban, hogy különböző termékek más sűrűségűek és állagúak, ezért ne felejtsd el elolvasni a címkét és a csomagoláson található információkat, és a gyártó ajánlásai szerint állítsd be a mennyiséget.
 • Vigy fel fényvédőt legalább 15 perccel a sminkelés előtt , hogy jól beszívódjon és összeolvadjon a bőrrel.
 • Ne feledkezz meg újra alkalmazni a terméket! Néhány óránként, vízzel való érintkezés vagy a termék letörlése után, érdemes még egy réteget felvinni a bőrre, hogy a hatása tartós legyen. A Cosibella kozmetikusainak tippje: érdemes smink szivacsot használni. Akkor még a sminkbe is beleolvad a fényvédő :) Persze ha nincs ilyen lehetőséged, akkor még egy reggeli felvitel is jobb, mint a semmi.
 • Ne felejtsd el használni a fényvédőt a füleken, a hajvonalon, a nyakon és a dekoltázson. Sajnos, gyakran megfeledkezünk ezekről a helyekről, és ugyanúgy ki vannak téve a napfénynek.
 • Ne feledkezzünk meg azokról a helyekről sem, amelyek nem olyan nyilvánvalóak, mint az arc bőre, azaz a kéz és az ajkak! Könnyen megtalálhatsz UV-szűrős ajakbalzsamokat, valamint fényvédőt stiftben, amely tökéletes a kézhát kenésére.

Milyen fényvédőt ajánlunk?

Attól függően, hogy a sűrű, tápláló, vagy a könnyed, pillanatok alatt felszívódó formulákat szereted, bemutatok Neked pár ajánlatot :) A fényvédők választéka annyira érdekes, hogy nem kell aggódnod, hogy nem találod meg az ideálist :)

Cosrx - Aloe Soothing Sun Cream SPF50+/PA+++ - Hidratáló Fényvédő Krém

Cosrx - Aloe Soothing Sun Cream SPF50+/PA+++ - Hidratáló Fényvédő Krém

Azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom ezt a terméket – elvégre ez a koreai COSRX márka legkelendőbb fényvédője. Könnyed, gyorsan beszívódik és bőrsimító hatással van a bőrre. Ahogy a neve is mutatja, aloe vera van benne, pontosabban annak kivonata. Ez olyan összetevő, amely hidratálja és csillapítja a napirritációt. A készítmény antioxidáns tulajdonságairól ismert tokoferolt (E-vitamint) is tartalmaz. Valóban mindenki számára ajánlott termék, mert minden bőrtípusra, akár érzékeny bőrre is alkalmas. Nem dermed meg és nem matt finisű, de nagyon kényelmes réteget hagy a bőr felületén. Nagyon hatékonyan véd az uv sugárzás ellen.

Szűrők: kémiai és ásványi
Kivitel: enyhén fényes, bőrsimító

Purito - Daily Go-To Sunscreen SPF50+/PA++++ - Könnyed Fényvédő Krém

Purito - Daily Go-To Sunscreen SPF50+/PA++++ - Könnyed Fényvédő Krém

A Purito kiadott egy új fényvédő krémet, amely kutatásokkal bizonyítottan magas védelmet nyújt UV sugarak ellen. Könnyed, nem hagy fehér foltokat, nagyon jól eloszlik és beszívódik a bőrbe. Nálam a természetes, egészséges bőr hatását hagyja, enyhén fényes, de nagyon szeretem ezt az enyhén csillogó kivitelt, így jelenleg ez lett a kedvencem! Ezenkívül ázsiai gázló kivonatot tartalmaz. Ez az összetevő csillapítja a bőrpírt, az irritációt és a gyulladást, ennek köszönhetően bőrnyugtató hatású és egy kicsit kiegyenlíti a tónusát.

Szűrők: vegyes, kémiai és ásványi.
Kivitel: fényes, "glow skin".

Basiclab - Protecticus - Megelőzés és Antioxidáció - Fényvédő Emulzió SPF50+

Basiclab - Protecticus - Megelőzés és Antioxidáció - Fényvédő Emulzió SPF50+

A következő fényvédő, ami a sminktáskám állandó elemévé vált. Krémes állagú, az elején enyhén kifehérít, de kb. 10 perc után, a bőrbe masszírozva, gyönyörű végeredményt ad, így ez az első választásom, ha smink nélkül megyek ki :) Fontos, hogy széles spektrumú kémiai szűrőket tartalmaz, amelyek védenek UVA és UVB, de a HEV, azaz a kék fény ellen is, és csökkentik az IR, azaz az infravörös fény negatív hatásait. C-vitamint is tartalmaz, amely antioxidáns hatású.

Szűrők: kémiai.
Kivitel: semleges, szatén.

Holika Holika - Aloe Waterproof Sun Gel SPF50+/PA++++ - Nyugtató Fényvédő Krém

Holika Holika - Aloe Waterproof Sun Gel SPF50+/PA++++ - Nyugtató Fényvédő Krém

Nagyon könnyed fényvédő krém, amely a bőrrel való érintkezés után pillanatok alatt színtelenné válik. Bevallom, nem csalódtam ebben a termékben. Pillanatok alatt beszívódik, észrevehetetlen réteget hagy a bőrön, és ami fontos, nem tömíti el a bőrt. Akár 8 növényi kivonat is van benne, köztük a hidratáló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező chia mag kivonat, valamint a gyulladásgátló és öregedésgátló tulajdonságairól ismert ázsiai gázló kivonat. Sok kozmetikus kedvence.

Szűrők: kémiai és fizikai (szerves és ásványi)
Kivitel: ragyogtató

Segítségre van szükséged a kozmetikumok kiválasztásában és a bőrápolási rutin kialakításában? Fordulj hozzánk és a kozmetikusunk kielemezi a kozmetikumaidnak összetevőit, és személyre szabott, a bőröd igényeihez igazodó ápolást készít. Keress minket facebookon , instagramon vagy hívd a 06 80 088 597-es telefonszámot.
pixel