Hogyan változzon a bőrápolás ősszel? A retinol és a savak bevezetése


Ez a szöveg 6 perc alatt elolvasható.

Hogyan változzon a bőrápolás ősszel? A retinol és a savak bevezetése

Hogyan változzon a bőrápolás ősszel? A retinol és a savak bevezetése

Az ablak mögött egyre hidegebb időjárás van, a nap már nem zavarja annyira, mint korábban, ezért érdemes megfontolni a mostani ápolást. Észreveszel valamilyen változást a bőrödön? Úgy érzed, hogy "rendbe hoznod" kell több hónapos hőség, nyaralás után vagy csak felfrissíteni szeretnéd?

Van pár szuper javaslatunk Neked :) Az ősz olyan idő, amikor végre lehetséges a retinol használata! Szeretnél megtudni, mi az első lépés a bevezetéséhez? Vagy retinol helyett inkább egy más hatóanyagok érdekelnek, például bakuchiol vagy AHA/BHA savak? Itt megtalálhatók minden legfontosabb információk, hogyan biztonságosan és megfelelő módon használd a retinoidokat.

Az ősszel felhasználandó hatóanyagok néha UV-érzékenyek. Ezért érdemes emlegetni, hogy az új termékek használata mellett ne feledkezz meg megfelelő SPF krémet használni az egész évben!

Retinol, mi ez pontosan?

A retinol az A-vitamin kémiai származéka, csakúgy, mint más retinoidok. Lipofil vegyület, ami azt jelenti, hogy jól oldódik zsírokban, így könnyen behatol a stratum corneumba. Ezután "utazik" a bőrben a sejtközi cementen át, és képes átjutni akár a szőrtüszőkön is. A legtöbb A-vitamin származék behatol az epidermiszbe, de egy részük eljut a bőr mélyebb rétegeibe: a dermiszbe, sőt a bőr alatti szövetbe is! A retinoidok célpontja a bőr "élő" rétege. Nem akarlak untatni, szóval ennyi a retinol és a retinoidok jellemzőiről. Mindjárt elmesélem Neked a retinol és a retinal közötti különbségeket, úgyhogy maradj velem!

Retinol vagy retinal - mit használni?

A retinolnak, valamint a retinalnak és más retinoidoknak retinsavvá át kell alakulniuk a bőrben ahhoz, hogy működjenek. A gyakorlatban a retinol (vagy más A-vitamin származéka) áthatol a bőrgáton, majd a fehérjéhez kötődik, és ilyen komplexként retinsavvá válik. Csak átalakítás után van esélye a működésre! A retinol esetében ez így néz ki:

RETINOL -> RETINAL ->RETINSAV .

Arra a kérdésre azonban lehetetlen egyértelműen válaszolni, hogy ezek közül az anyagok közül melyik a jobb. További információk az A-vitamin mindenféle származékokról elkészítettünk Neked az előző bejegyzésben!

SkinTra - Liquid Happiness - 0,3% Retinal Szérum az Arcra és a Szem Alá

SkinTra - Liquid Happiness - 0,3% Retinal Szérum az Arcra és a Szem Alá

Ez a termék a retinalt 0,3%-os koncentrációban tartalmaz, olajos állagú. Erős és szuper hatékony termék, de nem ajánljuk használni, ha a bőröd nem szokott a retinolhoz vagy érzékeny. De úgy döntöttem, mesélek róla, hátha találkoztál már a retinoidokkal és éppen olyan terméket keresel :)
Ebben a termékben olyan hatóanyagok is vannak mint a szkvalán és a természetes görögdinnyemagolaj, amiknek köszönhetően olajos állaga ellenére gyorsan és könnyen felszívódik és nem hagy zsíros bőrt.
Kiegyenlíti a bőr felszíni szerkezetét, ráncok ellen hat, segít fokozni a bőr rugalmasságát és feszességét, sőt csökkenti a pigmentfoltok láthatóságát és felgyorsítja a bőr természetes hámlását. A szérum serkenti a kollagén és az elasztin szintézisét. Különösen ajánlott érett bőrre, pattanások, ráncok, mitesszerek esetén. A szérum kis mennyiségét tiszta, száraz bőrre használd, este heti két-három alkalommal. A hatására legalább két hónapig várni kell.


Személyre szabott retinolos kezelés előnyei és szabályai


A retinol használatának előnyei:

 • Fokozza a sejtosztódást a bőrben (epidermisz bazális rétegében).
 • Serkenti a fibroblasztokat kollagén és elasztin termelésére, és ezáltal csökkenti a kollagént és elasztint lebontó enzimek aktivitását.
 • Szabályozza a bőr hámlási folyamatát.
 • Szabályozza a faggyúmirigyek munkáját.
 • Rendszeres használatával segít ráncok, pattanások, pigmentfoltok elleni küzdelemben, kisimítja a bőr szerkezetét.
 • Segít a pattanások kezelésében.
 • Növeli a bőr feszességét.

Hogyan használj egy retinolos terméket:

 • TÜRELEM A LEGJOBB MEGOLDÁS! A retinolt óvatosan, kell bevezetni. A legfontosabb a HOSSZÚ RETINIZÁCIÓS FOLYAMAT, vagyis egyszerűen a bőr rászoktatása a retinoidok használatára, a tolerancia kialakítása. Ehhez szükséges idő akár 6-12 hét. Kezdj heti 2 alkalommal, mindig vigy fel a terméket este száraz bőrre, körülbelül fél órával az arcmosás után. Vigy fel kis mennyiséget a termékből, a borsó mennyisége a legjobb az elején. Ha a bőröd nem reagál irritációval heti kétszeri használat esetén, használd a terméket hetente háromszor.
 • Ha a bőröd érzékeny, érdemes kipróbálni más módon alkalmazni. Először a retinoid szérum vagy krém összekeverhető más termékkel (lehetőleg normál, alap hidratálóval). A második módszer az, hogy először egy másik terméket, például egy hidratáló/tápláló krémet, majd egy retinolt tartalmazó terméket használj. Alternatív megoldás az, hogy használd nem túl hosszú ideig, például kb. 20 perccel a felvitel után egyszerűen mosd le, és vigy fel a bőrre egy regeneráló krémet.
 • Fontos emlékezni a BŐRREGENERÁCIÓRA! Tapasztalataink alapján a retinolos kezelések esetén főleg a CICA, akár regeneráló akár tápláló termékeket ajánljuk :D A retinoid terápiában érdemes ilyeneket használni. Azokon a napokon, amikor nem alkalmazol retinoidokat, koncentrálj főleg a bőr védőrétegének ápolására, azaz használj természetes regeneráló összetevőket, például ceramidokat, zsírsavakat, szkvalánt vagy hidratáló hatásúakat, például trehalózt.
 • Érdemes hangsúlyozni, hogy MINDIG használj erős fényvédőt! Retinol miatt a bőrünk érzékenyebbé válik az UVA és UVB sugárzás hatására, ezért ha nem szeretnél, hogy a bőröd tele legyen pigmentfoltokkal, az SPF termékek barátaiddá váljanak.
 • Fontos emlékeztetni arra, hogy az ilyen hatóanyagok használata kizárja a kémiai vagy mechanikai hámlasztást. A bőr amúgy is érzékeny és nem kell plusz radírozni, időt kell adni neki a regenerálódásra.


Mawawo - 0,25% szérum retinollal

Mawawo - 0,25% szérum retinollal

A Mawawo szuper meglepetést szerzett azzal, hogy háromféle termék megjelent a piacon különféle koncentrációkkal: 0,25%, 0,5% és 1%, ami azt jelenti, hogy elkezdheted a kalandot ezzel a termékkel, majd csak léphetsz magasabb koncentrációkra anélkül, hogy aggódnod kellene, hogy a termék nem fog működni!

Ami fontos, ez a termék vizes állagú, a liposzómákba zárt retinolt tartalmazza, ami azt jelenti, hogy a retinol molekulákat egy ilyen "zsíros" kapszula veszi körül, aminek köszönhetően gyorsan és könnyen behatolnak a hámsejtekbe! Ennek köszönhetően is a használata biztonságosabb ha a bőröd száraz és érzékeny. Ezt a szérumot ajánljuk, ha ez az első retinolos termék, amelyet használni kezdesz. A szérum hatékony, a hámlasztó tulajdonságai azt teszik, hogy a bőr sima és szép. Zsíros, pattanásos, érett bőrre ajánlott. Fontos is, hogy a termékben 5% természetes növényi kollagén is van, amely támogatja a hidro-lipid gátat és erősíti a bőr retinollal szembeni toleranciáját, valamint 4% hasonló tulajdonságokkal rendelkező hidromanil. A retinol kisimítja a bőrt, finom ráncok ellen hat, szabályozza a sejtmegújulást és segít kiegyenlíteni a bőr tónusát. Ugyanúgy, mint az előző szérum esetén, a terméket este alkalmazd tiszta és száraz bőrre. Emlékezz arra, hogy ez a termék hosszú távon működik, észrevehető változások 12 hét után várhatóak.


Hogyan válasszuk ki a retinol koncentrációját?

A legfontosabb az alacsony koncentrációkkal kezdeni. Ez nem azt jelenti, hogy nem fognak működni, éppen ellenkezőleg! Kihasználod a retinol összes pozitív tulajdonságát, és a bőrirritáció nem lesz annyira erős.
Ha még soha nem használtál retinolt, vagy a bőröd rendkívül érzékeny, kezdj 0,1%-kal. Ha azonban már van tapasztalatod a retinollal, vagy kicsit ellenállóbb a bőröd, akkor 0,25-0,3% koncentrációban használhatod.
Ami fontos, más a helyzet a retinal esetében. Itt először válassz ki a lehető legalacsonyabb koncentrációt, majd a tolerancia kialakítása után lépj tovább a magasabb koncentrációra. Ez nem jelenti azt, hogy a retinol százaléka megegyezik a retinal százalékos arányával. Különböző vegyületekről van szó, ezért ha már használtál nagyobb koncentrációjú retinolt, kezdj az alacsonyabb koncentrációval, amikor a retinallal kezded a kalandot.

Milyen hámlasztó termékek alkalmazhatók az elhalt hámsejtek eltávolításához?

A retinol helyett lehet olyan összetevőket használni, amelyek az elhalt hámréteget is hámlasztják, halványítják a hiperpigmentációt, kisimítják a bőrt és javítják a bőr tónusát. Két ilyen csoport van - az AHA és a BHA savak! Ezek lehetnek peelingek tonik, szérum vagy krém formájában. Ha a retinol használata különböző okok miatt nem neked való, ez szuper megoldás!

Savak hatása:

 • Világosítják a meglévő pigmentfoltokat, kiegyenlítik a bőr tónusát.
 • Csökkentik a tökéletlenségeket, a mitesszerek mennyiségét.
 • Támogatják a kollagén, hialuronsav, elasztin termelődését, javítják a bőr állapotát.
 • Megtisztítják a bőrt az epidermisz gyengéd hámlási folyamatával, felkészítik a bőrt a kozmetikai termékekben lévő hatóanyagok befogadására.

Milyen sav milyen bőr esetén?

Érdemes eldönteni, hogy mit szeretnél elérni az őszi bőrápolás során. Milyen termékek hatására a bőrünk legjobban reagálni fog? Ha a legnagyobb problémád a mitesszerek, akkor olyan termékek hasznosok lesznek Neked, amelyek a szalicilsavat, azaz a BHA-savat tartalmazzák. Ha szeretnéd, hogy a bőröd egyszerűen sima, tiszta és szép legyen, csökkenjenek az apróbb tökéletlenségek, ráncok vagy pigmentfoltok, válaszd az AHA savakat. Olvashatod el a bejegyzést, amelyben mindegyik jellemzőjét megtalálod. Ha pedig a bőröd érzékeny, aggódsz az őszi bőrszárazság miatt, és mégis szeretnéd biztosítani a megfelelő tápanyagellátást és a bőröd rugalmasságát, akkor válaszd a PHA savakat. Itt a glükonolaktont és a laktobionsavat ajánljuk. Az ilyen termék gondoskodni fog főleg a hidro-lipid rétegről, miközben összpontosítani fog a hatóanyagok hatására.

Nacomi - Next Level - Salicylic Acid 2% - Hámlasztó Szérum 2% Szalicilsavval

Nacomi - Next Level - Salicylic Acid 2% - Hámlasztó Szérum 2% Szalicilsavval

A 2% szalicilsav tartalmú hámlasztó éjszakai szérum a szövetségeseddé válik a bőrhibák elleni küzdelemben. Főleg a zsíros és kombinált bőrre ajánljuk. A szalicilsav tisztítja és összehúzza a pórusokat, eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőrfelületről és csökkenti a túlzott faggyúkiválasztást, így megakadályozza a pattanások kialakulását. Az természetes aktív szénnel dúsított formula csökkenti a mitesszerek mennyiségét, tisztítja a bőrt és anti-akne tulajdonságokkal rendelkezik. A B3-vitamin tartalmának köszönhetően csillapítja a gyulladást, csökkenti a hiperpigmentációt és emellett kisimítja a bőr textúráját. A szérumot este kell használni. A többi információk a weboldalunkon találhatók.Hogyan használjuk a savakat?

 • A hatóanyag bevezetésekor érdemes óvatos lenni. Sőt, a savak, a retinol és a C-vitamin egyszeri bevezetése tilos, mert csak azt fogod észrevenni, hogy a bőröd száraz és irritált. Kezdd egy termékkel.
 • Használj megfelelő hidratáló tápanyagokat, például okkluzív shea vajat, vízmegkötő hialuronsavat vagy újraépítő a ceramidokat. Erősítsd meg hidro-lipid gátodat, így könnyen enyhíted a savak hatását.
 • Ne feledkezz meg a fényvédelemről sem! Napfényre érzékeny hatóanyagok esetén SPF krém kötelező egész évben, ha nem akarunk elszíneződést okozni.
 • Használj savas termékeket este.
 • Mindig olvasd el a termék használati módot, a gyártó ajánlása szerint. Ha nem tudod, hol találhatsz ilyen információt, termékleírásaink ebben segítenek!


Neutrea - Skin Repair - Kezelés Utáni Krém-Maszk Irritált Bőrre

Neutrea - Skin Repair - Kezelés Utáni Krém-Maszk Irritált Bőrre

Szuper termék, amely ősszel erősíti és regenerálja a bőrt, a Neutrea krémmaszkja! Jól hidratáló, a bőr védőgátját ápoló krém, amely panthenolt, allantoint, szkvalánt és aloe vera kivonatot tartalmaz. Ennek köszönhetően biztos lehetsz abban, hogy minden irritáció vagy száraz, hámló bőr eltűnik :)
A krémből borsónyi mennyiség is elegendő ahhoz, hogy a bőröd sokáig táplált és nyugtatott maradjon. Nem tudom már, hány ember szívébe belopta már magát ez a termék :) Ráadásul csak 4 300 Ft-ba kerül! Tényleg érdemes kipróbálni :)Ha azonban tanácsra, segítségre van szükséged a kozmetikum kiválasztásában, kérdésed van savakkal vagy retinolos kozmetikumokkal kapcsolatban, írj nekünk az IG-on! A Cosibella kozmetikusai minden kétségedre szívesen válaszolnak, kimerítő válaszra mindig számíthatsz :) Iratkozz fel hírlevelünkre is, hogy legyél naprakész az újdonságunkban.

Ha még mindig azon tűnődsz, hogy melyik kozmetikum lesz a legmegfelelőbb a bőröd számára, ajánljuk, hogy vegy fel a kapcsolatot kozmetikusunkkal. Írhatsz nekünk facebookon , instagramon is, vagy hívhatsz a +36 80 088 597 telefonszámon.pixel