Hogyan lehet minél gyorsabban eltávolítani az aktív gyulladást? A legjobb gyógymódok a pattanások ellen


Ezt a szöveget 5 perc alatt elolvashatod.

HOGYAN LEHET GYORSAN ELTÁVOLÍTANI A PATTANÁSOKAT?

HOGYAN LEHET GYORSAN ELTÁVOLÍTANI A PATTANÁSOKAT? małe

HOGYAN LEHET GYORSAN ELTÁVOLÍTANI A PATTANÁSOKAT?


Valószínűleg mindenkinek legalább egyszer az életben volt olyan helyzete, amikor közvetlenül egy fontos esemény előtt, legyen szó esküvőről, randevúról vagy egyetemi védekezésről, nem kívánt meglepetés jelent meg az arc központi, látható pontján. Sokan "pattanásnak" nevezik.

Talán először elmondom, honnan származik ez a szó. A "pattanás" egy nagyon régi magyar szó, amely a "pattog" igéből származik. A magyar nyelv szótárában jelenleg a "pörsenés" szó köznyelvi kifejezéséként ismerik fel. Bár nem hangzik kellemesen (nem csoda), de sok-sok éve létezik a nyelvben.

Továbblépve az aktív gyulladás problémájára – mint tudjátok, akkor jelenik meg, amikor a legkevésbé számítunk rá, és igazi bajt okozhat. Mi viszont mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban, de (sajnos) eredménytelenül eltűnjön. A gyulladás általában az arcon, a dekoltázson, a háton és a karokon jelentkezik, mert ott van a legtöbb faggyúmirigyünk, amely faggyút választ ki. Fontos események előtt jelennek meg, és csökkenthetik az önbizalmunkat.

A PATTANÁSOK MEGJELENÉSE OKAI

Amikor az úgy nevezett pattanás megjelenik, nehezen eltávolítható rövid időn belül. Ismerjük hát meg a bőrön jelentkező nem kívánt meglepetések okait – szerencsére, ezek egy része kiküszöbölhető, így minimálisra csökkenthető a pattanások kialakulása.

Milyenek a gyulladás okai?

Purito
 • Kezeletlen hormonális betegségek.
 • Krónikus stressz, álmatlanság, rosszabb időszak az életben.
 • Klímaváltozások vagy magas légszennyezettség.
 • Nem megfelelő étrend, gazdag magasan feldolgozott termékekben, édességekben, sós, egészségtelen nassolnivalókban és fast-foodokban.
 • Neuropathiás akne, amely esetében baktériumokat terjesztünk a bőrön, megkarcolva a gyulladás változásokat.
 • Helytelen tisztítás – pontatlan bőrtisztítás, rendszeres peeling használatának elmulasztása, pontatlan sminkeltávolítás vagy sminkkel való alvás.
 • A menstruáció előtti időszak - gyulladás ekkor jelentkezhet. Ez a progeszteron növekedésének az eredménye, ami fokozza a faggyúkiválasztást.
 • Az érési időszak - az úgy nevezett fiatalkori aknét a hormonális változások okozzák.
 • Nem megfelelően kiválasztott bőrkozmetikumok használata, amelyek potenciálisan komedogén hatásúak lehetnek.

MIT TENNI, HA PATTANÁS MEGJELENIK?

A gyulladást okozó számos tényező megszüntetése ellenére nincs garancia arra, hogy nem fognak megjelenni. A hormonális zavarokat nem tudjuk teljesen megállítani minden menstruáció előtt, vagy egy ujjmozdulattal eltávolítani a stresszt az életünkből. Az alábbiakban felsorolunk néhány szabályt, amelyeket be kell tartani. Minden bizonnyal felgyorsítják a gyulladás gyógyulási folyamatát és megakadályozzák a gyulladás utáni elszíneződést.
 • Nem szabad karcalni, szorítani! Nagyon jól tudom, milyen nehéz ehhez a ponthoz ragaszkodni. A legfontosabb azonban, a tapasztalatból mondom, hogy szorítás = biztos elszíneződés. Ha problémátok van a szorítással, érdemes beszerezni az általam tesztelt és alább leírt akné tapaszokat. Számomra ez az egyetlen megváltás. :D
 • Ha mégis meg kell tenni, steril körülmények között tegyétek. Néha nincs más választása, mint az aktív gyulladás eltávolítása. Erre rendkívül fontos jól felkészülni. Mindenekelőtt fontos megmosni és fertőtleníteni mind a kezét, mind azt a területet, ahol a pattanás található. A gyulladást steril gázokon át kell "kipréselni". Ne használjátok ehhez a saját körmeiteket! Ezt követően a pattanás helyének fertőtlenítése is szükséges.
 • Lefekvés előtt mindig távolítani kell el a sminket, és alaposan megtisztítani a bőrt. Nem számít, mennyire fáradtok vagytok, a smink eltávolítása elengedhetetlen lépés. A nap végén a bőrön a smink, por és egyéb környezetszennyező anyagok, valamint faggyú található. Ez az kellemetlen keverék nem engedi, hogy a bőr egy éjszakán át "pihenjen". Ráadásul eltömíti a faggyúmirigyeket, azaz a pórusokat, és ennek következtében reggel gyulladással ébredünk.
 • Használjatok magas fényvédő tartalmú krémet – ez egy szükséges pont, ha meg akarjátok védeni magatokat az elszíneződéstől. Ha SPF krém hiányzik a gondozásban, biztos, hogy gyulladásos elszíneződések fognak jelentkezni.
 • Használjatok helyi kozmetikumokat az akne kezelésére. Hogyan működnek és hogyan válasszuk ki a legjobbat? Megtudjátok alább!

HÁZI SZEREK PATTANÁSOKRA

Valószínűleg sok házi gyógymódról hallottatok már a pattanásoktól való otthoni megszabadulásra. Citromlé, gerezd fokhagyma, fogkrém... A gyulladások kezelésére sokféle módszer létezik, de ha biztosok akartok lenni, hogy a tetteitek biztonságosak, akkor kész, tesztelt kozmetikai termékeket ajánlok. A korábban említett módszerek hatékonynak bizonyulhatnak, de a mellékhatásaik lehetnek súlyos bőrirritáció és egyéb. Ne feledjétek el, hogy a fogkrém gyulladás elleni hatékonyságát nem tesztelték... :) Az alábbiakban több lehetőséget is bemutatok a gyulladás gyors megszüntetésére, ezek jó minőségű termékek, kedvező áron. :)

AKNE TAPASZOK


A tapaszok a legjobb megoldás azoknak, akik neuropátiás aknéval küzdenek. Az ilyen emberek öntudatlanul megvakarják a sebeket és szorítják a pattanásokat. Az alábbiakban két legnépszerűbb terméket találtok, amelyek akné tapaszokat tartalmaznak. Ez a nélkülözhetetlen szerem az első használatból!

Purito - All Care Recovery Cica-Aid - Cica Tapaszok bőr tökéletlenségekre

Purito - All Care Recovery Cica-Aid - Cica Tapaszok bőr tökéletlenségekre

Az első tapaszok a koreai Purito márkától származnak. A csomagolásban (mely egyébként matt és csodálatos tapintású, de mindjárt mesélek róla) 51 szeletet talál ... forintért, ebből 36 darab 10 mm-es átmérőjű és 15 darab 12 mm-es átmérőjű. A doboz 3 kis csomagot tartalmaz, szorosan lezárva. Ezen kívül van egy szórólap a gyakran ismételt kérdésekkel és a használati tippekkel. Most a csomagolásról! A szórólapon az szerepel, hogy a csomagolás 100%-ban biológiailag lebomló cukornád bagaszból van készítve – szerintem ez nagyszerű információ azoknak, akik törődnek az ökológiával. Ráadásul magukat a tapaszokat nem tesztelték állatokon, és ez az információ a csomagoláson is megtalálható.

Ami a tapaszok hatását illeti - hidrokolloidból készülnek, és az ázsiai gázló hatóanyagát tartalmazzák - Ázsia-szerte nagyra értékelt asiaticozidot, valamint madekász- és ázsiatik-savakat. Ezek antibakteriális, nyugtató és gyulladáscsökkentő összetevők. Ezenkívül nagyra értékelik a sebgyógyulás felgyorsításáért. Megteszteltem, csak ajánlani tudom, nem fogtok csalódni.
Cosrx – Acne Pimple Master Patch – Gyógyító Akne Tapaszok

Cosrx – Acne Pimple Master Patch – Gyógyító Akne Tapaszok

Ez a Cosibella bestseller terméke. Egy újabb koreai tapasz, ezúttal a COSRX-től. A csomag 24 tapaszt tartalmaz ... forintért, 3 különböző átmérőben - 7, 10 és 12 mm-es. Belül egy lezárt csomag található, minden méretű tapaszokkal. A tapaszok ADF hidrokoloidból készülnek, amely felszívja a faggyút és a tapasz alatti szennyeződéseket. Az öntetek ugyanúgy működnek, mint a Purito, mégis nem tartalmazzák az ázsiai gázló összetevőit. :)

HELYI AKNÉ SZÉRUMOK


Ha nem tetszenek nektek a tapaszok, vagy nem szeretitek az ilyen típusú "pattanások" elleni szereket, van egy másik javaslatom. A helyi alkalmazásra szánt kozmetikumok ugyanolyan hatékony termékek, amelyek segítenek gyorsan megszabadulni a bőrön lévő nem kívánt pattanásoktól.

Sylveco – Pontszerű Akne Gél

Sylveco – Pontszerű Akne Gél

A lengyel Sylveco márka természetes pontszerű gélt kínál helyi alkalmazásra. A készítmény az 5%-os teafaolaj erős antibakteriális hatásán alapul. Jól ismert összetevő, amely segíti a pattanások gyógyulását, megelőzi a felülfertőződéseket és faggyúszabályozó hatású. Ezen kívül a gél nyugtató, enyhítő és regeneráló összetevőket is tartalmaz - allantoint, aloe vera kivonatot, panthenolt, aminek köszönhetően a kozmetikum nem irritálja a bőrt. Ahogy azt sejteni lehet, a gél teafa illatú és gyorsan felszívódik. Kis kiszerelés ellenére nagyon sokáig elég - könnyen berakható egy táskába, és mindig nálatok lehet "minden esetre". ;)
Aromatica - Tea Tree 53 Blemish Spot Set - Pontszerű Szérum Teafa Kivonattal

Aromatica - Tea Tree 53 Blemish Spot Set - Pontszerű Szérum Teafa Kivonattal

A gyulladás eltávolításának klasszikusa, a pontszerű alkalmazásra szánt teafaolaj. A koreai Aromatica pontszerű szérum úgy működik, mint egy olaj, de sok más összetevőt is tartalmaz. A teafa kivonat regeneráló és baktériumölő hatású, a citromfű levél kivonata antibakteriális hatása mellett nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik, a lipohidroxisav pedig hámlasztja a felhámréteget. A szérum nagyon gazdaságos, mert csak egy cseppet kell venni a készlethez csatolt pálcikára.

PONTSZERŰ AKNE KRÉMEK


Léteznek is pontszerű akne krémek a piacon. A hatásuk számos antibakteriális összetevőn alapul, de néha tápanyagokkal és többek között cink-oxiddal gazdagítják, amely gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást gyorsító összetevő. Az ilyen típusú termékek különösen érzékeny bőr esetén működnek, ahol a tiszta teafaolaj irritációt okoz.

Cosrx - AC Collection Ultimate Spot Cream - Pontszerű Krém Gyulladásokra

Cosrx - AC Collection Ultimate Spot Cream - Pontszerű Krém Gyulladásokra

A koreai pontszerű krém sok olyan összetevőt tartalmaz, amelyeket az előző termékekben említettem. A formula nyugtató hatású aloe vera vízen alapul, és gyulladáscsökkentő cink-oxidot és hidratáló hatású anyagokat tartalmaz. Ezenkívül a pontszerű krém gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású kalamint tartalmaz, amely cink-oxid és vas-oxid keveréke. A termék aknéellenes hatású csillagánizs és bajkáli csucsóka gyökér kivonatokat, teafaolajat és ázsiai gázló hatóanyagokat- asiatikozidot, valamint madekász- és ázsiatik-savakat is tartalmaz. Ez egy másik gazdaságos termék - könnyen körülbelül egy évre elég. :)

SZÉRUMOK GYULLADÁSOS ÁLLAPOTOKRA


Szeretném bemutatni nektek azokat a termékeket, amelyek gyulladások elleni pontszerű szérumként is használhatók. Sikeresen használhatók arcszérumként és akné elleni szérumként is.

Bioup - Squalane Blue Tansy - Gyulladáscsökkentő Olaj

Bioup - Squalane Blue Tansy - Gyulladáscsökkentő Olaj

A Blue Tansy Squalane egy érdekes és egyedi termék, amely gyorsan a kozmetikusok kedvencévé vált (nem csoda). Nagyon könnyű hemi-szkvalánt és szkvalánt tartalmazó olaj, amely regenerálja a bőrt és fokozza a hatóanyagok bejutását. A szérum kék színe és gyógynövényes illata a legfontosabb összetevőjének a kék varádics (Blue Tansy) olajnak köszönhető. Ez egy egyedülálló összetevő, erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással. A szérum gyorsan felszívódik és nagyon gyorsan regenerálja a gyulladást. Sikeresen használható az egész arcon és pontszerűen is.
Cosrx - Centella Blemish Cream - Nyugtató krém problémás bőrre

Cosrx - Centella Blemish Cream - Nyugtató krém problémás bőrre

A COSRX krém máris a rajongók nagy csoportját megnyerte. És nem csoda! Az ázsiai gázló vizet tartalmaz, amely csökkenti a gyulladást, nyugtatja és regenerálja a bőrt. A cink-oxid segít csökkenteni a pattanások számát és összehúzó hatású. Van még teafaolaj és bajkáli csucsóka kivonat. Mindezek az összetevők kombinációja hatékonyan és gyorsan csökkenti a pattanásokat.


A tippem: ha egy nem kívánt meglepetés ér, azonnal cselekszem – a tiszta és szárított bőrre a Purito tapaszokat ragasztom (az összes tartalmat felszívják). Ha azonban már túl késő, megmentem magam a Sylveco Pontszerű Géllel. Természetesen állandóan ápolom a bőrömet Bioup Squalane Blue Tansyt-tal, aminek köszönhetően egyre ritkábban fordul elő ilyen vészhelyzet. :)

Remélem, hogy valamelyik termék felkeltette az érdeklődést. Tudjátok, hogy nehéz teljesen megszabadulni az ilyen meglepetésektől, de néhány pont betartásával csökkenthető a pattanások és elszíneződések kockázata. Ennek ellenére érdemes olyan terméket tartani a kozmetikai táskában, amely segít felgyorsítani a gyógyulást.

Agata Kowalczyk
Kozmetológus
Még több bejegyzés Február  2022
Cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb vásárlási élményt biztosítsuk weboldalunkon. Szolgáltatásaink használatával Ön elfogadja azok használatát. Róluk többet megtudhat az adatvédelmi irányelvek.
Close
pixel