Bőrápolás terhesség és szoptatás alatt


Ez a szöveg 5 perc alatt elolvasható.

Bőrápolás terhesség és szoptatás alatt


HOGYAN KELL ÁPOLNI A BŐRT TERHESSÉG ÉS SZOPTATÁS ALATT?


A terhesség egyedülálló és gyönyörű időszak egy nő életében. Sajnos ez idő alatt sok olyan dolog történik, ami számos változáshoz vezet mind a test, mind a bőr megjelenésében. Ennek következtében kellemetlen meglepetések jelenhetnek meg a bőrön, amelyeket nehéz eltávolítani.

A terhesség csodálatos időszak, de néha kétségek felmerülhetnek a kismamák haj- és bőrápolása kapcsolatában. Ezért megírtam ezt a bejegyzést, amelyből megtudhatjátok, milyen legyen a bőrápolás kismamaként és terhesség alatt is. Vagy esetleg terhességi pattanás vagy striák miatt szenvedtek? Ebben a bejegyzésben minden kérdésedre választ kaptok.

Photo
Ha ti terhes vagytok, valószínűleg tudjátok, hogy a leggyakoribb problémák a következők:
 • chloasma (elszíneződés) - a progeszteron és az ösztrogének koncentrációjának növekedésével jár,
 • akne - az oka összetett, gyakran a hormonális egyensúly hiányának az eredménye,
 • striák – a bőr végletekig megnyúlása okozza, ha vannak, ne aggódjatok, mert ez a probléma a terhes nők körülbelül 90%-át érinti.

Szülés előtt és után mindenképpen szeretnétek jó formában tartani a testet, így a terhesség alatti tudatos otthoni ápolás nagyon sokat segít. Sőt, ez egy kötelező darab, amely végigvezeti titeket ezen a 9 gyönyörű hónapon.

Ebből a bejegyzésből megtudhatjátok:

 • Miért olyan ritka a „Terhes nőknek szánt” nyilatkozat jelentkezik?
 • Milyen hatóanyagokat érdemes elkerülni terhesség és szoptatás alatt?
 • Használhatok-e C-vitaminos termékeket terhesség és szoptatás alatt?
 • Használjak fényvédőt és mit válasszak?
 • Mire kell figyelni a striák megelőzésével kapcsolatban?

Nyilatkozat "Terhes nőknek szánt"

Photo2
Miért olyan ritkák a terhes nők biztonságáról szóló kijelölések? Bizonyára ti is észrevettétek már, hogy vannak márkák, amelyekben egész sor kozmetikum van a várandós nők számára, és vannak olyanok, amelyeknél nincs ilyen kijelöléssel ellátott egy termék sem. Ennek az az oka, hogy minden ilyen információnak igaznak és helytállónak kell lennie.

A gyártónak ezt tesztelnie kell, és alátámasztó bizonyítékokkal kell rendelkeznie. Nem könnyű kismamákból kutatócsoportot összeállítani, éppen ezért nem minden gyártó végez ilyen irányú kutatásokat.

Szeretném, ha tudná, hogy az ilyen nyilatkozat hiánya nem jelenti veszélyt. A kozmetikumok kiválasztásakor mindenekelőtt elemezni kell az összetevőket, hogy kizárjátok a veszélyes összetevők jelenlétét, amelyeket az alábbiakban felsorolok.


Milyen összetevőket kerüljön el egy terhes nő?

 • Az A-vitamint és a származékait - retinoidokat, retinolt - elsősorban a bőrgyógyászatban használják akne kezelésére. Felgyorsítják az epidermisz külső rétegeinek cseréjét és hámlasztják az elhalt sejteket. Sajnos komoly fejlődési problémákat okozhatnak a magzatnak, ezért terhesség és szoptatás ideje alatt kerüljük őket.
 • A szalicilátok egy másik veszélyes összetevő, különösen a terhesség harmadik trimeszterében. Megzavarják az arachidonsav-származékok szintézisét, ami a perinatális rendellenességek és a szívhibák kialakulásának kockázatát eredményezhetik. Ezenkívül az arbutin és az argireline nem ajánlott.
 • Valamelyik savak egy másik vegyületcsoport, amelyek nem ajánlottak terhes és szoptató nők számára. Ezek tartalmazzák alfa-liponsav és azelainsav. Az ok, amiért nem ajánlják őket, az az, hogy nincs elegendő kutatás a célcsoportra gyakorolt ​​hatásukról. A várandósság és szoptatás alatt használt savak érzékenyebbé tehetik a bőrt a napsugárzásra és irritálhatják, növelve a kóros pigmentáció esélyét. Jobb nem kockáztatni, és lemondani róluk a terhesség és a szoptatás teljes időszakára.

C-vitamin terhesség alatt - lehet?

Terhesség és szoptatás alatt is használhatjátok a C-vitamint. Viszont én a C-vitamin formáját és koncentrációját venném figyelembe. Érdemesebb olyan C-vitamin származékokat választani, amelynek kisebb az irritáló hatása. Ha azonban jobban szeretitek a C-vitamint tiszta formában, akkor nem kell lemondania róla. Javaslok kisebb koncentrációt választani.

UV SZŰRŐS KRÉM TERHES NŐK SZÁMÁRA

Használjam terhesség és szoptatás alatt? Határozottan igen! Függetlenül attól, hogy valaki terhes/szoptat-e vagy sem – a naptejnek szerepelnie kell a mindennapi ápolásban. Terhesség és szoptatás alatt a bőr hajlamosabb az elszíneződésekre, ezért is olyan fontos a fényvédelem. Fizikai, azaz ásványi szűrők használata javasolt. Hozzájuk tartozik:
 • Cink-oxid (INCI: Cink-oxid),
 • Titán-dioxid (INCI: Titanium Dioxide).

Példákat adok azokra a termékekre, amelyek ásványi szűrőket tartalmaznak, „terhes nőknek szánt” kijelöléssel és anélkül.

UV szűrős krémek terhes nők számára

UV szűrős krémek kijelölés nélkül

Striák a terhesség alatt - hogyan lehet megelőzni őket?

A siker kulcsa a has, a csípő, a comb és a mell körüli bőr megfelelő hidratáltságának és zsírosításának fenntartása. A hidratáló anyagok közé tartozik többek között:
 • hialuronsav,
 • panthenol,
 • kollagén és elasztin,
 • ceramidok,
 • niacinamid,
 • aminosavak
 • piroglutaminsav.

Olajok és vajak zsírosításhoz:
 • kókuszolaj,
 • shea vaj,
 • kakaóvaj,
 • szkvalán,
 • málnamag olaj,
 • olívaolaj,
 • avokádó olaj.

SZÉRUM, VAJ, OLAJOK ÉS LOTIONK TERHES NŐK SZÁMÁRA

Akárcsak a fényvédő krémeknél, itt is megemlítem azokat a termékeket, amelyeken a „Terhes nőknek szánt” kijelölés szerepel. Felsorolom azokat is, amelyekben nincs, de nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek veszélyesek lehetnek.

Hidratáló szérum kijelölés nélkül

Zsírosító kozmetikumok kijelölés nélkül

Balzsámok és olajok kijelöléssel

TIPP – hogyan kell ezt alkalmazni a gyakorlatban terhes nőknél?

Vegyetek egy archidratáló szérumot, és vigyétek fel a megtisztított bőrre, például a hasra. Ne várjátok meg, míg felszívódik! Vigyétek fel a hidratáló terméket - vajat/olajat közvetlenül a nedves bőrre. A rendszeres hidratálásnak és zsírosításnak köszönhetően javítjátok a bőr rugalmasságát, ezáltal minimalizáljátok a striák kialakulásának kockázatát.

A rendszeres peelinget, masszázst érdemes bevezetni az otthoni ápolásba. Választhattok cukros, kávés peelinget, vagy csak kesztyűt/kefét. A peeling eltávolítja a bőrkeményedést, javítja a mikrokeringést és megkönnyíti a bőrre felvitt hatóanyagok bejutását hidratáló szérum, vaj, olaj vagy krém formájában.

Amint látjátok, nagyon fontos, hogy a terhesség legelejétől megfelelően ápoljátok a bőrt. Az otthoni ápolás mellett a mérsékelt fizikai aktivitásról és a megfelelően kiegyensúlyozott étrendről is emlékezni kell.

Annak érdekében, hogy könnyebben megtaláljátok a „Terhes nőknek szánt” kijelöléssel ellátott termékeket, létrehoztunk egy külön lapot – Gyermekek és terhes nők számára készült termékek.


Karolina Berdzik
Kozmetológus
Még több bejegyzés Március  2022
pixel