A bőr védelme a napsugárzás ellen


Ez a szöveg 4 perc alatt elolvasható.

A bőr védelme a napsugárzás ellen

A bőr védelme a napsugárzás ellen małe

HOGYAN VÉDENI A BŐRT A NAPSUGÁRZÁS ELŐL?

A nap jótékony hatással van szervezetünkre, elsősorban a D-vitamint szintetizálja, amely szabályozza a foszfát-kalcium egyensúlyt. Fontos az egész szervezet működéséhez is, az immunrendszertől a normál vércukorszint fenntartásáig. Az igazság azonban az, hogy nincs olyan, mint "biztonságos barnulás" vagy egészséges barnulás.
Bármilyen, még a legkisebb érintkezés is a nappal, károsítja a bőrt, és ennek következtében többek között:
 • égések,
 • pigment rendellenességek, azaz elszíneződések,
 • a bőr öregedésének felgyorsítása,
 • a bőr feszességének, sűrűségének és rugalmasságának elvesztése,
 • a bőr hidratáltságának csökkenése,
 • bőrrák.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen, évente egyszer ellenőrizzétek orvosnál az összes anyajegyeket a bőrötökön.

A NAPSUGÁRZÁS TÍPUSAI

Az UV sugárzás három típusra osztható: UVA, UVB és UVC. A 290 nm-ig hullámhosszig terjedő UVC sugárzás azonban a mi szélességi körünkön nincs jelentősebb hatással az emberre, mert leginkább bolygónk légkörének ózonrétege nyeli el, a két legfontosabbat említem:

UVA SUGÁRZÁS

(hullámhossz 320-400 nm) - a bőrünket érő UV-sugárzás 97%-át teszi ki. Intenzitása független a napszaktól és az évszaktól, a sugarak áthatolnak a felhőkön, az üvegen és az emberi hámrétegen. Eljutnak a bőr mély rétegeibe, és változásokat okoznak bennük, mint például:
 • a bőrsejtek öregedésének felgyorsítása,
 • szabad gyököket hoz létre, amelyek felgyorsítják a bőr öregedését,
 • degenerálják a kollagénrostokat, és a bőr petyhüdtséget és ráncok megjelenését okozzák,
 • bőrelváltozásokat okozhat, beleértve a pigmentfoltokat vagy a szoláris keratózist, amelyek bőrrákká alakulhatnak.

UVB SUGÁRZÁS

(hullámhossz 290-320 nm) - az UV-sugárzásnak mindössze 3%-a. Évszaktól és napszaktól függően eltérő intenzitású, sugarait felhők és üvegek blokkolják. Nyáron a legerősebb délelőtt 10 és 15 óra között, főleg felhőtlen napon. Ez a fajta sugárzás felelős a leégésért, a daganatos elváltozások kialakulásáért és a melanin szekréció stimulálásáért, azaz a barnaság kialakulásáért.

HOGYAN VÉDENI MAGÁT UV SUGÁRZÁS (NAP) ELLEN?

A legfontosabb a fényvédő krém, az úgynevezett kémiai vegyületek használata, amelyeket a kozmetikumokban használnak a bőr védelmére a napsugárzás káros hatásaival szemben. A fényvédővel ellátott kozmetikumok a következőkre oszthatók:

FIZIKAI / ÁSVÁNYI
Ellenállnak a sugárzásnak, és úgy működnek, mint a mikroszkopikus tükrök. Ezek a titán-dioxid és a cink-oxid. Mindkettő véd az UVB és részben az UVA sugarak ellen. A fizikai szűrők visszaverik és elnyelik a napsugarakat, a bőr felszínén hatnak, ezért gyermekek és terhes nők, valamint érzékeny és atópiás bőrűek számára ajánlott. Kozmetikumok fizikai szűrőkkel:
KÉMIAI
Elnyelik a napsugárzást. Ezek közé tartozik: oktokrilén (UVB), silatrisol (védelem az UVA és UVB ellen), avobenzone (UVA), tinosorb M (új generációs szűrő, véd az UVB és UVA ellen). A csomagoláson gyakran olyan jelzések is találhatók, mint a Butil-metoxidibenzoil-metán vagy az Etil-hexil-metoxicinamát. Számos márka kínál hatékony védőtermékeket, pl.
FIZIKAI ÉS KÉMIAI (mindkét típusú szűrőt tartalmaznak)

MIT JELENT AZ SPF ÉS A PA?

A Sun Protection Factor, vagyis röviden SPF egy olyan tényező, amely meghatározza, hogy egy adott készítmény használata után mennyi ideig tartózkodhatunk a napon a bőrreakció megjelenéséig, a védelem nélküli napon töltött idővel szemben. A fényvédő flakonon található SPF a fényvédő faktort képviseli, amely meghatározza, hogy mennyi ideig tartózkodhattok kint a nap folyamán, és mennyi ideig védhet magatokat a leégést okozó UVB sugaraktól (feltéve, hogy megfelelően használjátok a fényvédőt). UVA sugarak is jelen vannak.

Egyes fényvédő termékek PA+ minősítést tartalmaznak. A címkén található „PA” betűk, amelyeket pluszjelek követnek (PA +, PA ++, PA +++ és PA ++++) egy Japánban kifejlesztett minősítési rendszer, amely a termék által kínált UVA-védelem mértékét jelzi.

PA SZIMBÓLUMOK A FÉNYVÉDŐ KRÉM CSOMAGOLÁSÁN
PA + = Némi védelem az UVA sugárzás ellen.
PA ++ = Mérsékelt védelem az UVA sugárzás ellen.
PA +++ = Magas védelem az UVA sugárzás ellen.
PA ++++ = Nagyon magas védelem az UVA sugárzás ellen


Mégis arról emlékezni kell, hogy:

 • Nem minden SPF krém véd meg minket mind az UVA, mind az UVB sugárzás ellen. Olyan krémeket válasszatok, amelyek csomagolásán UVA és UVB elleni védelem is jelölve van,
 • a védő réteg nagyon könnyen lekopható - edzés, izzadás, fürdés hatására - a fényvédelem mértéke csökken, ezért a krémet vagy spray-t naponta többször, lehetőleg minden alkalommal vastag rétegben kell felvinni a bőrre. 2-3 óránként. Kutatások szerint a bőr négyzetcentiméterére körülbelül 2 milligramm szűrővel ellátott kozmetikumot javasolt felvinni. Maga az arcra nézve kb 1-1,25 gramm lenne.

MELYIK SPF SZÁM A LEGJOBB LESZ?

Minden az arcbőrünktől, a napozás mértékétől és a bőr napozási szokásától függ: minél világosabb az arcszín, minél nagyobb a napsugárzás, annál magasabb az SPF-szűrő. Tél után, amikor a bőrünk nem volt kitéve a napsugaraknak, fokozatosan hozzá kell szoknunk a naphoz, bőrtípusunktól függetlenül. A legjobb faktorok az SPF 50 értékétől, azaz sun blockerek, mivel a sugárzás körülbelül 98%-át blokkolják. Az UVA sugarak ellen PA fényvédő index is létezik: PA +, PA ++, PA +++, PA ++++. Minél több pluszjelt láttok, annál nagyobb védelmet jelent. Ezzel a két indikátorral rendelkező krém használatával nemcsak a betegségek és égési sérülések ellen védi meg a bőrötöket, hanem az öregedés ellen is.

TIPPEK:

 • kerüljetek a napsugárzást, különösen 11:00 és 15:00 óra között,
 • ügyeljetek arra, hogy a gyerekek ilyenkor mindig fel legyenek öltözve, és csak árnyékban játsszanak,
 • Az UVA sugárzás áthalad a ruházaton, különösen vékony szöveteken. Létezik egy index, amely meghatározza az ultraibolya védelmi faktort (UPF) ruházat esetén - érdemes olyan ruhát vásárolni, amely ilyen védelemmel látja el a bőrünket,
 • alkalmazzatok védő krémeket a bőr kiálló részeire is: orr, fül,
 • védjétek a szemeteket és viseljetek legalább UV 400-as szűrővel ellátott napszemüveget,
 • ne feledkezzetek meg az ajkakról – védjétek őket védő balzsammal,
 • ha bármilyen gyógyszert szedtek, kérdezzétek meg kezelőorvost, hogy azok fényérzékenységet okoznak-e.

Ha továbbra is problémáitok vannak a megfelelő fényvédő kiválasztásával, javasoljuk, hogy keressétek fel a kozmetikusunkat. Írhattok nekünk facebookon, instagramon vagy hívhattok +36 80 088 597-es telefonszámon.


Még több bejegyzés Július  2022
pixel