Hajsampon – hogyan válasszuk ki a legjobbat?


Ez a szöveg 5 perc alatt elolvasható.

SAMPON – MIT KELL TUDNI RÓLA?

SAMPON – MIT KELL TUDNI RÓLA? małe

SAMPON – MIT KELL TUDNI RÓLA?


A SAMPON MŰKÖDÉSE

Szinte biztosak vagyunk abban, hogy a sampon feladata jól ismert a számatokra, de ennek a tudásnak a rendszerezése érdekében úgy döntöttünk, hogy minden sampon 3 alapvető tevékenységét kiemeljük. :)
Ezek:
 • az elhalt hámsejtek eltávolítása,
 • a bőr tisztítása a szennyeződésektől, a faggyútól és a korpától,
 • a fejbőr és a haj tisztítása hajformázó kozmetikumoktól.

HOGYAN KELL MOSNI A FEJBŐRT?


1 LÉPÉS – A SAMPON HELYES VÁLASZTÁSA
Természetesen a siker kulcsa a fejbőrnek megfelelő sampon kiválasztása. A bejegyzés további részében a fejbőr típusa és problémája szerint összeállítottuk a számotokra legjobb samponok felosztását. :)

2 LÉPÉS – GONDOLKODJATOK A HAJRA
Először is alaposan meg kell fésülnie őket (göndör hajra nem vonatkozik). Másodszor, nagyon fontos, hogy megfelelően áztassuk be őket. Végül is hab képződik vízzel kombinálva, ezért ne feledjétek, hogy ne nyomjátok ki a felesleges vizet, miután nedves lett.

3. LÉPÉS – HAJMOSÁS
Figyeljetek, talán meg fog lepődni, amit írunk, talán nem, de... nincs szabály, hogy hányszor kell a fejbőrt mosni. Nem azon a véleményen vagyunk, hogy csak egyszer vagy csak kétszer mossuk meg a fejbőrt. Ti választjátok a módszert, mert úgy ismeritek a fejbőrötöket és a sampont, mint senki mást! Ha elegendő egy samponozás a fejbőrön, akkor tegyétek meg. Ha viszont úgy érzitek, hogy újra meg kell mosni a fejet, tegyétek meg!

Például: az egyikünk (Karina) egyszer mossa meg a fejbőrt, míg a másikunk (Agata) úgy érzi, kétszer kell megmosni. Látjátok? Itt tényleg nincs szabály... :) Persze különbözőek a vélemények, és az egész "haj" téma most kezd népszerű lenni, így látható, hogy ebben az esetben is megoszlanak a vélemények.

A következő teendő a sampont hígítása. Ha ezt akarjátok tenni, semmi sem akadályozhatja meg. Ne feledjétek azonban, hogy a sampon hígítása = a samponban lévő összes összetevő koncentrációjának csökkentése. Egy számotokra túl erős sampon esetén előnyös lehet a sampon hígítása, de (szerintünk) enyhe sampon hígítása nem szükséges. ;)

A harmadik dolog, amit szeretnénk megbeszélni, a sampon a fejbőrre való közvetlen öntése – nyilván nem így teszünk. :) Vizes kéz üregére teszünk megfelelő mennyiségű sampont, óvatosan habosítjuk, és nyitott kézzel mossuk meg a fejbőrt. Ne feledjük azonban, hogy ne a nagyon erős masszázsra koncentráljunk, mert az serkenti a faggyúmirigyeinket és másnap azt tapasztaljuk, hogy a sampon semmirekellő, mert zsíros a hajunk... ;) Így masszírozzuk, de nagyon finoman és feltétlenül nyitott kézzel.

4. LÉPÉS – A SAMPON LEÖBLÍTÉSE ÉS ÚJABB MOSÁS
Természetesen langyos vízzel öblítsük le a sampont (ezt a vizet használjuk a hajmosás minden szakaszában). Alternatív megoldásként ismételjük meg a 3. és 4. lépést, ha szükségét érezzük.

5. LÉPÉS – A FELESLEGES VÍZ ELVEZETÉSE
Az első dolog, amit itt be kell jelenteni, figyelem... NE DÖRZSÖLJÉTEK A HAJAT TÖRÖLKÖZŐVEL.

A nedves haj rendkívül érzékeny a mechanikai sérülésekre, és az ilyen dörzsölés egyszerűen tönkreteszi. Most azt gondolhatjátok: "Hogy éljek, ha még a hajam is rosszul mostam?". Máris mondjuk. :) Használhattok egy régi pólót törölköző helyett. Ez az opció zero waste, ezért igent mondunk neki! A pamut póló nagyon gyorsan felszívja a felesleges vizet a hajából, és nem károsítja azt. Egy ilyen pólóból turbánt készíthettek, vagy gyúró mozdulattal eltávolíthatjátok a felesleges vizet.

Végül ne feledjétek, hogy ne aludjatok nedves hajban. Ha hajszárítóval szárítjátok a hajat, használjatok hideg vagy langyos levegőt.

BŐRVISZKETÉS – MIT TENNI?

BŐRVISZKETÉS – MIT TENNI?
Először is ki kell deríteni, mi lehet a viszketés oka. Ez lehet:
 • korpa,
 • allergia,
 • neurózis,
 • gombás fertőzés,
 • pajzsmirigy alulműködés,
 • szőrtüszők gyulladás,
 • száraz/irritált fejbőr,
 • atópiás dermatitis (AD),
 • seborrheás dermatitis (DS),
 • nem megfelelően kiválasztott sampon.


Amint látjátok, sok oka lehet, és ezek közül néhány meglephet titeket. Természetesen néhányat csak orvos vagy trichológus diagnosztizálhat. Szeretnénk azonban az utolsó pontra összpontosítani, ami a fejbőrre való nem megfelelő sampon kiválasztása. Ebben az esetben érdemes sampont cserélni, hátha megoldódik a probléma. Ha nem, akkor van egy tippünk a számotokra - a samponok tisztító összetevője, azaz a Cocamidopropyl Betaine bűnös lehet. Bár ez egy kényes anyag, és mi személy szerint szeretjük, vannak, akik viszketést észlelnek, amikor ezt az összetevőt tartalmazó samponokat használnak.

HIBÁK A HAJMOSÁSKOR

 • A fejbőrhöz rosszul illeszkedő sampon, vagy gyenge minőségű sampon használata.
 • A fejmosás forró vagy nagyon hideg vízzel – a forró víz kinyitja a haj kutikuláját, kiszárítja és aktiválja a faggyúmirigyeket, míg a hideg víz használata hihetetlenül kellemetlen, és nincs jótékony hatása.
 • A haj törölközővel való dörzsölése mosás után - a haj teljes hosszában károsítja.
 • Mosás előtt fésülködés hiánya (göndör hajra nem vonatkozik) - később nagy probléma az ilyen hajat kifésülni.
 • A turbánt hajmosás után hosszú ideig fejen tartása - "szaunát" hoz létre a fejbőrön, gyengíti a hajhagymákat és elősegíti a mikroorganizmusok szaporodását.
 • Forró levegős szárítás – kiszárítja és károsítja a hajszálakat.
 • A sampon pontatlan leöblítése - viszkető fejbőrt és gyulladást okoz.
 • Túl ritka mosás - Ez nem hiba a fejbőr mosásakor, de itt kell leírnunk. Olyan gyakran meg kell mosni a fejét, ahányszor szükséges. A zsír és a por tartásának egyetlen hatása a fejbőr problémái. Egy ilyen élőhely a baktériumok szaporodásának paradicsoma.

HAJ- VAGY FEJBŐR SAMPON?

Amint arra már a hajmosási útmutatónkból is következtethető, erősen hangsúlyozzuk, hogy a sampont a fejbőrre fel kell vinni, és erre koncentrálni mosás közben. A hajat meg kell tisztítani a szennyeződésektől és a felesleges faggyútól, és a hajat az öblítés során lefolyó hab fogja megmosni. :-) Ha közvetlenül a hajra felvisszük a sampont, az kiszáríthatja, a dörzsölés pedig károsíthatja és összekuszálódást okozhat.

Ez alól kivételt képeznek a színhűsítő samponok kék vagy lila színezékkel, ezeket festett szálakra szánják.

A LEGJOBB FEJBŐRSAMPONOK


MINDENNAPI SAMPONOK


Sylveco - Hajmosó Balzsam Betulinnal
Sylveco - Hajmosó Balzsam Betulinnal
Mosó összetevők: Coco-Glucoside, Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine
Hatóanyagok: mézkivonat, shea vaj, panthenol, jojoba olaj, tejsav, rozmaring olaj
Habzás ereje: közepes
Illata: finom, rozmaringos

Ha azonban a bőretek totálisan érzékeny és állandóan lázadó, akkor egy másik, enyhe sampont ajánlunk. Ez egy nagyszerű lehetőség azoknak, akiknek nagyon érzékeny, irritált fejbőrük van, de különböző okok miatt minden nap le kell mosniuk (pl. túlzott zsírosság miatt). A kozmetikum nagyon finom, nem ionos tisztítószereket (az első kettő) és 1 amfoter anyagot (harmadik) tartalmaz. Számos nedvesítőszert is tartalmaz, azaz hidratáló összetevőket, például mézet, panthenolt vagy tejsavat. Gyulladáscsökkentő és faggyúszabályozó hatását a rozmaringolaj biztosítja. A sampon vékony, folyós és tejszerű színű. Azt gondolhatnánk, hogy nem fog jól habosodni a nagyon folyós állaga miatt, de jól teszi! Gyengéden tisztítja és hidratálja a fejbőrt, a haj pedig laza, fényes és nagyon puha lesz mosás után.


SAMPON ÉRZÉKENY BŐRRE


Khadi - Ayurvedic Elixir Sampoo - Lavender Sensitive - Enyhe Sampon
Khadi - Ayurvedic Elixir Sampoo - Lavender Sensitive - Enyhe Sampon
Mosó összetevők: Coco-Glucoside, Lauryl Glucoside, Caprylyl / Capryl Glucoside, Sapindus Mukurossi gyümölcskivonat
Hatóanyagok: indiai reetha szappan dió, shikakai és hibiszkusz kivonat
Habzás ereje: közepes
Illata: finom, gyógynövényes, egy csipetnyi Earl Greyjel

Ez egy sampon azoknak, akik egyszerre küzdenek érzékeny fejbőrrel és térfogat hiánnyal. Gyengéd, de jól tisztít, gyógynövényes tartalmának köszönhetően gyengéden felemeli a hajat a gyökerektől. Az enyhe tisztítószerek és az indiai reetha dió kivonat gyengéden távolítják el a szennyeződéseket a fejbőrről. A sampont indiai shikakai-val és sarsaparillával is gazdagították, amelyek enyhítik az irritációt és a gyulladást. Azoknak is tetszeni fog, akiknek a fejbőre nem szereti a Cocamidopropyl Betaint – ezt az összetevő itt nem található.

Mawawo – Sampon Érzékeny Fejbőrre az Élet Első Napjától
Mawawo – Sampon Érzékeny Fejbőrre az Élet Első Napjától
Mosó összetevők: nátrium-kókumfoacetát, nátrium-kokoil-izetionát, nátrium-lauroil-szarkozinát, nátrium-lauroil-metil-izetionát
Hatóanyagok: inulin, arginin, panthenol, allantoin
Habzás ereje: közepes
Illata: illatmentes

Ez a sampon igazi meglepetés volt számomra (Karina)! Elég hamar zsírosodik a hajam, így amikor az érzékeny fejbőrre, gyerekeknek való samponra gondoltam... Féltem, hogy ennek nem lesz jó vége. A sampon azonban NAGYON jól vált be! Gyengéden tisztít, de hosszú ideig frissen hagyja a hajat. Hidratáló és nyugtató anyagokat, például allantoint, inulint és panthenolt tartalmaz, és Cocamidopropyl Betaintól mentes. Mit kívánhatnék még? Hiszem, hogy szinte mindenkinek bejön, sőt, az egész család használhatja. Mindenképpen próbáljátok ki ezt a sampont és az egész Mawawo márkát is, és rengeteg “gyöngy” van benne... ;)


SAMPONOK ZSÍROSODÓ FEJBŐRRE


Aromatica - Rosmary Scalp Scaling Shampoo - Rozmaring Tisztító Sampon
Aromatica - Rosmary Scalp Scaling Shampoo - Rozmaring Tisztító Sampon
Mosó összetevők: nátrium-metil-kokoil-taurát, nátrium-kokoil-izetionát, nátrium-metil-oleoil-taurát, lauril-betain, lauril-glükozid
Hatóanyagok: rozmaring, japán erdeifenyő, oregánó és gyömbér gyökér kivonat, bhringraj, rozmaring, levendula, menta, cédrus, biotin és arginin illóolajai
Habzás ereje: nagyon magas
Illata: gyógynövényes limonádé egy csipetnyi citrommal

Lehetséges, hogy már volt lehetőségetek megismerni ennek a márkának a hajtonikját, amelyről a "Fejbőrápolók hajnövekedésre, korpásodásra és egyeb problémákra" című bejegyzésben írtunk. Ugyanebben a sorozatban van egy vegán sampon is. Közepes erősségű tisztító összetevőket tartalmaz, amelyektől a sampon nagyon habzik (magunk is meglepődtünk) és hatékonyan tisztítja a fejbőrt és antisztatikus hatású. Ezen kívül akár 7 kivonat is található, beleértve az északkelet-Kínában, Koreában és Japánban növő japán erdeifenyő kivonat, valamint a rozmaring, az oregánó és a gyömbérgyökér kivonatai frissítik a fejbőrt, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és tökéletesek a zsíros fejbőrre, meghosszabbítva a haj frissességét. Ezen kívül a készítmény arginint és biotint, valamint egy nagyon érdekes gyógynövényt, nevezetesen a bhringrajt is tartalmaz. Ez egy olyan összetevő, amely segít a korpásodás elleni küzdelemben és erősít. Ez a sampon tökéletes választás azoknak, akiknek a haja hihetetlenül gyorsan zsírosodik. És még egy dolog, amit érdemes tudni - a sampon nem tartalmaz kokamidopropil-betaint (CB), így azok számára is tökéletes választás, akik nem szeretik ezt a tisztítószert.


SAMPONOK KORPÁS FEJBŐRRE


Vianek - Korpásodás elleni Sampon
Vianek - Korpásodás elleni Sampon
Mosó összetevők: Decil-glükozid, kókusz-glükozid, kokamidopropil-betain
Hatóanyagok: orvosi macskagyökér kivonat, bíbor kasvirág kivonat, panthenol, szalicilsav
Habzás ereje: alacsony
Illata: nagyon finom, enyhén friss illat

Ez egy újabb ajánlat a korpás fejbőr számára lengyel márkától. A sampon természetes összetételű, enyhe mosószerek felelősek a tisztításért. A fő hatóanyag itt a korpásodás elleni tulajdonságokkal rendelkező orvosi macskagyökér kivonat, valamint a bőr elváltozásokat nyugtató és a regenerációt elősegítő bíbor kasvirág kivonat. Érdemes megemlíteni a szalicilsavról is, amely nagyon fontos szerepet játszik, mert segít csökkenteni a fejbőr túlzott hámlást. A sampon gyengéd, így minden nap használható anélkül, hogy aggódnatok a túlzott kiszáradás miatt.


ERŐS VAGYIS “DURVA” SAMPONOK

A durva sampot nem más, mint egy erős tisztító tulajdonságokkal rendelkező sampon, amely gyakran SLS vagy SLES alapú. Ez a fajta sampon a mindennapi használat során néhány ember számára túl erős lehet, de ajánlott hetente egyszer használni, hogy eltávolítsátok a kozmetikumokban található egyes anyagok lerakódását, amely felhalmozódik a fejbőrön és a hajon, és elnehezítheti, "laposságot" okoz, és eltömíti a hajhagymákat. Különösen érdemes megfontolni, ha szilikon kondicionálókat vagy hajformázó termékeket, például habokat, krémeket, gumikat és hasonlókat használtok. Ebben a kategóriában egy olyan terméket szeretnénk nektek ajánlani, amely nélkül el sem tudjuk képzelni az életünket. :D

Anwen - Wake It Up - Enzimes Kávé Sampon
Anwen - Wake It Up - Enzimes Kávé Sampon
Mosó összetevők: nátrium-laureth-szulfát, kókusz-glükozid
Hatóanyagok: karbamid, koffein, kávé kivonat, Bacillus Ferment
Habzás ereje: magas
Illata: finom kávé illat

Ez az egyik legélvezetesebb durva sampon a piacon. :-) Nagyon jól tisztítja a hajat, bár nem túl agresszív. A benne található karbamid hidratálja és puhítja a fejbőrt, a koffein serkenti a keringést, a kávé kivonat pedig antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ami nagyszerű benne, az a további peeling hatás, a Bacillus Ferment tartalmának köszönhetően, amely feloldja a fejbőrünkön felhalmozódó elhalt hámsejteket. Tehát itt van egy 2 az 1-ben termékünk (sampon és bőrradír), amely nagyszerű munkát végez, és időt és pénzt takarít meg. Szerelmesek vagyunk belé! <3


Van még egy nagyon érdekes információnk. A samponokat az árúházunkban szűrhetitek! A Samponok lapon 4 szűrőt találtok:
 • Nagyon enyhe SLS/SLES nélkül
 • Kokamidopropil-betain nélkül
 • Erősebb
 • Közepes erősségű

Reméljük, hogy ez a bejegyzés segített a samponokkal kapcsolatos tudásotokat elrendezni, a mosás során fellépő hibák kiküszöbölni, és már tudtátok, melyik sampont vegyetek mikroszkóp alá és teszteljétek. Biztosak vagyunk benne, hogy nem 100%-ban jártuk körül a témát, de ide gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat, mosás lépéseit és az árúházunk legjobb samponjait. :)

Karina Kulik
Kozmetikus

Agata Kowalczyk
Kozmetikus
Még több bejegyzés Március  2022
pixel