Érzékeny bőr - jellemzők és ápolás


Ezt a szöveget 5 perc alatt elolvashatod.

Érzékeny bőr - jellemzők és ápolás
Érzékeny bőr - jellemzők és ápolás

Ezt a szöveget 5 perc alatt elolvashatod. Az érzékeny bőr rendkívül igényes, az ápolása fejfájást okozhat. :-) Sok kozmetikumra irritációval reagál, gyakran kipirosodik és néha kellemetlenül feszes, ami határozottan megnehezíti a megfelelő kozmetikum kiválasztását. Hogyan kell vele bánni? Ebben a bejegyzésben igyekszem tágabban leírni a sajátosságait, és elmondom, mire kell odafigyelni az ápolás során.

Minden mosás után a bőrötök kipirosodik? Nem tudjátok, mit használni érzékeny bőr tisztítására, hogy minden mosás ne okozzon égést és csípést? Ebből a bejegyzésből megtudhatjátok, milyen legyen az érzékeny bőr ápolása, valamint mik az érzékeny bőr tünetei. Általánosságban elmondható, hogy az érzékeny bőr akkor van, ha a túlzott bőrérzékenység jelentkezik különböző külső tényezőkkel szemben, például fagy, szél, nap, túl agresszív tisztítás.

Érzékeny bőr - mi ez? A jellemzői

Az érzékeny bőr esetén elsősorban a kozmetikumokban található különféle anyagok, külső tényezők (gyors hőmérséklet-változások, szennyezettség és száraz levegő), stressz és sok egyéb túlzott reakciót válthatnak ki... még az érintés is, például a bőr dörzsölésekor.

Hogyan ismerjük fel az érzékeny bőrt?

Az égés, bőrpír, gyakran szárazság, feszülés és allergiás reakciók a tünetek, amelyekről megtudhatunk, hogy a bőrünk érzékeny. Ha saját tapasztalatból ismeritek ezeket, akkor valószínűleg túlérzékenységről van szó. Ezek a tünetek egy adott személynél változó súlyossággal jelentkeznek egy ingerre való bőr reakcióként - a kozmetikai szer hatóanyagára vagy külső tényezőkre, pl. fagyra.

Ez a bőrtípus leggyakrabban a száraz bőrrel együtt jár, de előfordulhat vegyes és zsíros bőr esetén is. Az érzékeny bőr olyan betegségekben is előfordul, mint az atópiás dermatitis, a pikkelysömör vagy a rosacea.

Cera wrażliwa

Az érzékeny bőr és a túlérzékenység jellemzői:

  • vörösödés,
  • égés,
  • kellemetlen érzés,
  • szárazság,
  • duzzadás,
  • allergiás reakciók.

Túlérzékeny bőr – honnan származik?

A bőr túlérzékenységének számos oka lehet. Nagyon gyakran természetes módon a hajszáleres bőrrel jár együtt, de megjelenthet is egy életszakaszban.

Az érzékenység egy bizonyos bőrgyógyászati ​​kezeléseknél, például retinoidoknál és bizonyos gyógyszereknél jelentkezik. Az éghajlat, a környezet, az életmódunk, de a nem megfelelő és agresszív ápolás is túl aktívvá teheti a bőrt.

Érzékeny bőr tökéletlenségekkel, pattanásokkal és mitesszerekkel

Mint már említettem, a túlérzékenység nem csak a száraz és érzékeny bőr problémája. A problémás, pattanásos és mitesszeres bőrrel is párban járhat. Az ok gyakran a rossz ápolás: agresszív tisztítás, folyamatos hámlasztás, szárító készítmények. Ha próbáljuk megmenteni a bőrünket és megszabadulni a pattanásoktól, túlzottan reaktívvá válhat, ezért ne feledjétek, hogy még az aknés bőrápolásnak is finomnak és kiegyensúlyozottnak kell lenni. Hidratálni kell a bőrt, használni gyengéd tisztító készítményeket, és elkerülni túlzást savak és peelingek használatában.

A bőrgyógyászati ​​kezelések gyakran vezetnek bőrérzékenységhez, különösen az izotretinoin alkalmazása esetén, ami jelentősen megváltoztathatja az arcbőret. A kezelés alatt és után ügyelni kell a megfelelő hidratálásra, valamint a nyugtató és regeneráló ápolásra.

Érzékeny bőr terhesség alatt

A bőrérzékenység nagyon gyakori a terhesség alatt, ezért a szervezetben lezajló hormonális változások felelnek. Néha irritációt vagy allergiás reakciót még az a kozmetikum is okozhat, amelyet a bőr eddig szeretett. Ezért terhesség alatt kerülni kell a kozmetikumokban található hatóanyagok (savak, C-vitamin) magas koncentrációját, valamint az irritáló és allergén potenciállal rendelkező anyagokat, például az illóolajokat.

Érzékeny bőr – hogyan kell megfelelően ápolni?

Ha a bőretek érzékeny, biztosan tudjátok, milyen zavaróak lehetnek a hiperreaktivitás tünetei, amelyeket korábban említettem. Az ilyen bőr kordában tartása és a túlérzékenység csökkentése érdekében nagyon fontos a megfelelő ápolás. Arra gondoskodnünk kell, hogy nyugtató tulajdonságú kozmetikumokat használjunk. Kerülni kell az erős tisztítószereket, a magas koncentrációjú savakat és az erős illatanyagokat.

Az ápolás mellett az is fontos, hogy hogyan kezelitek a bőreteket. Öblítsétek le langyos vízzel, majd törölközővel óvatosan szárítsátok meg, kerüljétek a dörzsölést. Továbbá fel kell hagyni a vattakorongok használatával smink eltávolítása vagy tonik alkalmazása során. Szintén nem alkalmasak érzékeny bőrre az éles mechanikus dörzsölők, elektromos arckefék és egyéb kiegészítők, amelyek a bőr dörzsölését igénylik.

Aktív összetevők és érzékeny bőr

Vannak olyan kozmetikai összetevők, amelyek különösen előnyös az érzékeny bőrnek. Keressétek ezeket a testápoló termékekben, és használjátok ki a potenciáljukat, hogy csökkentsétek a bőr reakcióképességét. Az alábbiakban a leghasznosabb anyagokat mutatom be, és így azokat a kozmetikumokat, amelyekben megtalálhatóak.

Ázsiai gázló

Gyógyító tulajdonságairól ismert összetevő. Az ázsiai gázló hatékonyan regenerálja, csillapítja és nyugtatja az irritációt. Gyulladáscsökkentő hatása miatt akkor is kedvelni fogjátok, ha érzékenységi és tökéletlenségi problémáitok vannak. Az ázsiai gázló olyan sokoldalú összetevő, hogy egy egész bejegyzést szenteltünk neki.

Panthenol

Régóta ismert, a "régebbi" anyagok közé tartozik, de a folyamatosan változó trendek ellenére a gyártók még mindig nagyon gyakran használják a kozmetikumokban. Nem ok nélkül, mert a panthenol kiválóan gyógyítja a sebeket, csillapítja az irritációt és a gyulladást. Ezenkívül javítja a bőr hidratáltságát.

Ceramidok

A ceramidok a hidrolipid gát egyetlen építőkövei, ami nagyon fontos, és többek között megvédik a bőrt a külső tényezők káros hatásaitól. Ez a gát sérülése a bőr érzékenységét okozhatja vagy erősítheti. A kozmetikumokban található ceramidok újjáépítik és erősítik a védőréteget, támogatják a bőr regenerálódását és megfelelő hidratáltságát.

Szkvalán

Egy másik összetevő, amelyet ki kell próbálni, ha érzékeny bőretek van, a szkvalán. Először is erősíti bőrünk hidro-lipid gátját és nyugtató kötszerként hat. Ezenkívül a szkvalán megakadályozza, hogy a víz az epidermiszből távozzon, így javítja a hidratáltságot. Könnyű olaj formájú, amely gyorsan felszívódik és nem terheli a bőrt.

Aloé

Egy univerzális és olcsó összetevő, amely hatékonyan nyugtatja az irritált bőrt, hidratálja és kellemes, hűsítő hatást fejt ki. Vannak azonban személyek, akik allergiásak rá, és akkor a használata egészen más hatást vált ki, mint a tervezett, ezért a magas aloé tartalmú kozmetikum első használata előtt csináljatok allergia tesztet.

Érzékeny bőrápolás - a legjobb kozmetikumok a túlérzékeny bőr számára


Gyengéd sminkeltávolítás

Creamy - Moringa Pure - Arctisztító és Sminkeltávolító Olaj

Creamy - Moringa Pure - Arctisztító és Sminkeltávolító Olaj

Ez egy gyengéd tisztító készítmény, amely hatékonyan távolítja el a sminket a bőrről. A benne használt olajok feloldják a szennyeződéseket, színes kozmetikumokat, emellett megakadályozzák a bőr kiszáradását és táplálják azt. Imádom ezt az olajat, mert mosás után nem hagy zsíros filmréteget a bőrön, eltávolítja a szemsminket és nem okoz csípést.

Nem agresszív tisztítás

Resibo - Born To Be Mild - Nyugtató Tisztító Emulzió

Resibo - Born To Be Mild - Nyugtató Tisztító Emulzió

Az egyik legnehezebb dolog egy illeszkedő tisztító készítményt kiválasztani, és az érzékeny bőr rendkívül válogatós lehet ebben az ápolási lépésben. A Reisbo természetes márka emulziója rendkívül finom, és már sok érzékeny embernél bevált. A kényes mosó kozmetikumok gyakran túl gyengék, és az elégtelen mosás hatását hagyják maguk után. Ez a krém gyengéd a bőrhöz, de alaposan és hatékonyan tisztítja azt.

Nyugtató tonizálás

Alkmie - Don't React – Postbiotic Soothing Face Tonic - Posztbiotikus Nyugtató Arctonik

Alkmie - Don't React – Postbiotic Soothing Face Tonic - Posztbiotikus Nyugtató Arctonik

Remek tonik a napi ápoláshoz reggel és este. Ide tartozik többek között kender hidrolát, niacinamid és tasmán paprika bogyó kivonat, mely nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású és erősíti a véredényeket. A tonik visszaállítja a bőr megfelelő, természetes pH-értékét, hidratál és megkönnyebbülést hoz a tisztítás után. A porlasztó finom ködöt permetez, az illata pedig nagyon kellemes.

Nyugtató szérum speciális feladatokhoz

Cosrx - Pure fit Cica Serum - Nyugtató Szérum Érzékeny Bőrre

Cosrx - Pure fit Cica Serum - Nyugtató Szérum Érzékeny Bőrre

A szérum erősen nyugtatja és regenerálja a bőrt. Nyugtató hatású összetevőket tartalmaz, amelyekkel fentebb találkoztunk: ázsiai gázló kivonat és panthenol. Az allantoin és a betain hidratáló hatású, míg a madekászozid és az aziaticozid támogatja a regenerációt. A szérum könnyű formulájú, és tökéletes az érzékeny bőr napi ápolására, csökkenti az irritációt és a bőrpírt.

A hidrolipid gátat erősítő krém

SkinTra – Let Your Skin Drink Up – Prebiotikus Hidratáló Krém

SkinTra – Let Your Skin Drink Up – Prebiotikus Hidratáló Krém

Ennek a krémnek az összetétele a hatóanyagok igazi gazdagsága! Itt hidratáló béta-glükán, nyugtató hatású allantoin és inulin találhatók, amelyek prebiotikumok és támogatják a bőr természetes flóráját. A krém ellátja a bőrt mindennel, amire szüksége van a megfelelő hidratáltság fenntartásához és megfelelő működéséhez. A krém formulája könnyű és jól beszívódik, így akkor is tetszeni fog, ha vegyes vagy zsíros bőretek van.

Kozmetikumok speciális feladatokhoz

Resibo - Peace Maker - Könnyű Hidratáló és Nyugtató Emulzió

Resibo - Peace Maker - Könnyű Hidratáló és Nyugtató Emulzió

Hirtelen irritációkra való felelet, beleértve azokat is, amelyek savak és retinoidok használatakor jelentkeznek. Az emulzió számos hatóanyagot tartalmaz, amelyek gyorsan megnyugtatják és hidratálják a bőrt: Defensil Soft gomba kivonatot, CeraFluid ceramidot, nátrium-hialuronát és természetes biopolimert, amely hidratálja és csökkenti az allergiás tüneteket. Az emulzió könnyű textúrájú, és helyettesítheti a nappali krémet, vegyes vagy zsíros bőr esetén.

Az érzékeny bőr gyengéd hámlasztása

Bielenda Professional - Supremelab - Sebio Derm - 5%-os Mikro-hámlasztó Tonik Savakkal

Bielenda Professional - Supremelab - Sebio Derm - 5%-os Mikro-hámlasztó Tonik Savakkal

Érzékeny bőrűeknek nem szabad savakat használniuk? Egyáltalán nem! A savaknak nem kell agresszívnek lenniük, és erősen hámlasztani a bőrt, ez a hámlasztó termék pontosan ilyen. Alacsony, de hatékony koncentrációban tartalmaz tej-, mandula-, borostyánkő- és sikiminsavat. A savak kisimítják a bőrt, segítenek kiegyenlíteni a színt, problémás bőr esetén pedig aknéellenes hatást fejtenek ki.

Hatékony fényvédelem

Basiclab - Protecticus - Megelőzés és Antioxidáció – Könnyű Fényvédő Emulzió SPF50 +

Basiclab - Protecticus - Megelőzés és Antioxidáció – Könnyű Fényvédő Emulzió SPF50 +

Ez az egyik legjobb fényvédő krém érzékeny bőrre! Magas védelmet nyújt az UVB, UVA és még a kék fény (HEV kék fény) ellen is. Hidratáló formulája van, de nem nehéz és kellemes érzést kelt a bőrön. Ezen kívül vörösáfonya kivonattal és egy stabil C-vitamin formájával dúsították, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és fokozzák a szűrők védő hatását.


Az érzékeny bőr példaszerű otthoni ápolás


Reggel Este
Sminkeltávolítás x Creamy - Moringa Pure – Arctisztíto és Sminkeltávolító Olaj
Tisztítás Resibo - Born To Be Mild - Nyugtató Tisztító Emulzió Resibo - Born To Be Mild - Nyugtató Tisztító Emulzió
Tonizálás Alkmie - Don't React – Postbiotic Soothing Face Tonic - Posztbiotikus Nyugtató Arctonik Alkmie - Don't React – Postbiotic Soothing Face Tonic - Posztbiotikus Nyugtató Arctonik
Szérum Resibo - Peace Maker - Könnyű Hidratáló és Nyugtató Emulzió Cosrx - Pure fit Cica Serum - Nyugtató Szérum Érzékeny Bőrre
Napvédő krém/Krém Basiclab - Protecticus - Megelőzés és Antioxidáció – Könnyű Fényvédő Emulzió SPF50 + SkinTra – Let Your Skin Drink Up – Prebiotikus Hidratáló Krém
Maszk 1-2 szer hetente x Beauty - Nyugtató alvó maszk - Nyugtató éjszakai krém
Peeling 1 szer hetente x Bielenda Professional - Supremelab - Sebio Derm - 5%-os Mikro-hámlasztó Tonik Savakkal


Most már tudjátok, mi okozza a bőr érzékenységét, és mire kell odafigyelnie az ápolás során. Azt is remélem, hogy valamelyik termék a kedvencetek lesz, és segít a megnyugtatott, egészséges bőrnek örülni.


Karina Kulik
Koszmetológus


Még több bejegyzés Március  2022
pixel