Érett bőr – hogyan kell ápolni? Öregedésgátló összetevők és kozmetikumok áttekintése


Ez a szöveg 3 perc alatt elolvasható.

AZ ÉRETT BŐR - A JELLEMZŐK

AZ ÉRETT BŐR - A JELLEMZŐK małe

AZ ÉRETT BŐR - A JELLEMZŐK

Az érett bőr valójában nem egy bőrtípus, hanem egy bőraltípus. Ha nem tudjátok, miről beszélek, ajánlom a Kaja kozmetológus bejegyzését elolvasni, ahol arról ír, hogyan lehet felismerni a bőrtípust. Ezen kívül találni fogtok ott egy tesztet is, amiből megtudhatjátok, milyen típusú bőretek van és hogyan kell ápolni. ;) Viszont én az érett bőrt nézem, vagyis az a bőr, amin már megjelentek a ráncok, petyhüdt lett és "fáradt" benyomást kelt - persze ez nem egészen helyes megfogalmazás, de ti biztosan tudjátok, miről beszélek.

Az érett bőr lehet száraz és zsíros, érzékeny vagy allergiás. Lehet, hogy mitesszerekkel vagy hámló bőrrel van problémája – itt nincs szabály. Egy 50 és egy 30 évesnek is lehet petyhüdt bőre ráncokkal. Miért? Számos olyan tényező befolyásolja, amelyek felgyorsítják a bőr öregedését. Arckifejezésünk is hozzájárul a ráncok, pontosabban a mimikai ráncok kialakulásához - ilyenkor nehéz bármit is tenni, mert emiatt nem hagyjuk abba a mosolygást...;) A zsíros bőr általában később öregszik, mivel a tény, hogy mindig ott volt, hidratálta az általa termelt faggyú. Természetesen ugyanez nem mondható el a száraz bőrről. Ilyenkor a bőr gyorsabban öregszik az elégtelen faggyútermelés miatt. Ne feledjétek, hogy a szervezet 60%-a vízből áll, ezért elengedhetetlen a megfelelő hidratálás.

MI FELGYORSÍTJA A BŐRÖREGEDÉST?

Timeless
 • kis fizikai aktivitás,
 • szennyezett környezet,
 • dohányzás és alkoholfogyasztás,
 • nem megfelelő bőrápolás,
 • hosszan tartó stressz, állandó kimerültség,
 • éjszakai munka, műszakos munka és túlhajszoltság,
 • egészségtelen étrend - a szigorú étrend, a böjt, kis mennyiségű víz fogyasztása,
 • fotoöregedés – a túlzott fénymennyiség okozta bőröregedés. Még erősebb a dohányfüst, a légszennyezettség, az éghajlat és az UV-sugárzás miatt.


Amint látjátok, rengeteg van belőle, és azt hiszem, ezen a listán nem lehet mindent megváltoztatni, de! A fényvédőt gond nélkül használhatjátok, igaz? ;) Szóval mit tehettek a bőröregedés lassításáért?

HOGYAN KÉSLELHETŐ A BŐRÖREGEDÉS?

 • Kezdjetek el antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező kozmetikumokat használni.
 • Hagyjátok fel a dohányzást és vezessetek be a fizikai aktivitást.
 • Vezessetek be egy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet, pl. vitaminokat (némelyikük antioxidáns is).
 • Óvjátok a bőrt az UV sugárzástól (magas SPF értékű fényvédő krémet használjatok).
 • Hidratáljátok, hidratáljátok és újra hidratáljátok a bőrt! Ez az öregedésgátló ápolás alapja. Mind belülről nagy mennyiségű (minimum 2,5 l) víz fogyasztásával, mind kívülről hidratáló kozmetikumok használatával. Az ilyen termékek leggyakrabban hialuronsavat, béta-glükánt, karbamidot, pantenolt, allantoint, betaint, mézet és még sok mást tartalmaznak.

A LEGJOBB ÖSSZETEVŐK AZ ÉRETT BŐR SZÁMÁRA

Úgy döntöttem, hogy összegyűjtöm az öregedésgátló összetevőket és röviden leírom. Jól működnek az érett bőr számára, az öregedés első jeleire. Természetesen azok a kozmetikumok, amiket egy adott hatóanyag miatt ajánlok, számos egyéb, bőrre pozitív hatással bíró anyagot is tartalmaznak. :) Főleg az arcra, de a szemkörnyék ápolására is találtok itt termékeket. Van itt még egy testápoló is.

HIALURONSAV

Célszerűen elkezdem ezzel az összetevővel. Úgy gondolom, hogy a hidratálás az alapja az öregedésgátló bőrápolásnak és az általános ápolásnak minden bőrtípus számára – érett és fiatal egyaránt. Bár most már más összetevők is divatosak, úgy gondolom, hogy mindannyiunknak megéri, hogy legalább egy hialuronsavas termék legyen a bőrápolási rutinünkban. A sav típusától függően az epidermisz különböző szintjein fog működni. Ha nem tudjátok, miről beszélek, mindenképpen pótoljátok a tudást a hialuronsavról kozmetikában. Természetesen más hidratáló összetevőket is szívesen látnánk egy ilyen termékben. ;)

Nézzetek meg más hialuronsavat tartalmazó kozmetikumokat is


RETINOL, RETINÁL ÉS EGYÉB RETINOIDOK

Biztos vagyok benne, hogy a retinol egy jól ismert összetevő. A retinoidok erős öregedésgátló és antioxidáns hatásúak. Emellett szabályozzák a faggyútermelést és képesek csökkenteni a már kialakult ráncokat, éppen ezért ideális kozmetikum azoknak, akiknek egy kicsit vissza kell menniük az időben. :D Régen volt lehetőségem írni a retinolról és egyéb retinoidokról, így elkezdtem elmélyülni a témában. Mint már említettem, ez egy nagyszerű ajánlat azoknak, akiknek már láthatóak a ráncai, és erős öregedésgátló kezelést szeretnének végezni. Emlékezzetek két dologra. Az első - nem terhes nőknek való összetevő, a második pedig - ha retinoidokkal szeretnétek kiegészíteni az ápolást, ne járjatok UV szűrős krém nélkül. Ha terhesek vagytok, válasszatok a retinoidok alternatíváját - a bakuchiolt.

Nézzetek meg más retinoidokat tartalmazó kozmetikumokat is


C VITAMIN

A legnépszerűbb antioxidáns. A C-vitamin az egyik leggyakrabban hozzáadott vitamin a kozmetikumokhoz. A termékek tiszta aszkorbinsavat és a származékait egyaránt tartalmazzák. Ne feledjétek, hogy a C-vitamin formájától és koncentrációjától függően eltérő hatást fejthet ki, és más-más bőrre alkalmazható. Az alábbiakban néhány javaslatot találtok a C-vitamin különféle formáival kapcsolatban. :)

Nézzetek meg más C-vitamint tartalmazó kozmetikumokat is


Q10 KOENZIM

Az INCI-ben Ubiquinone néven található. Ránctalanító hatású, a bőr regenerálódását felgyorsító, feszességét, rugalmasságát növelő antioxidáns. A Q10 koenzim egy olyan összetevő, amely védi a bőrt a szabad gyökök ellen.

Nézzetek meg más Q10 koenzimet tartalmazó kozmetikumokat is


KOLLAGÉN

A kollagén egy fehérje, amely természetesen előfordul a bőrünkben. A tengeri kollagén és kollagén az INCI-ben Collagen, Hydrolyzed Collagen, Atelocollagen vagy Soluble Collagen néven jelenik meg. Ez egy hidratáló összetevő, amely csökkenti a TEWL-et - transzepidermális vízveszteséget az epidermiszből. Emellett felgyorsítja a bőr regenerálódását és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A bőr öregedési folyamatai miatt egyre kevesebb kollagén található a bőrben. Tehát érdemes ilyen kozmetikumokat keresni.

Nézzetek meg más kollagént tartalmazó kozmetikumokat is


PEPTIDEK

A peptidek a következőkre oszthatók: szignálpeptidek (Matrixyl® by Timelss), amelyek segítik a finom vonalak kisimítását, transzport peptidek, mint például a Copper Tripeptide-1, amely segít a hatóanyagoknak a bőr mély rétegeibe hatolni, és neuropeptidek (pl. Argireline az Apis-tól vagy Sensamone P5 az Alkemie-től), az úgynevezett „nem invazív botox”.

Nézzetek meg más peptideket tartalmazó kozmetikumokat is


CSIGANYÁLKA

A csiganyálka sokoldalúan ható összetevő. Csillapítja az égési sérüléseket, felgyorsítja a foltok eltűnését, javítja a bőr rugalmasságát és hidratáltságát, valamint öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Nézzetek meg más csiganyálkát tartalmazó kozmetikumokat is


UV SZŰRŐK

Ez a hatékony ránctalanító ápolás alapja. Magas fényvédő tartalmú krém nélkül nem tudunk jó, teljes ránctalanító ápolást felépíteni. Az UV sugárzás óriási negatív hatással van bőrünkre, és felgyorsítja annak öregedését. Amúgy valószínűleg láttátok már egy 30 éves tapasztalattal kamionsofőr fotóját, ahol az arc bal oldalán (ami inkább a napsugárzásra kitett volt) sokkal mélyebb ráncok vannak, és sokkal több van belőlük.

Nézzetek meg más UV szűrőket tartalmazó kozmetikumokat is


Remélem tetszett az öregedésgátló összetevőket tartalmazó kozmetikumok áttekintése. Gyakorlatilag a fenti összetevők mindegyike bevezethető a ráncok megelőzése érdekében, míg a retinolt tartalmazó kozmetikumok azok számára hasznosak, akik szeretnék csökkenteni a már kialakult ráncokat.


Agata Kowalczyk
Kozmetológus
Még több bejegyzés Március  2022
pixel