Haj olajozása – hogyan kezdeni?


Ez a szöveg 4 perc alatt elolvasható.

Jak się golić bez podrażnień?

Haj olajozása – hogyan kezdeni? małe

HAJ OLAJOZÁSA

Talán már többször láttatok vagy hallottatok a haj olajozásáról. Biztosan van valami oka annak, hogy ez a téma olyan gyakran előkerül, ugye? Ez igaz, mert a haj olajozása valóban megváltoztathatja a haj kinézetét. Ha még mindig fogalmatok sincs, miről van szó, és miért használnak az emberek liter olajat a hajukra sütés helyett, olvassátok el ezt a bejegyzést. Hasznos lehet azoknak is, akik már tudnak valamit, de szeretnék rendszerezni vagy kicsit bővíteni a tudásukat.

Tudjátok mi az a hajolajozás? Ez a legjobb tápláló és regeneráló hajkezelés! Miért olyan hatékony a haj olajos ápolása? Olvassátok el a bejegyzést, és tudjatok meg mindent a hajolajokról. Milyen gyakran kell használni a hajolajat? Melyik hajolaj lesz a legjobb? Hogyan kell lemosni a hajolajat? Ezekre és más kérdésekre is megtaláljátok a választ ebben a bejegyzésben.

HAJ OLAJOZÁSA - EZ MICSODA?

Ez nem más, mint az olaj felvitele a tincsek hosszára, hogy javítsa a haj állapotát, kisimítsa, fényesítse és táplálja a hajat. Ezt a kezelést hosszú évek óta alkalmazzák például az indiai nők. A haj olajozása szárazon és nedvesen is elvégezhető - itt számos módszer létezik, pl. a hidrolátra/ködre, kondicionálóra vagy az ún húsleves, azaz a hajat egy vízzel és olajjal való tálba áztatjuk.

KINEK?

Mindenkinek! Az olajozás különösen alkalmas száraz, sérült hajúaknak, sikertelen fodrász kezelések után, de bárki használhatja, aki javítani szeretne haja állapotán.

ELŐNYÖK A HAJRA

 • táplálás,
 • hidratálás,
 • kisimítás,
 • fényesítés,
 • szerkezet megerősítése,
 • a fésülés megkönnyítése,
 • az általános állapot javítása,
 • a végek védelme repedés ellen,
 • védelem a káros környezeti tényezők ellen.

MÍNUSZOK

Hiány. ;) Valójában a haj olajozásának nincs hátránya. Ha valakinek nem tetszik egy ilyen eljárás, annak csak a porozitás szempontjából rosszul választott olaj, a hajnak nem megfelelő olajozási módja vagy az olaj pontatlan emulgeálása lehet az oka. Éppen ezért olyan fontos, hogy kipróbáljunk különböző módszereket, mielőtt kimondjuk az „olajozás nem nekem való” szavakat! És mi az az olaj emulgeálása, később ebből a bejegyzésből megtudhatjátok. :)

HOGYAN VÁLASSZUNK OLAJAT A HAJ POROZITÁSÁRA?

Ahhoz, hogy a haj olajozása hatékony legyen, az olajat megfelelően hozzá kell igazítani a haj porozitáshoz. Ha még nem ismeritek, pótoljátok a veszteségeit, és ellenőrizzétek ITT.

Ha már ismeritek, vessetek egy pillantást az alábbi táblázatra, és találjátok meg a megfelelő olajokat. Képernyő fotót is csinálhattok, hogy mindig nálatok legyen vásárlás esetén. :-) Azt azonban érdemes észben tartani, hogy ezek nem szigorú irányelvek, nagyon valószínű, hogy elméletileg más típusú porozitásra szánt olajok működnek. Hajolajozási kalandot érdemes a konyhában fellelhető olajokkal kezdeni (a drágább olajok nem jelentenek jobb eredményt), így ez újabb ok, hogy mielőbb elkezdjük.

TELÍTETT OLAJOK ÉS VAJOK – GYENGE POROZITÁSÚ HAJ MONO TELÍTETT OLAJOK - KÖZEPES POROZITÁSÚ HAJ TÖBBSZÖRŰEN TELÍTETT OLAJOK - ERŐS POROZITÁSÚ HAJ
kókuszolaj mogyoróolaj kenderolaj
pálmaolaj szilva magolaj paradicsommag olaj
babassu vaj/olaj szilvamagolaj borágó olaj
murumuru vaj argánolaj málnamag olaj
shea vaj moringa olaj kínai bazsalikom olaj
tucuma vaj tamanu olaj búzacsíra olaj
mangó vaj olívaolaj fügekaktusz olaj
kakaóvaj repceolaj lenolaj
szezámolaj napraforgóolaj
avokádóolaj dióolaj
rizsolaj szőlőmag olaj
édes mandulaolaj ligetszépe olaj
makadamia olaj tökmag olaj
sárgabarackmag olaj fekete köménymag olaj
mustár olaj szójabab olaj
kamélia/tsubaki olaj kukoricaolaj
pracaxi olaj pamutmag olaj
archida olaj mákolaj
homoktövis olaj amaránt olaj
acai áfonya olaj sáfrányos szeklice olaj
brazil dió olaj fűszerköménymag olaj
álmamag olaj
bodzamag olaj


A HAJ OLJOZÁSÁNAK TÍPUSAI

Ha már tudjátok, melyik olajat választani haj porozitásának megfelelően, most egy másik probléma – milyen típusú haj olajozását választani a legjobb hatás érdekében? Sajnos itt nem adunk választ. Minden haj más és egyéni, és nincs más kiút, mint tesztelés. Szerencsére nincs szükség sok kozmetikumra a hajolajozáshoz, így az egész kezelés igazán nagyszerű eredményt ad nagyon alacsony költséggel. Egyszerűen kifizetődik. ;)

SZÁRAZ OLAJOZÁS

A száraz olajozás, könnyű kitalálni, azt jelenti, hogy az olajat fel kell vinni a száraz hajra. Ez a módszer egyértelműen a leggyorsabb, időt takarít meg, és érdekes módon segít a göndör haj simításában és egyenesítésében. Sajnos egy ilyen felvitel után az olaj nehezebben lemosható, és könnyen túl sok mennyiséget használni.

ELŐNYÖK
 • kisimító hatása van,
 • a leggyorsabb olajozási mód,
 • segít kiegyenesíteni a göndörséget.
MÍNUSZOK
 • nehezebb hajmosás,
 • túl sok olaj használata.

OLAJOZÁS EGY HIDRATÁLÓ ALAPOZÓN

Ez egy hidratáló alapozó előzetes felviteléből áll. Lehet hidrolát, aloe vera gél vagy saját készítésű lenmagzselé egyaránt.

Hidratáló alapozóként ajánlott termékek:

"HÚSLEVES"/TÁLBAN VALÓ OLAJOZÁS

Viccesen hangzik, ezért már magyarázzuk. Ez nem más, mint néhány pumpa olajat önteni egy tálba meleg vízzel, és egy időre belemeríteni a hajat, majd eltávolítani a felesleges vizet és becsomagolni a hajat egy turbánba. Az edényben lévő olaj leülepszik a hajon, így elkerülhető a felesleges mosdó piszkosítás. Ezenkívül az ilyen felvitel lehetővé teszi az olajjal való egyenletes bevonását.

ELŐNYÖK
 • a megfelelő mennyiségű olaj kiválasztása - nem lehet túlzásba vinni,
 • egyenletes fedés a hosszon,
 • az olaj könnyen lemosható.
MÍNUSZOK
 • rövid hajjal nem működik,
 • meg kell mosni a tálat. ;)

OLAJOZÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Ha megvannak a megfelelő termékek és a megfelelő olajozási módot választottuk, az utolsó dolog marad - hogyan csináljuk egyáltalán? A látszattal ellentétben, az olajozás nagyon egyszerű, és már néhány ilyen kezelés is elég ahhoz, hogy a hajmániások közé kerüljetek. :D Tudjuk, hogy sokan azt gondoljátok, hogy ez sokáig tart – és ez igaz is, de ezt az időt a hajon való tartása határozza meg, mert az olajnak egy ideig a hajon kell lennie, hogy esélyt kapjon a hatására. :)

1. LÉPÉS
Bármelyik módszert is választottatok, az első lépés az, hogy alaposan fésülni kell a hajat. Majd ha a hidratáló alapozót választottátok, akkor locsoljátok meg a hajat hidroláttal, vagy vigyetek fel egy kis mennyiségű aloe verát és újra fésüljétek. Kevés olajat vigyetek fel a hajra, a hajhossznak megfelelően - a látszat ellenére egy kanál is elegendő ahhoz, hogy alaposan befedje a lapockáig érő hajat. Ha száraz olajozást használtok, akkor természetesen kihagyjátok az alapozó lépést.

2. LÉPÉS
A zsíros hajat kössétek össze gumiszalaggal, vagy fonjátok laza fonatba, hogy ne piszkosítsa be a ruhát. Érdemes a hajat is védeni, például az Anwen turbánjával. Számos előnye van, először is megvédi a ruhát a szennyeződéstől, és egyfajta borogatást hoz létre, ahol a meleg hatására kinyílnak a lemezkék, ami fokozza az olaj hatását. Legalább egy órát kell tartani a hajon az olajat, de érdemes néhány órára meghosszabbítani a kezelést, és a legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk (tálban olajozásnal ezt nem javasoljuk).

3. LÉPÉS
A 3. lépés az olaj emulgeálása. Ez abból áll, hogy néhány óra elteltével beáztatjuk a haját, és egy könnyű, lehetőleg szilikonmentes emoliens kondicionálót, pl. az Anwen-től származó Emoliens Rózsát használjuk – végül is a zsírt zsírral lehet a legjobban lemosni. Néhány perc múlva mossátok le a kondicionálót vízzel, mossátok meg a fejbőrt a szokásos módon, és opcionálisan alkalmazzátok néhány percig a kondicionálót. Elméletileg az olaj csak samponnal lemosható, de ha szilikonok nélküli kondicionálóval emulgeáljuk az olajat, akkor teljesen lemoshatjuk.

MI LESZ, HA NEM MOSÓDIK LE?
Talán ez a leggyakoribb félelem az olajozás kipróbálása előtt. Természetesen lehetséges, de az olaj alapos lemosása nem nehéz és bonyolult. Ha nagyon könnyű az olaj, vagy alapozót használtatok, akkor általában elég, ha egyszerűen egy samponnal megmossátok a hajat, hogy eltávolítsátok az olajat a haj felszínéről. Ha azonban továbbra is attól féltek, hogy az olaj a hajon marad, pl. egy fontos megbeszélés előtt, ha az otthont el kell hagyni, akkor emulgeáló mosást használjátok. Személy szerint javasoljuk, hogy minden alkalommal végezzétek el - az olaj pontatlan mosásának kockázata majdnem nullára csökken.

Tudjuk, hogy az elejen nagyon bonyolultnak tűnhet, de bízzatok bennünk, beleszerettek a haj olajozása hatásaiba. Ez egy nagyszerű kezelés, amely megmenti a sérült hajat, és általában javítja annak állapotát. Ráadásul ez egy olyan eljárás, amely nem igényel sok pénzt. :)


Karina Kulik
Kozmetológus

Agata Kowalczyk
Kozmetológus
Még több bejegyzés Március  2022
pixel